Ennen oli ennen ja oli rollikka - Nyt on nyt ja nyt on ratikka, paitsi että vanhassa kuvassa on kuitenkin onnikka - Moro - Aamulehti

Ennen oli ennen ja oli rollikka - Nyt on nyt ja nyt on ratikka, paitsi että vanhassa kuvassa on kuitenkin onnikka

Näin se katukuva muuttuu kun liikennevälineet kehittyvät. Ratikka on otettu innolla vastaan, vaikka sen liikennöinti alkaa virallisesti vasta 9. elokuuta ensi vuonna. Rollikoita muistellaan kaupungissa lämmöllä. Viimeinen rollikka oli ajossa vuoteen 1976 asti.

19.11.2020 8:16

Moro

Rollikka eli johdinauto eli sarvijaakko...

Tampere aloitti vuonna 1948 ensimmäisenä Suomessa rollikoiden käyttämisen kaupunkiliikenteessä. Säännöllinen liikenne aloitettiin 8.12.1948 kello 12.00., jolloin Keskustorilla pidettyjen juhlallisuuksien jälkeen ensimmäinen rollikka starttasi kohti Härmälää.

Tämän ainoan säilytetyn rollikan "koti" on nykyään Vapriikissa, missä sitä voi käydä ihastelemassa samalla kun käy Vapriikin muissa näyttelyissä.

Rakkaalla lapsella oli monta nimeä, ja tampereen kiälellähän tuo mainio kulkuväline oli rollikka. Rollikoiden "oikea" nimi oli johdinauto ja tuo tampereenkiälinen sana rollikka tulee sanasta trolleybussi. Muita kutsumanimiä olivat muun muassa ilmajohtovaunu, lankabussi ja lankavaunu. Rollikat kulkivat sähköllä, jota ne ottivat ilmajohdoista kuten sähköveturit nykyään. Näistä sähköjohtimista rollikka saikin lisänimen sarvijaakko.

Viime sunnuntaina oli oikea kansanjuhla, kun kaupunkilaiset lähtivät katselemaan ratikan koeajoja Hämeenkadulle ja Pirkankadulle.

Rollikoissa oli 25 istumapaikkaa, 36 seisomapaikkaa sekä rahastajanaitio.

Tampereella oli enimmillään neljä rollikkalinjaa, joiden yhteenlaskettu pituus oli 37 kilometriä. 1950-luvun alussa lähes puolet liikennelaitoksen matkoista kuljettiin johdinautoilla.

Suurin osa seisomapaikoista oli takasillalla, jossa ei ollut lainkaan istumapaikkoja.

1960-luvulla dieselbussit syrjäyttivät pikkuhiljaa rollikat. Bussilinjoja oli helpompi lisätä ja muuttaa, koska ei tarvinnut rakentaa sähköpiuhoja reittien varsille. Viimeinen rollikka oli ajossa vuoteen 1976.

Jutun otsikkoa on muutettu 20.11.2020 kello 13.30. Monet lukijat ottivat torstaina ja perjantainakin yhteyttä,koska vanhassa kuvassa ei ole rollikka, vaan polttomoottorilla kulkeva onnikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut