Sauli Cityn kahvila jatkaa uudella nimellä Leipurin likka - Moro - Aamulehti

Hervannan lounastarjontaan tulee kaivattua lisäystä – Ikoninen kahvila avaa ovensa uudistuneena

Hervannan Sauli Cityn kahvila aukeaa perjantaina uudella nimellä. Tarjolle tulee kotiruokaa.

Johanna Mäkinen jatkaa isänsä yritystä. Hänellä on Matilda-tyttären, 13, lisäksi kaksi tytärtä Emilia, 22, ja Annika, 16, sekä 19-vuotias poika Samuel.

19.11.2020 8:16

Hervannan lounastarjonta saa kaivattua lisäystä, kun Sauli Cityn kahvila aloittaa perjantaina 20. marraskuuta. Avajaisia vietetään kello 7–17.

Kahvila on ollut kiinni heinäkuusta asti, jolloin Sauli Cityn perustaja Sauli Mäkinen menehtyi. Nyt kahvilanpitoa jatkaa hänen tyttärensä Johanna Mäkinen uudella nimellä Leipurin likka.

– Halusin paikalle nimen, jossa yrityksen historia säilyy ja samalla tamperelaisuus on ehdottomasti mukana, Mäkinen sanoo.

Kahvilassa on haluttu säilyttää vanhaa tunnelmaa, eikä salin seiniä tai kattoa haluttu maalata valkoiseksi. Johanna Mäkisen kanssa kuvassa on hänen tyttärensä Matilda.

Lounasvaihtoehtoja tulee päivittäin kaksi eli keittolounas ja tuhdimpi ruoka-annos. Mäkinen kertoo, että tarkoitus on tarjota laadukasta, itse tehtyä kotiruokaa, kuten karjalanpaistia ja lohikeittoa, joita on tarjolla avajaispäivänä.

Lisäksi valikoimaan kuuluu höyrymakkara, joka on Mäkisen mukaan miesasiakkaiden ehdoton ykkössuosikki.

Myös pienempää suolaista, kuten täytettyjä lihapiirakoita ja pasteijoita tulee tarjolle, samoin erilaisia makeita herkkuja.

Keittolounaan hinnaksi tulee 6,50 ja tukevamman lounaan 8,50. Kumpaankin kuuluu leipä, juoma ja kahvi, tukevampaan ateriaan myös salaattipöytä.

Sinikka Vuorenmaa (oik.) ehti työskennellä Sauli Cityssä kampaajana 22 vuotta. Nyt on aika etsiä nuorempaa voimaa jatkamaan työtä.

Myös musiikkia luvassa

Kahvilan avaaminen vaati kolmen kuukauden työn, sillä Sauli Mäkisen jäljiltä kaikki paikat olivat täynnä tavaraa. Raivaamisen, siivoamisen ja remontoinnin jälkeen tilat ovat nyt valmiina asiakkaita varten.

– Isä rakasti tavaraa ja oli sitä mieltä, että tavaran kanssa kyllä pärjää, mutta olen monta kertaa ajatellut, että onkohan näin, Johanna Mäkinen sanoo.

Ruoan ja juoman lisäksi kahvilassa nautitaan jatkossa kulttuurielämyksistä, kuten musiikista ja kuvataiteesta. Tilassa on piano, ja flyygelin hankinta on suunnitelmissa.

– Ensi vuodeksi olemme jo suunnitelleet konserttisarjan ja taidenäyttelyn yhdistelmää, kertoo Mäkinen, joka on opiskellut aiemmin kulttuurintuottajaksi.

Kahvilan lisäksi Mäkinen ja apujoukot laittoivat kuntoon kahvilan takana sijaitsevan ”Punaisen salin”, jota vuokrataan kokous- ja juhlatilana.

Suurimman muutoksen on kokenut kahvilan vieressä sijaitseva liiketila, jonne avataan perjantaina joulumaa. Tilan keskipiste on suuri takka, jossa palaa elävä tuli.

Joulumaan keskipiste on suuri takka, jossa palaa elävä tuli. Takan edessä on sohva, jolle voi istua hetkeksi levähtämään.

Yrityksen piti jatkua

45-vuotias Mäkinen ehti asua 23 vuotta poissa Tampereelta, mutta päätti palata jatkamaan isänsä yritystä. Hän sanoo tienneensä aina, että haluaa ryhtyä yrittäjäksi.

– Onhan tämä opettelua, ja saappaat ovat aika isot. Yritys on kuitenkin ollut niin pitkään osa hervantalaisuutta, että sen piti saada jatkua.

Joulumaa on koristeltu jouluisin tavaroin.

Sauli City oli keskeinen osa Johanna Mäkisen elämää jo lapsena, sillä Mäkisten perhe asui yrityksen kiinteistöllä. Mäkinen muistaa, kuinka yritystoiminta laajeni leipomosta kahvilaan ja tavarataloon. Molemmat vanhemmat tekivät usein töitä iltamyöhään.

– Välillä nukuin tuolla varastossa jauhosäkin päällä ja haisin sitten päiväkodissa munkkirasvalle. Kaverit kiusasivat, että haisen pahalle, mutta kerran isä käski sanoa niille, että haisen rahalle. Kiusaaminen loppui siihen.

Nyt omat lapset hääräävät mukana samalla tontilla. 22-vuotias Emilia on avannut koiratrimmaamon yhteen Sauli Cityn kiinteistön rakennuksista ja 13-vuotias Matilda suunnittelee eläinkaupan avaamista.

Tavaratalossa suosituimpiin ostoksiin kuuluvat linnunsiemenet ja isokokoiset miesten vaatteet.

Tavaratalon toiminta jatkuu

Johanna Mäkinen haluaa tehdä Leipurin likan kahvilasta toiminnan keskipisteen, mutta myös tavaratalon toiminta jatkuu. Siellä tilat raivattiin liiasta tavarasta jo kesällä, ja ovet olivat lopulta kiinni vain puolitoista viikkoa.

Valikoimaan on tullut uuttakin, kun Mäkinen on hankkinut myyntiin erilaisia apuvälineitä, kuten dosetteja, erikoispitkiä kenkälusikoita ja tölkinavaajia.

– Tämä on sellainen runsauden sarvi. Asiakkaat ovat kyllä sanoneet, että älkää siivotko liikaa – sitten ei löydä enää mitään.

Leipurin likan kahvila on avoinna arkisin klo 7–16, la 10–14 ja su 12–16. Lounasaika arkisin klo 10.30–14. Tavaratalo on auki arkisin klo 10–16.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos