Tamperelaisessa lounasravintolassa leijuu Kaurismäen elokuvien ilmapiiri - Moro - Aamulehti

Lentävänniemen Salotti-kahvilan ympärillä leijuu vahvasti Kaurismäen elokuvista tuttu ilmapiiri – Aivan kuin aika olisi pysähtynyt

Venäläissyntyinen Elena Lampela tekee kalaseljankaa ja venäläisiä piirakoita. Lounaalla on kotiruokaa edulliseen hintaan. Lauantaisin syödään aina kermaista lohikeittoa.

Elena Lampelalla on täysi touhu päällä aamupäivisin, kun hän kokkaa lounasruokaa sekä Salotin noutopöytään että senioritalojen kuljetuksia varten. Kiireiden keskellä on hetken hetki kahvikupilliselle.

20.11.2020 9:27 | Päivitetty 21.11.2020 13:12

Moro, Lentävänniemi

Jos olette katsonut Kaurismäen elokuvia, tiedätte millainen on paikka, jossa aika on pysähtynyt ja kaikki on niin kuin ennen vanhaan.

Lounasravintola Salotti on niin piilossa Lentävänniemen "ostoskeskuksen" takanurkassa, että se pitää tietää, sinne ei eksy. Ostari on sekin kuin 1970-luvun muistomerkki. Elämän jäljet näkyvät.

Paikalla on etunsa, sillä ilmaista parkkitilaa täällä syrjässä on runsaasti. Kolmosen bussi tuo ostoskeskuksen nurkalle.

Salotin emäntä on venäläissyntyinen Elena Lampela. Hän on asunut Suomessa 17 vuotta ja tuosta ajasta Tampereella vasta kaksi vuotta.

– Olin ensin palvelutalossa ravintolaa pitämässä, mutta vuokra oli minulla aivan liian kallis. Tämä on hyvä paikka. Tässä minä todella viihdyn.

Ennen Salottia kulmaliiketilassa oli kiinalainen ravintola. Sen jäljiltä oli yksi hella, eikä uunia ollenkaan. Elena Lampela pisti kaikki keittiössä uusiksi. Hän hamstrasi ja haali käytettyjä, mutta toimivia koneita.

– Astianpesukonekin oli sellainen pieni, mihin ei mitään mahtunut, Lampela sanoo.

Salotissa ei todellakaan ole prameaa. Vaatimaton paikka, mutta maistuvaa kotiruokaa. Elena Lampela on pirteä ja ystävällinen.

Lisätienestiä kuljetuksista

Elena Lampela ei mainosta mitenkään, koska hänellä on kiire. Salotilla ei ole nettisivuja, puhumattakaan siitä, että se olisi Facebookissa. Puhelinnumeroakaan ei ihan helpolla tavalla löydä.

Lentävänniemen oma ostoskeskus on mielenkiintoinen paikka. Kapakoita on kaksittain, ruokakauppa ja myös hengen ravintoa.

– Kyllä nämä asiat pitäisi saada kuntoon ja tiedän jo kuka voisi auttaa.

– Totta kai minä kaipaan lisää asiakkaita. Sehän on selvä.

Keskipäivän kiireen aiheuttaa se, että Elena Lampela kuljettaa ruoka-annoksia senioritalo Suvantoon ja Frans Emiliin Pyynikillä. Ne ovat mukavaa lisätienestiä. Kuljetusruoka on samaa kuin mitä kuppilassa on sinä päivänä.

Elena Lampela kertoo, etteivät kaikki naapurustossakaan tiedä hänen lounaspaikastaan.

Edulliset hinnat

Minä osuin paikalle viime torstaina. Tarjolla oli lihakeittoa, se oli ihan perinteistä. Leipää oli useampaa sorttia, Elena Lampela suositteli niistä kaurasämpylää. Lämpimässä noutopöydässä oli karjalanpaistia, possukastiketta, vihanneksia ja broileria riisin kanssa. Broileri oli maukkain. Karjalanpaisti ihan hyvää.

Hinnat ovat edulliset. Eläkeläinen saa alennuksella lounaan seitsemällä eurolla. Muille se maksaa 9,80 euroa.

Lounas kattaa kaiken: keitto, salaattipöytä, pääruuat, jälkiruoka sekä kahvi.

Katariina Lehtonen auttaa keittiötöissä.

Venäläistä sivumakua

Totta kai Elena Lampela tekee myös venäläisiä makuja: borssikeittoa, kalaseljankaa, kaalia ja piirakoita.

– Usein teen kasvispihvejä perunasta, kaalista ja muusta, sillä venäläiset pitävät niistä. Lauantaisin minulla on keittolounas. Teen aina kermaista lohikeittoa ja olen ajatellut leipoa siihen tykö venäläisiä piirakoita. Niillä on mainetta ja ne ovat erilaisia.

Juhlatilauksiin Elena Lampela leipoo voileipäkakkuja. Niitä on montaa sorttia. Tilauksiin menee myös täytekakkuja. Ruokapuolenkin hän pystyy hoitamaan.

Salotti

Missä sijaitsee? Männistönkuja 2, Lentävänniemen "ostoskeskus".

Milloin on avoinna? Arkisin kello 10–16, lauantaisin kello 12–16.

Mikä yllätti? Että jostain vielä saa kotiruokaa.

Mikä ihmetytti? Miten kukaan on tänne löytänyt.

Ehdota! Missä voisi poiketa pikatestin tekemässä: moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: