Tampereen Keskustorin joulukuukriisi on ratkennut - Moro - Aamulehti

Keskustorin joulukuusikriisi on ratkaistu – Tampereen kuusi löytyi erikoisesta paikassa, tältä näyttää 22-metrinen kaunotar

Komea pihakuusi tuodaan Kangasalta Tampereelle marraskuun viimeisellä viikolla.

Keskustorin joulukuusi olisi jouduttu joka tapauksessa kaatamaan aivan lähiaikoina, sillä se kasvaa nyt kerrostalon ja metallifirmojen konttien ahdistamana.

12.11.2020 7:00 | Päivitetty 12.11.2020 13:54

Moro, Kangasala

Keskustorin joulukuusikriisi on nyt ratkennut. Sopiva joulukuusi on löytynyt Kangasalta ja se tuodaan Keskustorille kuorma-auton lavetilla marraskuun viimeisellä viikolla.

Moro-lehti kertoi lokakuussa, että Keskustorille ei vieläkään ollut löytynyt riittävän komeaa kuusta. Sen jälkeen kaupungin puuasiantuntija ja joulukuusivastaava sai yli 40 ehdotusta Tampereen edustuskuuseksi.

Moro pääsi jo etukäteen alkuviikosta katsomaan joulukuusta Kangasalle. Se sijaitsee tontilla, josta lähiaikoina kaadetaan loputkin puut.

– Muut isot puut on tontilta jo kaadettu, ja tuulen suojan kadottua puiden kaatumisriski on suuri, perustelee Powerweld-yrityksen omistaja .

Jussilan metallialan yritys sijaitsee aivan Pikon betonin entisen tontin vieressä. Naapuritontilla kerrostalo ahdistaa ja osa puun juuristakin taitaa olla jo poikki. Powerweld on vuokralla teollisuushallissa, mutta myös tontin omistaja on puiden kaatamisen kannalla.

– Isäni näki Moron jutun joulukuusen etsimisestä. Tämä on kyllä hieno mahdollisuus saada jatkokäyttöä kuuselle pelkän polttamisen sijaan, Jussila kiittelee.

Nosturi viereen

Kuten kuvasta näkyy, sijaitsee joulukuusi varsin erikoisessa paikassa. Ilman nosturia se olisi hankala poistaa, sillä vieressä olevan kerrostalon aita ja autotallit ovat vain muutaman metrin päässä.

– Arboristi kiipeää puuhun ja kiinnittää sinne nostoketjut. Sitten puu katkaistaan ja nostetaan rekan lavetille, selvittää Heli Vuorilampi.

Heli Vuorilampi arvelee, että puun tyvi on niin jykevä, että sitä joudutaan vähän kaventamaan.

Ari Janhunen kuljetusliike Janhuselta arvioi, että siirto-operaatio on varsin helppo, koska kuljetuslavetti voidaan peruuttaa aivan kuusen viereen.

Keskustorilla puu asennetaan joulukuusenjalkaan, jonka maksimileveys on 90 senttiä.

Vuorilampi arvelee, että tyvi on niin paksu, että sitä joudutaan vähän veistämään ohuemmaksi.

Muuten puu kyllä on oikea muotovalio.

– Metsäkuuseksi sen oksat ovat kasvaneet harvinaisen tasaiseksi. Pituutta puulla on noin 22 metriä eli se on juuri sopivan kokoinen.

– Se on harvinaista, että puu on joulukuusen mallinen eli sillä on terävä latvus. Yleensä vanhat kuuset pyöristyvät latvastaan.

Tontilta on aikaisemminkin kaadettu osapuilleen saman kokoisia kuusia. Silloin naapurihallissa työskentelevä laski kannosta, että puut olivat noin 150 vuotta vanhoja.

Kuusi on tasaisesti kasvanut ja komea, vaikkakin se kasvaa nyt aivan väärässä paikassa.

Tuleville vuosille

Moro-lehden jutun jälkeen Heli Vuorilampi sai yli 40 joulukuusitarjokasta. Niistä suuri osa sijaitsee Tampereella, mutta ehdokkaita tuli myös Mäntästä, Juupajoelta ja Hämeenkyröstä.

– Aika monissa oli useampi kuin yksi latvus ja sellaista ei torille oteta. Osa oli kyllä kaunismuotoisia, mutta vielä hieman lyhyitä eli 15– 18-metrisiä. Olen vastannut ehdottajille, että jos mahdollista niin palataan asiaan muutaman vuoden päästä. Tuollainen kuusi kasvaa noin 50 senttiä vuodessa.

Ensi vuonna Mäntästä?

Vuorilampi aikoo alkuvuodesta käydä myös naapurikunnissa katsomassa ehdokkaita. Erityisen paljon hän odottaa matkaa Mänttään, jossa olisi noin 20-metrinen pihta.

– Kaunis kuin mikä ainakin valokuvan perusteella, Vuorilampi huokaisee.

Ehkä ensi vuoden Keskustorin joulukuusi onkin pihta Mäntästä.

Metsäkuuseksi sen oksat ovat kasvaneet harvinaisen tasaiseksi.

Oikaisu 12.11.2020 kello 9.47. Kuusi kasvaa Harjunsalossa, ei Suoramalla.

Puu tulee viikolla 48

Tampereen Keskustorin joulukuusi saapuu Kangasalan Harjunsalosta Pikon betonin naapuritontilta.

Puu nostetaan nosturilla rekan lavetille, jolla se kuljetetaan Tampereelle viikolla 48.

Se on teräväkärkinen metsäkuusi ja pituutta on noin 22 metriä.

Puu kiinnitetään joulukuusen jalkaan, joka on 1,5 metriä maan sisällä.

Puu saa koristeekseen valonauhan, jonka Moro-lehti on hankkinut ja lahjoittanut kaupungille.

Jouluvalot sytytetään sunnuntaina 29.11.

Joulukuussa Moro-lehti järjestää perinteisen äänestyksen, jossa lukijat saavat äänestää mielestään kauneinta joulupuuta. Kisassa ovat mukana Helsingin Senaatintorin joulukuusi, Turun Tuomiokirkon joulukuusi ja Tampereen Keskustorin joulukuusi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut