Asukkaat äänestivät Tampereen kauneimmista asuinalueista - Moro - Aamulehti

Jouni Sirén kysyi tamperelaisilta, mitkä ovat kaupungin kauneimpia alueita – yksi kohde erottui joukosta edukseen

Yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén kysyi tamperelaisilta Facebookissa, mitkä ovat kaupungin kauneimpia asuinalueita. Mies itse asuu Kalevassa, jossa hän on erityisen tykästynyt Ilmarinkadun seutuun.

11.6.2020 8:01

Moro, Kaleva

Tampereen kauneinta asuinaluetta etsittiin toukokuussa epävirallisessa Facebook-äänestyksessä.

Kolmen kärkeen pääsivät Pispala, vanha Kaleva ja Pyynikki. Uudemmista alueista vain Vuores ylsi kärkikahinoihin.

Viimeksi kuluneen 60 vuoden aikana Tampereelle on näin ollen rakennettu vain yksi kauniiksi luonnehdittava asuinalue, ja siitäkin puolet kuuluu Lempäälään.

Näin on asian laita, mikäli uskotaan paria sataa tamperelaista äänestäjää Facebookissa. Äänestyksen tuloksiin pääsee tutustumaan tämän jutun lopussa.

Kaupunkikuvakyselyn otti toukokuussa asiakseen Jouni Sirén, vasemmistoliiton Tampereen-kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Kielen kääntäjänä työskentelevä Sirén on ehtinyt pähkäillä rakennetun ympäristön estetiikkaa Tampereen yhdyskuntalautakunnassa vuodesta 2017 asti.

– Rakennuslupia ja asemakaavoja käsitellessä on tuntunut, että aika harvoin tulee vastaan kohteita, jotka erityisesti sykähdyttäisivät, Sirén kertoo.

– Aloin miettiä, olenko ainoa ihminen, joka näin pohtii ja ajattelee. Päätin sitten kysyä asiaa tamperelaisilta Facebookissa.

Epätieteellisen selvityksen alustaksi valittiin kaksi Tamperetta yleisesti käsittelevää keskusteluryhmää.

Esittelisitkö junantuomalle?

Kyselyllä etsittiin Tampereelta sellaisia paikkoja, joita kelpaisi esitellä muillekin:

– Mikä kaupunginosa, kortteli tai muu alue Tampereella on teidän mielestänne arkkitehtuuriltaan erityisen onnistunut? Siis niin hyvännäköinen, että esittelisitte sitä vaikka ulkopaikkakuntalaiselle vieraallenne, oli Sirén kysymyksensä asetellut.

Jouni Sirénin mukaan on mielenkiintoista, että ihmiset pitivät kauniina myös vanhoja työläisille rakennettuja asuinalueita kuten Kalevaa ja Nekalaa. Alueet eivät Sirénin mielestä edusta minkäänlaista ylellisyyttä, mutta hänen mukaansa talot on siellä rakennettu hyvin ja johdonmukaisesti, ilman että ”elementtisaumat loistavat seinistä”.

Vastauksia tuli yhteensä parisen sataa. Yhdessä vastauksessa saattoi tosin olla mainittu useampi paikka, joten niin sanottuja erillisiä mainintoja kohteista kertyi liki kolmesataa.

Koska ryhmissä on yhteensä lähes 80 000 jäsentä, kyselyn vastausprosentti oli 0,25.

Vuores erottuu

Kaupunginosien välisen kauneuskilpailun kympin kärjen muodostivat keskustan eri osat, Kaleva ja vanhat puutaloalueet – sekä Vuores. Vuoden 2012 asuntomessujen näyttämö erottuu porukasta ainoana reilusti alle keski-ikäisenä kohteena.

– Vuoreksesta mainittiin erityisesti yksi paikka, eli pääkadun varrella sijaitsevat värikkäät kerrostalot, Sirén huomauttaa.

Vuoden 2012 asuntomessualue Vuores sijaitsee Tampereen ja Lempäälän rajalla. Alue sijoittui äänestyksessä sijalle viisi.

Hänen mukaansa kyselyssä paljon ääniä saaneita alueita yhdistävät tietyt tekijät: kirkkaat värit ja talojen yksityiskohdat, kuten erilaiset koristeet sekä erkkerit.

– Esimerkiksi Kaleva, Viinikka ja Nekala ovat vanhoja, työläisille rakennettuja asuinalueita, joissa asiat on tehty hyvin sekä johdonmukaisesti, Sirén pohtii.

– Niissä ei sinänsä ole mitään luksusta, mutta ei siellä elementtisaumatkaan seinistä loista. Se on näitä alueita yhdistävä piirre.

Tampereen kaikkein kauneimmiksi äänestetyt alueet

1. Pispala (21 ääntä)

2. Vanha Kaleva (20 ääntä)

3. Pyynikki (19 ääntä)

4. Finlaysonin alue (15 ääntä)

5. Vuores (11 ääntä)

6. Viinikan puutaloalue (10 ääntä)

7. Tammelan vanhat osat (muun muassa Annikinkadun puutalokortteli, Puu-Tammela); Amurin vanhat osat (Punakylä, työläismuseokortteli) (9 ääntä)

8. Keskustorin ympäristö; Lappi ja Käpylä; Nekala; Juhannuskylä (8 ääntä)

9. Tammerkosken ranta (mukaanlukien Frenckell, Kirjastopuisto ja Kehräsaari) (7 ääntä)

10. Petsamo (6 ääntä)

11. Tahmela ; Hatanpään kartanon alue; Kaakinmaa ja Eteläpuisto (5 ääntä)

12. Kalevanharju / Ylä-Järvensivu; Tampellan alueen vanha osa; Sorsapuiston ympäristö (4 ääntä)

Lähde: Jouni Sirénin tekemät Facebook-kyselyt Tampere- ja PuskaRario Tampere -keskusteluryhmissä 19.–20.5.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: