Moron Tampere ennen ja Tampere nyt -kuvapari Ratinan suvannosta. - Moro - Aamulehti

Ratinan suvannon ranta on nyt todella toisennäköinen kuin ennen – animaatio näyttää muutoksen

Moron lukija Seppo Kangasniemi otti samasta paikasta kuvat kevättalvella vuonna 1977 ja 20. helmikuuta tänä vuonna.

Seppo Kangasniemi otti kevättalvella 1977 tämän kuvan Ratinan stadionin pohjoispuolelta kohti Verkatehdasta. Ainoa joka on tänä päivänä näkymästä jäljellä on Ratinan suvannon penger ja kaide. Hatanpään valtatien varrella olevan talon katolla on vielä Triumph-mainos, joka ei nyt enää samasta kohdasta näy.

10.4.2019 18:36 | Päivitetty 16.4.2019 14:44

Moro

Moron kuvapari on nyt kaupungin ytimessä eli Ratinan suvannon rantamilla.

Ratina on kaupunginosa Tammerkosken itäpuolella. Aiemmin Ratinasta käytettiin myös numeronimitystä XIII-kaupunginosa. Kaupunginosaan valmistui vuonna 2018 Tampereen suurin kauppakeskus.

Hannu Mänttäri teki animaation:

Ratina-nimi juontaa todennäköisesti tietä tarkoittavaan sanaan rata. Ratinan suvannon ja Pyhäjärven Viinikanlahden väliin jäävä Ratinanniemi pysyi pitkään asumattomana, kunnes sinne alkoi 1800-luvun lopulla nousta muutamia asuinrakennuksia.

Vuonna 1874 niemelle rakennettiin lasitehdas ja kymmenkunta vuotta myöhemmin kaksi konepajaa, mutta kaikki nämä yritykset jäivät lyhytikäisiksi.

Myöhemmin alueella toimi tiilitehdas ja kaupungin sähkövoima-asema. Ensimmäinen asemakaava Ratinanniemen kaupunginosaan valmistui vuonna 1886, ja sen mukaan alueelle varattiin kaikkiaan 57 asuntotonttia, joista pienimmät huvilarakennuksia varten.

Ratinan kaupunginosan itäosan kaava, jossa oli varattuna alue uudelle linja-autoasemalle, vahvistettiin vuonna 1935.

Seppo Kangasniemi kävi samoilla jalansijoilta ottamassa uuden kuvan 20.2.2019 vertailun vuoksi. Totta vie on muutoksen tuulet puhaltaneet. Jos sinulla on vanha kuva juttusarjaan, lähetä se skannattuna Moron sähköpostiin moro@aamulehti.fi mahdollisimman tarkkojen tietojen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos