Talo Pispalassa on nuoren parin haave - Moro - Aamulehti

Francesca Furnari löysi Tampereen Pispalasta upean tontin ja suunnitteli opinnäytteenään sille komean ekotalon – Rakentaminen on kuitenkin vain haave

Francesca Furnari tutki Pispalan historiaa ja rakennuskulttuuria ennen kuin alkoi opinnäytteenään suunnitella unelmataloa Rinnekadulle. Furnarin unelmatontti on toisen henkilön omistuksessa.

Severi Silius ja Francesca Furnari menivät kihloihin heinäkuussa. Tässä he ovat Pispalassa paikalla, johon Francesca suunnitteli unelmiensa talon. Se on haave, sillä kihlaparilla ei ole rahaa rakentaa taloa, eikä etenkään ostaa tonttimaata. Ekotalo on istutettu Rinnekatu kahden tontin maastoon ja maisemaan.­

1.10.2020 8:31 | Päivitetty 4.10.2020 15:35

Moro, Pispala

Jos Francesca Furnarilla ja hänen kihlatullaan Severi Siliuksella olisi rahaa ja valta, he rakentaisivat unelmiensa ekotalon Rinnekatu kahteen Pispalaan.

Haaveeksi se heillä myös jää, vaikka toki unelman toteutumisen soisi täydestä sydämestään, sillä he ovat suloinen nuori pari.

– Maisema Näsijärvelle on upea sekä kesällä että talvella, kun järvi on jäässä. Pihaan mahtuisi monta lasta leikkimään. Haluan ison perheen, sanoo Francesca Furnari.

He tapasivat toisensa Kreikassa. Catanian yliopistossa Sisiliassa arkkitehtuurin maisterin tutkintoa opiskellut Francesca Furnari oli siellä vaihdossa Thessalian yliopistossa Volos-nimisessä kaupungissa.

Severi Silius oli samaan aikaan vapaaehtoistyöntekijänä Voloksen kaupungin sosiaalipuolella ja Kreikan Punaisella Ristillä. Severi Silius auttoi alaikäisiä pakolaisia, jotka olivat paenneet Lähi-idän levottomuuksia yksin ilman vanhempiaan.

– Vielä tarkemmin tapasimme kreikan tunnilla, kun meidän laitettiin pariksi. Kreikka ei ole vaikea kieli sen jälkeen, kun on oppinut ne aakkoset, sanoo Severi Silius.

Sittemmin Severi Silius palasi Suomeen ja Francesca Furnari tuli muutaman viikon päästä perästä. Seuraava askel oli se, kun Severi päätti lokakuussa 2018 muuttaa Sisiliaan. Kesän 2019 he olivat Suomessa. Tämän vuoden elokuun lopulla kihlapari muutti uudelleen Tampereelle, lopullisesti toivoakseen.

Parhaillaan he asuvat Hämeenpuistossa. Paikka on mieleinen.

Francesca Furnari etsii nyt sinnikkäästi töitä. Severi puolestaan valmistui juuri merkonomiksi, ja hän on verkkoyrittäjä. Tätä hän teki myös opiskelujen ohessa.

Francesca Furnari opiskeli maisterin tutkinnon Catanian yliopistossa Sisiliassa. Ekotalon piirustukset ovat osa hänen opinnäytetyötään.­

Rinnekatu kahdessa nyt sijaitseva talo on saanut purkutuomion. Siinä on asuttu, ja siinä on jopa ollut kenkätehdas aikojen saatossa.­

Ekotalo on opinnäytetyö

Rinnekatu kahteen suunniteltu ekotalo on Francesca Furnarin lopputyö maisteriopinnoissa. Se on tehty juuri tälle paikalle, joka löytyi nuoren parin Pispalan kävelyretkillä.

– Pidän Pispalasta ja Pyynikistä. Minusta on tärkeää, millaisia sosiaalisia suhteita tällaisissa ympäristöissä voi syntyä. Maisema on kaikki kaikessa, mutta naapurusto on myös tärkeä, sanoo Francesca Furnari.

Aivan aluksi hän istui pääkirjasto Metsossa lukemassa tietoa Tampereesta ja perehtymässä rakennushistoriaan. Yhdessä he kävivät rakennusvirastossa Frenckellissä tutustumassa kiinteistöön, joka on nyt tyhjillään. Se on yksityinen.

Tämä kuvamuokkaus on Francesca Furnarin oma suosikki. Siinä on ekotalon kulmaus Näsijärven suunnasta päin.­

Tässä on julkisivu Rinnekadulle päin.­

Tässä on julkisivu Näsijärvelle päin.­

Talvisessa kuvamuokkauksessa on Rinnekadun puoleinen ekotalon julkisivu. Ekologisuus otetaan huomioon kaikessa.­

Ensin paljon taustatöitä

Pispalan historiaan ja kulttuuripiirteisiin Francesca Furnari perehtyi erityisesti. Ympäristön historiallisuus on tärkeä asia. Rinnekatu kahdessa nyt olevaa rakennusta voi ihan rehellisesti sanoa röttelöksi. Ympäristö on aika sävyisä, juuri tässä ei ole ökyrakentamista.

– Saimme tietää, että tämä on saanut purkupäätöksen vuonna 2011, mutta tähän olisi kai tulossa jotain suurempaa. Talossa on ollut asuntoja, mutta 1930-luvulta 1970-luvulle siinä oli kenkätehdas, jossa oli jopa kymmenkunta työntekijää, selventää Severi Silius.

Tätä juttua tehdessä Severi sai tulkata. Googlen avulla tarkistettiin rakennussanastoa, koska se ei ollut tuttua Severi Siliukselle. Francesca Furnari on oppinut suomea vähän, tervehdyksiä ja kohteliaisuuksia.

– Sisilia on hieno paikka, mutta pidän Suomesta enemmän kuin Sisiliasta. Täällä on paremmat työmahdollisuudet ja yhteiskunnan hyvinvointi on korkealla tasolla. Täällä on hyvä tulevaisuus, luottaa Francesca Furnari.

Materiaalit kohtuuhintaisia

Itse asiassa ekotalo ei olisi kallis rakentaa, jos otetaan huomioon vain materiaalit. Kynnyskysymys on tontin hinta, ja nehän hipovat Pispalassa taivaita.

– Olen käyttänyt olkea. Sitähän saisi maatiloilta puoli ilman. Tässä on savea sekä paljon puuta. Ekotalossa säästetään sähkön ja energian käytössä. Tärkeää ovat laatu ja arvot. Ekologisuus läpäisee koko projektin, kertoo Francesca Furnari.

Eniten googlaamista aiheuttaa CLT. Se on aika uusi materiaali, jossa on puukerroksia. Tästä oli tehty vuosisadan talo, jonka rakentamisesta oli pari vuotta sitten kiinnostava televisio-ohjelma. Francesca Furnarin gradu on paksu kirja. Sen kirjallinen osuus on taustatietoa Pispalan rakennuskulttuurista ja historiasta. Francescan oma projekti eli ekotalo Rinnekatu kahteen on piirustuksina kirjan taskussa.

Nuori pari on kuvannut tonttia talvella ja nyt syksyllä. Tätä juttua varten on muokattu kuvia, joissa ekotalo on istutettu kesäiseen maisemaan. Sitä varten piti tietää muun muassa, mitkä puut säästetään.

– Eihän Suomessa ole koskaan halpaa rakentaa, koska talvi on kylmä.

Kaikesta päätellen omakotitalo Pispalassa on heidän yhteinen unelmansa.

Ekotalo Pispalan tontille

Talon suunnittelussa on otettu huomioon myös ilmasto-olosuhteet eli auringonvalon määrä ja suunta sekä tuulen voimakkuus.

Tontin pinta-ala: 595 neliömetriä.

Talon pinta-ala: 155 neliömetriä.

Kerrosten lukumäärä: kolme (kellari mukaan luettuna).

Makuuhuoneita: neljä.

Kylpyhuoneita: kolme.

Sauna löytyy myös tietysti.

Autotalli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?