Karoliina Blacburn valitsi kotimaista kevätmuotia ja osa on tamperelaista - Moro - Aamulehti

Näyttelijä Karoliina Blackburn teki vastuullisia vaatevalintoja tamperelaisissa puodeissa – Tampereella on hyvä tarjonta

Tarkoitus on saada ihmiset miettimään, mitä he ostavat arvojen kannalta. Hetken ostohuuma voi viedä harhaan, ja pikamuoti käy ajan mittaan kalliiksi myös kukkarolle. – Vastuullisuuden ajatusmaailmaan kuuluu, että materiaalit ovat tarkoituksenmukaisia ja kestäviä ja valmistusolosuhteet ovat olleet työntekijöille hyvät.

Moron vastuullisen pukeutumisen muotijutun asut valitsi näyttelijä Karoliina Blackburn, joka kannattaa arvoina kestävää kehitystä ja tukee mielellään suomalaista työtä. Silja Viitala kuvasi Karoliinan ja asut Aamulehden studiossa.

19.4.2019 10:00 | Päivitetty 24.4.2019 15:19

Moro

Tampereella on uskomattoman hyvä tarjonta kotimaisista naisten muotivaatteista, koruista, laukuista ja kengistä. Tämä oli helppo huomata putiikkikierroksella näyttelijä Karoliina Blackburnin kanssa.

Karoliina on jo vuodesta 2005 asti suosinut kotimaisia vaatteita.

– Puen ylleni kotimaista aina, kun olen omissa vaatteissani juonto- tai koulutuskeikoilla. Se tekee valinnan helpoksi, sillä suljen näin 95 prosenttia vaihtoehdoista pois.

Karoliina Blackburn

Karoliina Blackburn (syntynyt vuonna 1972) on tamperelainen frerelance-näyttelijä. Hän on näytellyt sekä teatterissa, televisiossa että elokuvissa. Hän on julkaissut myös satukirjan.

Koulutukseltaan hän on teatteritaiteen maisteri.

Hän on naisten thainyrkkeilyn Suomen mestari vuodelta 2004 alle 60 kilogramman sarjassa. Hän urheilee, tanssii, ratsastaa, kyykkää, tempaa ja harrastaa intohimoisesti uimahyppyä.

Hän tekee juontokeikkoja englanniksi ja suomeksi. Lisäksi Karoliina Blackburn kouluttaa ja esitelmöi aiheinaan esiintymistaidot, esiintymisjännitys, vuorovaikutus ja läsnäolo.

Karoliina Blackburnin arvomaailmaan kuuluu ekologisuus kaikessa, suomalaisen työn arvostaminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Hän on muun muassa toteuttanut käsikirjoittamansa jätevalistussarjan Pirkanmaan Jätehuollolle. Sen yksi osa oli vaatekaaos.

"Pikamuoti on saaste ja hiilijalanjäljen aiheuttaja. Voiko turhanaikaisempaa ilmiötä olla? Mieti, mitä yhden vaatteen käyttöhinnaksi kertyy, jos se menee pilalle heti ensimmäisessä pesussa. Sen sijaan voisimme valita kestävää, laadukasta ja kotimaista. Vaihtaa ja korjata", sanotaan valistusvideolla.

Halpavaate voi käydä kalliiksi

Ensimmäinen torjuntareaktio tulee, kun puhutaan suomalaisen vaatteen hinnasta. Ei ole varaa, sanotaan.

– Onko varaa siihen, että halpavaate on viiden käyttökerran sen näköinen, että sitä on vedetty pitkin asvalttia. Sen verran on kokemusta halpavaatteista, että ne menevät pilalle muutamassa käytössä. Minulla on Uhanan ranskanbuldoggi-neule, joka on vuosikausia vanha, eikä siinä ole nypyn nyppyä.

Super Mukavan puodista Hulda-housut ja Emma-huppari. Molemmat vaatteet ovat Anna Mattelmäen käsialaa, hän on myös MUKA VA-merkin takana. Pihka Collectionin Kelmi-salkku ja kengät.

Store of Hope ja NOUKI juhlivat uuden yhteisen tilan, "vastuullisen muodin olohuoneen" avajaisia perjantaina pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Tila on kauniin kaupan ja tunnelmallisen tapahtumamiljöön yhdistelmä vanhassa seurakuntien virastotalossa Kyttälänkadulla.

– Yhä enemmän ihmiset jäävät keskustelemaan siitä, miten ja missä vaate on tuotettu. Tila antaa upeat puitteet tuoda esille arvojamme ja herättää keskustelua, sanoo Anna Takala Store of Hopesta.

– Tarkoitus on saada ihmiset miettimään arvojen kannalta, mitä he ostavat. Hetken ostohuuma voi viedä harhaan, sanoo Peppi Saarivirta NOUKIsta.

– Vastuullisuuden ajatusmaailmaan kuuluu, että materiaalit ovat tarkoituksenmukaisia ja kestäviä, ja valmistusolot ovat olleet työntekijöille hyvät. Emme halua valmistaa tuotteita turhaan, vaan vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa, heidän tarpeeseensa, sanoo Anna Reilin NOUKIsta.

Ideaan kuuluu sekin, että tehdään vaatteita arkeen, koska juhlia on harvoin. Monista vaatteista saa asustamalla sopivat juhlavaan tilaisuuteen.

Seelen kaupasta Karoliina Blackburn valitsi ylleen keltaisen Kainon mekon ja mustat leggarit, joiden ansiosta asussa tarkenee kevään viileydessä. Korujen merkki on Unique desing by Maria (Maria Väänänen). Kengät ovat Karoliinan omat, nekin ovat suomalaiset.

Laukku on Salmiak Studion, suunnittelija on Kaisa Maansalo. Salmiakin paja on Tammelassa Tampereella.

Kierros jatkuu samoissa merkeissä

Tampereella on niin paljon tarjontaa kotimaisesta laatumuodista, että emme ennätä kaikkialle. Vaatevalinnat teki Karoliina Blackburn.

– Tunnen nämä merkit ja tiedän niiden taustat. Mitoitus osuu minulle, niin että voisin ottaa vaatteet kuvaukseen sovittamattakin.

OMBin oman Riiminka-merkin mekko on valmistettu sen ompelimossa Jyväskylässä. Leggarit ja kengät ovat Karoliinan omat.

Aleksiina Design-korut tehdään Tampereella OMBin alakerrassa.

Super Mukavalla on Otavalankadulla omaa tuotantoa ja muita merkkejä. Melkein sen naapurissa Onemanband-liike.

– OMB on myynyt suomalaista muotia Tampereella vuodesta 2012. Viime vuonna ostimme 15-vuotiaan suomalaisen Riiminka-merkin ja kaupan myötä meillä on nyt myös oma ompelimo sekä kauppa Jyväskylässä. Keskitymme vahvasti suomalaiseen ekologiseen valmistukseen ja haluamme edistää sitä, kertoo Arto Pajunen.

Holiday-kuosin on suunnitellut toinen Uhanan pääsuunnittelijoista, Mira Vanttaja. Toinen pääsuunnittelija Hanna Virkamäki suunnittelee vaatteiden mallit. Girl Pwr -korvikset ovat Uhanan omaa tuotantoa ja suunnittelua.

Uhana Verkatehtaankadulla on Tampereella pioneereja. Sillä on meneillään seitsemäs vuosi.

– Meidän vaatteet tehdään ennen kaikkea eettisyys edellä. Kiinnitämme huomiota laadukkuuteen ja pitkäikäisyyteen, ja lisäksi ihmisoikeudet ovat meille tärkeitä. Ekologisuus tulee ennen kaikkea pitkäikäisyydestä, sanoo Mira-Liina Skyttälä Uhanasta.

NOUKIn Mieli-maksimekko (Saara Naskali & Anna Reilin, kuosi Suvi Pouttu) ja korikassi (Store of Hope). Kehräsaaressa toimivan Pihkan Sysi-nilkkurit.

Korvakorut Eeva Valopaasi (Store of Hope).

Koska me emme nyt ole Tampere-puritaaneja, käymme Seelen liikkeessä Palanderin talossa. Sieltä Karoliina Blackburn valitsee Kainon vaatteita, koska ne kuuluvat hänen suosikkeihinsa. Kainot tehdään Köyliössä.

– Minulla oli aikaisemmin paljonkin pirkanmaalaisia tuotemerkkejä, mutta kun niiden saatavuus alkoi olla Tampereella hyvä, keskityin muihin suomalaisiin merkkeihin. Minulle merkitsee paljon se, että tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Aina se ei ole mahdollista, mutta Euroopan sisäpuolella pyrimme silti pysyttelemään. Juuri torjuin yhden kotimaisen korumerkin, vaikka minulle vakuutettiin, että työskentelyolot kyseisessä tuotantopaikassa ovat hyvät, sanoo Seelen Taru Heinänen.

Kierroksemme viimeinen kohde on Pihka-verstas Kehräsaaressa, sillä tokihan meidän pitää saada asusteiksi tamperelaisia kenkiä ja laukkuja. Kaikki Pihkan tuotteet valmistetaan joko työtilassa Kehräsaaressa tai alihankintapaikoissa, jotka kaikki sijaitsevat Suomessa. Nahat tulevat Euroopasta, Sysi-nilkkureissa ja Kelmi-salkussa nahka ruotsalaista kasviparkittua nahkaa ja Armi-laukussa nahka Saksasta.

Lista suomalaisesta naistenmuodista

Tampereelta löytyvät esimerkiksi nämä

Uhana – rohkeat kuosit, ajattomat vaatemallit ja kantaaottava brändi. Uhanan oma myymälä sijaitsee Tampereella osoitteessa Verkatehtaankatu 8. www.uhanadesign.com

NOUKI– paikallinen lähituotanto, arjen vaatekaapin perusteet kuntoon seesteisillä väreillä ja kuoseilla. NOUKI ja Store of Hope avaavat pääsiäisen jälkeen perjantaina yhteisen esittelytilan Kyttälänkatu yhdessä. NOUKIN tuotteet ovat saatavilla mm. DesignOnTampereen pop up -osastolta Tampereen Sokokselta, Miela Designroomista ja Super Mukavalta. www.nouki.fi

Store of Hope – Ylellisen pehmeät cashmirhuivit, valmistetaan Nepalissa kehitysyhteistyönä. Store of Hopen konseptimyymälä on osoitteessa Kyttälänkatu 1 (NOUKI on tulossa kumppaniksi). www.storeofhope.com

MUKA VA – korkealaatuisista luonnonmateriaaleista valmistettavan malliston tuotteista on muodostunut jo klassikoita yrityksen 15-vuotistaipaleen ajalta. MUKA VAn oma myymälä Super Mukava sijaitsee osoitteessa Otavalankatu 3. www.mukava.net

Lauri Järvinen – minimalistinen ja avantgardistinen vaatebrändi, jonka peruskivenä on mustan värin ajattomuus. Tuotteet valmistetaan paikallisesti. Malliston tuotteita löytää mm. Super Mukavan valikoimasta, Lili lifestyle myymälästä Ratinasta ja Designtorilta. www.laurijarvinenstudio.com

Pihkan tuotteet (nahkalaukut ja kengät) valmistetaan myymälän yhteydessä olevassa työtilassa Kehräsaaressa tai alihankkijoilla, jotka kaikki ovat Suomessa.

Uniikit on naisten vaatteisiin erikoistunut kivijalkaliike Tampereella. Yksilöllisen palvelun lisäksi suosimme suomalaista suunnittelua ja valmistusta sekä luonnon materiaaleja. Suvantokatu 7-9

Dead Birds & Lion Heart Pirkankatu 10. Myös juhlavaa vaatesuunnittelua. www.deadbirdslionheart.fi

Miela Designroom Mielan valikoimassa on kotimaisia brändejä, myös useampi paikallinen merkki; Nouki, Planet planet (vaatteet) ja Ateljee EW.

Tampereella on niin paljon kotimaista tarjotaan, että tämä lista ei ole läheskään täydellinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut