Vanhan kirkon romahtanutta suosiota nostetaan poistamalla penkkejä – Lähde mukaan ideoimaan tilalle uutta käyttöä! - Moro - Aamulehti

Tampereen Vanhan kirkon romahtanutta suosiota nostetaan poistamalla penkkejä: ”Tänä kesänä en ole vihkinyt täällä kertaakaan”

Keskustan vanhimman julkisen rakennuksen käyttöaste on alhainen, kun vihkiparitkin välttävät paikkaa. Tilaa yritetään elvyttää poistamalla penkit ja antamalla ihmisten itse suunnitella toimintaa.

Seurakuntapastori Jussi Houttu esittelee Vanhan kirkon pohjoissakaran penkkirivejä, joita on suunniteltu poistettaviksi. ­

15.8.2019 8:00

Moro, Keskustori

Moro etsii lukijoistaan kolmea ryhmää kokeilemaan, minkälaiseen käyttöön kirkkotila soveltuu. Mukaan voi ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Suunnitteilla on poistaa osa kirkonpenkeistä syykuun alkupuolella ja muuttaa tilaa monikäyttöisemmäksi. Seurakuntapastori Jussi Houttu esittelee kirkon pohjoissakaran neljää penkkiriviä, joita on unelmoitu ensi alkuun poistettavaksi.

– Muutos on suunniteltu tapahtuvaksi asteittain. Kokeilemme erilaisia ratkaisuja ja tutkimme, miten niihin suhtaudutaan.

– Penkkejä pitää käsitellä varovasti, sillä ne ovat hyvin tärkeä osa kirkkoa. Ne viedään säilytykseen lämpimään varastoon.

Istumapaikat eivät vähene lopullisesti, sillä kirkkoon tuodaan tarvittaessa yksittäisiä tuoleja.

Seurakunnan kiinteistöpalveluiden Hannu Ahlman (kesk.) ja Miikka Jokela testaavat penkin irrotusta. Vuosien aikana penkkejä on siirretty kirkon remonttien tieltä ja ruuvit nousevat helposti. ­

Lisää keskustelua kirkkoon

Houttu havainnollistaa esimerkeillä istumapaikkojen muutostarvetta. Kirkossa katseet on suunnattu eteenpäin ja keskustelun toteuttamistapaa joutuu miettimään tosissaan.

– Kirkossa on mukava olla, mutta keskusteluympäristönä se on hankala. Vuorovaikutuksen pitäisi olla helpompaa.

– Olen huomannut, että itsellenikin tulee usein mieleen lähteä keskustelemaan jonnekin muualle.

Hän on saanut palautetta, jossa toivotaan kirkkoihin keskustelua ja ajatuksenvaihtoa pelkän yksinpuhelun sijaan.

– Mikä olisi sen hienompaa kuin jos meillä olisi penkit ympyrän muodossa ja saarna voisi olla jonkun johtama keskustelutilanne?

Houttu kertoo, että monet saattavat kokea kirkonpenkissä istumisen vieraaksi.

– Monilla ihmisillä on tarve pyhän kohtaamiseen, ja he löytävätkin paikkansa seurakuntatalolta joogaamasta tai gospel-latinotansseista, jotka nekin ovat pyhän kohtaamista.

Kirkon suosio romahti

Muutoksia alettiin suunnitella nimenomaan Vanhaan kirkkoon, sillä sen käyttöaste on alhainen ja suosio vihkikirkkonakin on romahtanut viime vuosina.

Keskeinen sijainti ei ole kirkkorakennukselle aina eduksi.

– Tämä on kirkko keskellä kylää. Ulkoa tullut meteli koetaan usein häiritseväksi. Vielä viime vuosikymmenellä tämä oli todella suosittu vihkipaikka, mutta tänä kesänä en ole vihkinyt täällä kertaakaan, Houttu kertoo.

Muihin Tampereen kirkkoihin ei ole tulossa muutoksia.

– Kilometrin säteellä on aina mahdollisuus mennä myös perinteiseen kirkkoon.

Lopullinen päätös penkkien siirrosta kuitenkin odottaa kaikkien osapuolten, kuten esimerkiksi museoviraston, vihreää valoa.

– Tämä on keskustan vanhin julkisrakennus, joka on edelleen toiminnassa. On tärkeää, ettemme tee mitään toimenpiteitä, mikä veisi rakennukselta jatkuvuuden pois.

Taaimmaisessa penkkirivissä näkyy Vanhan kirkon rakennusvuosi. ­

Toiveina poistaa lisää

Toiveena on, että kokeilu jatkuisi ja tilaa tulisi mahdollisesti lisääkin. Käyttäjäpalautteita kuitenkin seurataan tarkasti.

– Voi käydä niinkin, että keväällä pohjoissakaran penkit tuodaan takaisin ja viemme pois joitain muita penkkejä.

Ajatuksen lähtökohtana on, että ihmiset itse ideoisivat Vanhaan kirkkoon erilaisia kokeiluja ja tapahtumia.

– Ei tämän tarvitse olla tila, jossa vain pappi miettii, mitä kirkossa järjestetään. Pyrimme saamaan tänne vuorovaikutusta ja toimintaa. Syksylle on suunniteltu jo kristillistä joogatilaisuutta.

– Yöpymistäkin on ehdotettu ja se on aivan loistava idea! Aikoinaanhan ihmiset tulivat pyhiinvaellusten jälkeen kirkkoon yöksi.

Pyhä ja kodikas

Muutoksista huolimatta kirkon perimmäinen tarkoitus tulee pysymään samana.

– Emme palvele ketään, jos menetämme pyhyyden tunteen. Rauhattomuutta ei kukaan kaipaa, mutta miksei kirkossa voisi kahvitella ja keskustella? Tarkoituksena on olla pyhä ja kodikas samaan aikaan.

Hän huomauttaa, ettei Vanhassa kirkossa ollut alun perin urkuparveakaan.

– Kaikki muutokset, joita kirkkotiloihin on historian saatossa tehty, on aina tehty palvelemaan ihmisiä.

Lähde mukaan kokeilemaan tilaa!

Moro etsii kolmea ryhmää kokeilemaan Vanhan kirkon uusia käyttötapoja! Ilmoita ryhmäsi mukaan sähköpostilla osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Tampereen Vanha kirkko

Tampereen keskustan vanhin julkinen rakennus, joka on yhä toiminnassa. Rakennettu vuonna 1824.

Tyyliltään uusklassinen ristikirkko, jonka suunnitteli italialaissyntyinen Carlo Bassi.

310 istumapaikkaa.

Remontoitu vuosien varrella paljon, viimeksi vuosina 2000 ja 2011.

Tampereen ruotsalaisen seurakunnan kotikirkko.

Sunnuntaisin englanninkielinen messu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?