Moron Tampere ennen ja Tampere nyt -kuvapari Koskipuistosta - Moro - Aamulehti

Moro sai upean vanhan kuvan 1930-luvun Koskipuistosta – näin kansallismaisema on muuttunut

Maisemassa on tapahtunut paljon muutoksia, Tammerkosken uomakin on kaventunut.

Hieno kuva Koskipuistosta on 1930-luvulta.

15.5.2019 20:52

Jaakko Aspelin kuvasi paljon Tampereen maisemia ja rakennuksia. Tämä kuva on 1930-luvulta. Toimitus sai luvan kuvan käyttämiseen Moron kuvaparissa Jaakko Aspelinin tyttäreltä.

Toimitus on iloinen, jos kuvapariin löytyy yksityisten ihmisten kotialbumeista vanhoja kuvia, sillä ne ovat ainutlaatuisia. Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla moro@aamuleht.fi ja kuvaajan nimi olisi hyvä tietää, jos se on tiedossa sekä ajankohta.

Koskipuisto on Kyttälän kaupunginosassa, Tammerkosken itärannalla. Koskipuistoa vastapäätä Tammerkosken länsirannalla on Kirjastonpuisto – joka tosin käsitetään toisinaan myös osaksi Koskipuiston kokonaisuutta.

Tammerkoski rantoineen on yksi Suomen kansallismaisemista.

Ranta merkittiin puistoalueeksi jo kaupunginarkkitehti F. L. Kaloniuksen Kyttälälle vuonna 1886 laatimassa ensimmäisessä asemakaavassa. Puistoa alettiin rakentaa 1890-luvun lopulla samaan aikaan Kyttälän uudisrakentamisen kanssa, ja se valmistui vuosisadan vaihteessa. Puistoalue ulottui myös Hämeenkadun eteläpuolelle, mutta Hatanpään valtatien ja uuden Hämeensillan rakentaminen 1920–1930-luvuilla supistivat eteläosaa merkittävästi. Nykyään Hämeenkadun eteläpuolinen viheralue tunnetaan Verkatehtaanpuistona.

1930-luvulla Koskipuisto uudistui ja laajeni, kun Tammerkoskeen rakennettiin uusi sähkölaitos ja samalla uomaa kavennettiin. Koskelta vapautuneelle alalle rakennettiin muun muassa aiempaa leveämpi rantapromenadi. Vanha rantapenkere sijaitsi likimain puiston nykyisen keskikäytävän paikkeilla.

Nyt puiston puut ovat kasvaneet niin, että näkymä on kevään vihreä.

Vuonna 1971 paljastettiin puistoon pystytetty Aimo Tukiaisen veistos Virvatulet, joka on omistettu suomalaisille sotilaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos