Bioman opettaa koululaisille lajittelua Tampereella - Moro - Aamulehti

Tämä teatteriesitys varattiin hetkessä loppuun Tampereella, mutta moni ei ole siitä kuullutkaan – kahdelle seuraavalle vuodelle tulossa täysi kalenteri Bioman-lisäesityksiä

Keväällä on enää muutama vapaa aika, Moro kävi Härmälässä katsomassa esitystä.

Härmälän 2B-luokan Eino Pecoraro (toinen vas.), Joosua Niemelä, Veera Koskinen ja Eine Laine-Alho saivat Biomanilta ja iskältä biojätepussit esityksen jälkeen. Pussit jaettiin kaikille esitystä katsomassa olleille oppilaille kotiinviemisiksi.

14.11.2019 11:00 | Päivitetty 15.11.2019 7:58

Moro, Härmälä

Isojen teatterin tuotannoilla Tampereella menee hienosti, mutta Tampereen varatuin näytelmä tulee toisaalta. Siinä kouluille saapuu Bioman! Moro kävi tutustumassa ilmiöön.

Koko Härmälän koulun sali repeää nauruun, kun Jani-poika muuttuu lajittelusankari Biomaniksi ja pukee iskän vanhat kalsarit vaaleanvihreän biosankarihaalarinsa päälle.

Eskarit sekä eka- ja tokaluokkalaiset elävät täysillä mukana musiikkiteatteriesityksessä, jossa puhutaan lajittelusta ja hävikkiruoan vähentämisestä.

Välillä soitetaan porukalla ilmakitaraa, ilmarumpuja ja mikä hienointa: ilmakontrabassoa! Samalla opitaan ja kerrataan lajittelusta, biojätteestä ja ruokahävikin torjumisen tärkeydestä.

– Ihan ok se oli ja hassuinta oli, kun se puki ne vanhat kalsarit jalkaan, toteaa oppilas Joosua Niemelä.

Luokkakaverit Veera Koskinen, Eine Laine-Alho ja Eino Pecoraro nyökyttelevät tyytyväisinä vieressä.

– Me ollaan 2 B:ltä, bee niin kuin Bioman, lohkaisee Eino varmuuden vuoksi.

Punainen viitta viimeistelee Biomanin asun, lajittelu ja sen harjoittelu voi alkaa.

Suosittu esitys

Bioman-lajitteluseikkailu on Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tuottama näytelmä, jonka Janne Viitaniemi on tehnyt. Hän esiintyy näytelmässä isänä ja Biomania esittää Antti Kerosuo.

Kyse on Tampereen suosituimmasta näytelmästä tällä hetkellä, sillä koko syyskausi on loppuun varattu ja keväällä on enää muutama vapaa aika. Ainakin kahdelle seuraavalle vuodelle luvataan täysi kalenteri lisäesityksiä.

Moro kävi katsomassa esityksen Härmälän koululla viime perjantaina. Hauska show osuu kohdeyleisöönsä ja tekisi hyvää monelle vanhemmallekin koululaiselle ja aikuiselle.

– Asian lisäksi tärkeää on, että tämä on myös elämys oppilaille, sanoo Janne Viitaniemi.

Takana on jo 30 päivää esityksiä, joita on ollut jopa kolme samana päivänä. Vastaanotto on ollut innostunutta.

Härmälän koulun alaluokkalaiset seurasivat tarkkaan esitystä, jossa hekin pääsivät osallistumaan lajitteluun.

Koululaiset eläytyivät hienosti esitykseen.

Lisäesityksiä tulee

Jätehuoltoyhtiön ympäristökouluttaja Erkki Piippo on tyytyväinen esityksen suosioon. Lisää esityksiä on tulossa, jotta yksikään koulu ei jäisi ilman.

– Sopimus on ainakin kahdesta seuraavasta vuodesta ja kolmattakin katsotaan tarpeen mukaan, Piippo toteaa.

Hänen mukaansa koulut ovat ottaneet ympäristökasvatuksen hienosti omakseen. Liikkeelle on lähdetty Tampereelta, mutta kierros suuntaa myös muihin jätehuoltoyhtiön omistajakuntiin.

Ovela juoni

Yhtiö on jo 25 vuotta tuottanut erilaisia esityksiä kouluille. Yhteistä kaikille esityksille on, että niillä edistetään jätehuollon tärkeitä teemoja: kierrätystä ja lajittelua. Hyvää ”juonittelua”.

Biomanin esityksessä paljastetaan sellainenkin seikka, että jäteautot kulkevat keräämillään bio- jätteillä, kun niistä tehdään laitoksessa biokaasua.

– Lapset ovat meille todella tärkeä kohderyhmä, koska he vievät viestiä koteihin ja alkavat siellä kysellä asioista ja sitä kautta herättää keskustelua, Piippo sanoo.

Usein lajittelun tehostaminen kodeissa on vain viitsimisestä kiinni. Siksi perheen pienimpien ihmettely on tehokasta: ”Miksei meillä kierrätetä muovia?”

Isä (Janne Viitaniemi) ja Bioman (Antti Kerosuo) kertovat musiikin avulla lajittelusta koululaisille.

Kouluille on tarjolla Biomanin lisäksi erilaisia ruokajätekampanjoita sekä Roskapätkät -lyhytelokuvaprojekti. Vierailijaryhmät ovat tervetulleita tutustumaan Tammervoiman hyötyvoimalaan. Ympäristökouluttajat kiertävät myös erilaisissa tapahtumissa ja oppilaitoksissa.

Bioman-seikkailu

Musiikkiteatterin keinoin opetetaan kierrättämistä, lajittelua ja ruokahävikin vähentämistä.

Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa esityksen 17 omistajakuntansa ykkös-kakkosluokkalaisille.

Esityksen kesto on 30 minuuttia ja osallistua voivat myös eskarit ja muut alakoulun luokat.

Musiikkiteatteriesityksen on kirjoittanut, sanoittanut ja säveltänyt Janne Viitaniemi. Hän esiintyy perheen isänä. Biomanin roolissa nähdään Antti Kerosuo.

Lisätietoja ja varauskalenteri www.pjhoy.fi/bioman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos