Moro tekisi kyselyn ja siinä enemmistö yhdistää Virontörmän Tesomaan - Moro - Aamulehti

Tämä kysymys kuohuttaa tamperelaisia: missä Virontörmä sijaitsee? Saimme valtavan määrän palautetta ja paljon neuvoja

Nimipolemiikin runsaus ja kiivaus on yllättänyt Moron toimituksen – Keskustelu sai alkunsa Virontörmänkatu neljän valomuraaleista kertovasta jutusta.

Tesoman tunnuksena vesitorni ja Tampereen tunnuksena Näsinneula.

9.5.2019 11:58

Moro

Koska rajanveto Virontörmän sijainnista kuohuttaa lukijoita ja pöhisyttää somea, järjestimme leikkimielisen äänestyksen, jossa oli kolme vaihtoehtoa.

Lopputulos on nähtävissä tämän jutun grafiikassa. Selvä enemmistö sijoittaisi Virontörmän Tesoman osaksi. Se ei ole lopullinen totuus, vaan mielipidekyselyn tulos.

Emme tainneet toimituksessa ymmärtää kyselyä tehdessämme, kuinka vakavasti monet ottavat kaupunginosien rajaerimielisyydet. Niitä on ihan joka puolella Tamperetta, mutta nyt nousi tapetille Virontörmä.

Toimitus sai paljon neuvoja, kuinka rajaerimielisyyttä pitäisi käsitellä. Meitä neuvottiin tutkimaan virastokarttaa: siinä ei ole Tesoma-nimistä kaupunginosaa, vaan Tesoma on suuralue, joka haukkaa sisäänsä ison osan läntistä Tamperetta.

Samoin toimitusta ohjattiin tutkimaan taloyhtiöiden papereita, koska niissä on asiaan liittyvää tietoa.

Vähän samanlaista nimipolemiikkia oli Lielahdessakin. Koko alue oli erään lukijan lapsuudessa Lielahti ja sen sisällä olivat Ryydynpohja, Niemi, Peltokylä, Mäkelä, Pohtola ja Possila ( lempinimi Rapakylä). Nyt sekin alue on kokonaan uudelleen nimitetty.

Näitä rajankäyntejä on Tampereella paljon muitakin.

Virastokartta kertoo

Parhaiten rajan näkee Tampereen virastokartasta. Tesomajärven ja Ikurin raja kulkee Tesoman rantaa noudattelevaa Tesomanpolkua ja kaartaa Tesoman jäähallin parkkipaikan. Eli Virontörmänkatu ja Kauppamiehenkatu ovat Ikurissa.

Tesoman palloiluhalli on Tohlopissa. Tuleva Tesoman rautatiepysäkki on Ristimäessä. Epilänharjun ja Epilän asukkaat sanovat asuvansa Tohlopissa kun Tohloppijärvi näkyy. Virontörmänkadun taloja markkinoitaessa rakentaja Tampereen Haka (kaupungin omistama ja konkurssin tehnyt) käytti markkinointi nimenä Länsi-Tesomaa, koska Tesomalla oli ainoat palvelut.

Miksi muuten Tesomajärvestä käytetään nimeä Tesoma. Eikö siis Kaukajärvestä vois käyttää Kaukaa, Peltolammista pelkkää lammia ja Järvensivusta pelkkää sivua.

Kokenut kiinteistönvälittäjä

Ikuria se on

1960-luvun lopulla alkoi asuntojen rakentaminen Virontörmänkadulle. Muutin perheineni kesällä 1969 ensimmäiseen sinne valmistuneeseen taloon Virontörmänkatu 6, joka sijaitsee siis IKURIN kaupunginosassa.

Rakentaja Haka markkinoi sinne valmistuvia asuntoja "Länsi-Tesoma" nimellä, sillä Ikuri miellettiin siihen aikaan olevan jossain korvessa.

Alkuasukas

Parittomat Ikuria

Minulla on se käsitys, että parittomat numerot ovat Ikuria ja parilliset Tesomaa Virontörmänkadulla. Sitä asiaa tukee päiväkotien nimetkin Länsi-Tesoman päiväkoti Ikurin yksikkö.

Paljasjalkainen

Asiat pitää tietää

Kyllähän se niin on että joitakin asioita ei voi eikä tarvitse katsoa papereista, ne vaan pitää tietää. Virontörmänkadulla 1971–1992 asuneena koskaan kukaan ei väittänyt sen olevan Ikuria, vaan oli itsestään selvää että kyseessä on Tesoman, ja jos halutaan olla tarkkoja niin Länsi-Tesoma.

Tesomalainen

Taloyhtiön papereissa

Asun Virontörmänkatu 6:ssa ja kyllä taloyhtiön papereissa on tieto, että talo sijaitsee Ikurin kaupunginosassa.

Inkeri

Tesomaa ei ole

Ikurissahan se sijaitsee. Ikuri taas kuuluu kokonaisuudessaan Tesoman suunnittelualueeseen. Tesoma nimistä kaupunginosaa taas ei ole olemassakaan, joten homma alkaa olla selvä.

Joppelo

Ei ole huutoäänestys

Eipä tätä varmaankaan huutoäänestyksellä voida päättää, että mihinkä kaupunginosaan Virontörmänkatu kuuluu. Luulisi jossain kartoissa hyvinkin tarkkaan näkyvän nämä kaupunginosien rajat.

Bo Tammela

Yhtiöjärjestyksessä on

Jos ei tiedä missä asuu, helpointa on katsoa taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Siinä heti alussa lukee missä hallittava tontti sijaitsee. Samalla kadulla voi olla eri kaupunginosia, muttei sikin sokin. Muualla asuville koko länsi on Tesomaa, joku voi ehkä tietää Lamminpään ja Kalkun. Pienemmät kaupunginosat ovat sitten yhtä puuroa eikä kukaan tiedä rajoja.

Tuntematon

Minä asun Ikurissa

Ikuri ja Tesoma on naapureita joka tapauksessa, ja itse olen junan tuoma, joten tämän pohdinnan historia ja tunteet eivät niin osu minuun, mutta taloyhtiömme, Virontörmänkatu 1:n tonttitiedoissa lukee alunperin jo Ikuri, joten sen avulla olen itse ilmaissut, missä asun. Olenkin naapurien kanssa tätä pohtinut ja jonkun mielestä ollaan Tesomaa, jonkun mielestä Ikuria ja joidenkin mukaan Virontörmänkadun toisella puolen on tesomalaisia ja me ikurilaisia. Ja olenpa kuullut jonkun käyttävän Länsi-Tesomaakin paikkana. Mutta monet seikat ja muun muassa argumentti esim. Ikurin uimarannasta puoltavat minusta Ikuria, joten taidan pysyä ikurilaisena.

Nina

Tesoma-nimistä kaupunginosaa ei ole olemassakaan.

Ikuri

Ikuri rajoittuu pohjoisessa Haukiluomaan, idässä Tesomajärven kaupunginosaan, etelässä Kalkkuun ja lännessä Myllypuroon, josta seudulla on yleisesti käytetty nimeä Tuohijoki. Pääosa Ikurista on omakotialuetta. Ikurin itäosassa on myös Virontörmän kerrostaloalue.

Alueen tiet on pääosin nimetty maanviljelysaiheisesti, kuten Maamiehentie, Heinämiehentie, Marjamiehentie, Kyntäjäntie ja Kylväjäntie.

Ikurissa on päiväkoti ja 1–4 vuosiluokkien koulu. Ikurin Virelä rakennettiin 1960-luvulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut