Maija Ketolan rypyt on ikuistettu juuri valmistuneeseen muraaliin Kaukajärvellä - Moro - Aamulehti

49 vuotta samassa talossa asuneen Maija Ketolan kauniit rypyt on ikuistettu juuri valmistuneeseen muraaliin Kaukajärvellä – Teoksella vahva tarina

SATOn aluejohtaja Miikka Karjaluoto: ”Taiteilijalle välittyi talon hyvä tunnelma. Asukkaat auttoivat taiteilijaa kyytien kanssa ja tekivät hänelle aamupalaa ja ruokaa.”

Maija Ketola oli itsestään selvä valinta seinämaalauksen kasvoiksi, koska hän on SATOn omistaman taloyhtiön alkuperäisistä asukkaista ainoa, joka on jäljellä.

2.10.2019 14:00 | Päivitetty 5.10.2019 10:07

Moro, Kaukajärvi

Saarenvainionkatu yhdeksän taloyhtiön alkuperäinen asukas Maija Ketola on ollut mallina kerrostalon seinätaiteelle. Uurteet kasvoissa kertovat eletystä elämästä ja tuovat teokselle luonnetta.

– Tässä reilu viikko sitten kävin valokuvattavana tytöllä. Aamupäivällä satoi, mutta iltapäivällä oli parempi sää. Taiteilija niistä sitten valitsi kuvan. Voi, että siinä näkyy nyt rypyt ja kaikki, mutta se minua haittaa. Ihan kohta täytän 80 vuotta, ja saahan se ikä näkyä.

– Minä olen seinällä ylimpänä ja se valmistui ensimmäisenä. Hurjan korkealla nosturissa se tyttö maalasi.

Maija Ketola muutti Kaukajärvelle Osuuskunnan huoneisiin, kun hänen poikansa oli kolmen kuukauden ikäinen. Nyt lapset ovat jo "vanhoja" miehiä. Maija Ketola on kohta muuttamassa pienempään asuntoon samassa pihapiirissä, koska huoneita on yksi liikaa, kun mies asuu tätä nykyä hoitokodissa.

SATOn talossa Saarenvainionkadulla Maija Ketola on asunut 49 vuotta. Hän oli ensimmäisten muuttajien joukossa. Silloin muuta ei ollut vielä valmiinakaan.

Meksikolainen Paola Delfin kuvaa mustavalkoisissa maalauksissaan naisen herkkyyttä ja kauneutta, tuoden samalla esiin naisten valtavaa vahvuutta ja vaikuttavuutta.

Meksikolaistaiteilija

Kaukajärven muraalin teki meksikolainen taiteilija Paola Delfin. Seinämaalauksen on osana maanlaajuista kaupunkitaidefestivaalia. Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma Upeart Festival 2019 tuo syyskuun aikana julkisia taideteoksia yhdeksään kaupunkiin ympäri maata.

Asukastoimikunta valitsi, ketkä saivat kasvokuvansa muraaliin. Teos kahdeksankerroksisen talon päädyssä on noin 27 metriä korkea.

Tamperetta voikin hyvällä syyllä sanoa muraalien kaupungiksi, sillä äsken valmistui hieno historiaa kertaava taideteos Härmälänrannan muuriin.

Maija Ketola muuttaa kohta pienempään asuntoon, koska huoneita on tässä elämäntilanteessa liikaa.

Hyvä tarina

SATO sai yhteydenoton Upeartin suunnasta puolitoista vuotta sitten, mutta idean toteutus ei ehtinyt viime syksyn hankkeisiin.

– Olin heti innostunut. Tämä sopii niin mainiosti paikkaansa ja taloon, jossa vietettiin juuri 50-vuotisjuhlia hyvässä hengessä. Saarenvainionkadulla on hyvä tunnelma, tehokas asukastoimikunta ja yhteisöllistä henkeä, mistä olivat osoituksena onnistuneet syntymäpäiväjuhlat, sanoo aluejohtaja Miikka Karjaluoto SATOsta.

Hän arvostaa muraalin tarinaa: siinä on alkuperäinen asukas, maahanmuuttajataustainen äiti ja tytär ja vahvoja naisia.

– Taiteilijalle välittyi talon hyvä tunnelma. Asukkaat auttoivat taiteilijaa kyytien kanssa ja tekivät hänelle aamupalaa ja ruokaa.

Pihapiirissä SATOlla on neljä taloa. Ne valmistuivat hieman eri aikaan 50 vuotta sitten. Kun oli juttua Härmälänrannan muraalista, lukija moitti muraali-sanan käyttämistä. Ilmeisesti sana on tullut jäädäkseen, vaikka voi se yhteen kasviin sekoittua outouttaan.

Kaukajärven muraali on osa taidehanketta, jossa yhdeksän kaupunkia sai oman seinämaalauksensa.

Tapa ilmaista

Meksikolainen Paola Delfin on taiteilija, jonka henkeäsalpaavissa teoksissa orgaaniset muodot yhdistyvät epätavallisiin materiaaleihin. Katutaiteen pariin Delfin sukelsi oivallettuaan, että hän pystyy välittämään haluamansa viestin vapaammin ja aidommin isokokoisen muraalin muodossa. Suurista seinistä tuli taiteilijalle täydellinen tapa ilmaista itseään.

Paola Delfin kuvaa mustavalkoisissa maalauksissaan naisen herkkyyttä ja kauneutta, tuoden samalla esiin naisten valtavaa vahvuutta ja vaikuttavuutta. Mexico Cityssä syntyneen Delfinin tavoitteena on tehdä taidetta, joka on saatavilla kaikenlaisille yleisöille elämäntilanteesta riippumatta.

Saarenvainionkatu yhdeksän teoksen toteuttamisessa ovat mukana Upeart, SATO, Cramo Finland, Tikkurila ja Pintaväri.

Katutaiteen pariin Paola Delfin sukelsi oivallettuaan, että hän pystyy välittämään haluamansa viestin vapaammin ja aidommin isokokoisen muraalin muodossa

Kaukajärven muraalin valmistuminen hivenen myöhästyi, koska oli maalausaikana oli niin tuulisia päiviä, että nosturiin ei rohjennut nousta.

Upeart

Upeart on taidealan toimija, jonka mielestä taiteen tulisi olla kaikkien saavutettavissa. Se on tuottanut julkisen tilan taideteoksia monenlaisiin ympäristöihin jo yli 20 kaupungissa.

Periaatteena on toteuttaa valtakunnallisesti ainutlaatuisia ja sävähdyttäviä taideprojekteja alan kansainväliseen parhaimmistoon kuuluvien taiteilijoiden kanssa.

Taide elävöittää kaupunkiympäristöä. Se voi herättää huomiota, synnyttää keskustelua, ilahduttaa ja hämmästyttää sekä usein myös kyseenalaistaa vakiintunutta.

Lähde: Upeart

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut