Irtisanotut leipurit perustivat oman leipomon Kauppahalliin. - Moro - Aamulehti

Kolme irtisanottua leipuria perusti Kauppahalliin oman leipomon – sadan vuoden työkokemuksella pelot yrittäjyydestä haihtuivat

Kolmikolla on yhteensä yli 100 vuotta työkokemusta eri puolilta maata ja erikokoisista leipomoista – Kaikki toimivat yrittäjinä.

Tapani Ojala, Jukka Ketola ja Kai Lähde ovat kaikki yrittäjiä. Kolmikko oli töissä Kalevan Takojankadulla Vaasa Oy:n leipomossa, jonka paikalla on nyt vain rakennusmonttu.

5.4.2019 9:54 | Päivitetty 8.4.2019 9:16

Moro

Kolme irtisanottua leipuria perusti kimppayrityksen Kauppahalliin. Takana on nyt reipas vuosi yrittäjyyttä.

Leipominen alkaa aamukolmelta ja kestää aamupäivän. Tapani Ojala, Jukka Ketola ja Kai Lähde toimivat kaikki yrittäjinä.

Kolmikko oli töissä Kalevan Takojankadulla Vaasa Oy:n leipomossa, jonka paikalla on nyt vain rakennusmonttu. Isot leipomot lopettavat, mutta pienet ponnistavat tilalle.

– Meillä oli ajatuksia omasta leipomosta jo töissä ollessa Kain kanssa. Etsimme paikkaa. Tänne Kauppahalliin päädyimme, kun Aitoleipä luopui Kauppahallin Leipomosta. Kun tuumailimme hallin aukioloaikoja, tulimme siihen tulokseen, että tarvitsemme kolmannen osakkaan, kertoo Tapani Ojala.

– Jukka sitten innostuikin. Hän oli aikanaan Vaasalla tuotantopäällikkönä ja itse asiassa palkkasi minut Takojankadulle töihin silloin kun nimi oli Jussilan Leipomo, Tapani kertoo.

Kauppahallin aukioloajat vaativat, että osakkaita piti olla kolme. Vilkkainta on loppuviikosta perjantaina ja lauantaina.

Leipomo on myymälän yhteydessä hallissa.

Tapani oli miettinyt omaa yritystä, mutta ei ollut uskaltanut, vaikka oli saanut kannustusta. Kai oli uransa alussa töissä pienessä perheyrityksessä, ja oli ajatellut, että yrittäminen on liian vaativaa ja sitovaa, joten siihen hän ei ryhdy ikinä. Mieli muuttui.

Kolmikolla on yhteensä yli 100 vuotta työkokemusta eri puolilta maata ja erikokoisista leipomoista.

Kauppahalliin yrityksen perustaminen osui vaikeaan kohtaan, koska kaupunkilaiset – osin turhaan – pelkäävät keskustaan saapumista ratikkatyömaan takia.

– Tilanne helpottuu, kun ratikka on valmis. Ehkä parempikin, että tulomme osui matalaan vaiheeseen, niin ei tullut pettymystä, kuten olisi ehkä tapahtunut, jos olisimme aloittaneet noususuhdanteessa.

Ennen yrityksen perustamista kaikki kolme suorittivat yrittäjäkurssin.

Jukka Ketola on leipomossa tuoretta vitriiniin.

Erikoisuutena riihiruisleipä

Kauppahallin Leipomon erikoistuote on riihiruisleipä, joka on tehty juureen ja joka maistuu aavistuksen savulta.

– Jos on kerran siihen ihastunut, ostaa sitä toistekin, sanoo Tapani.

Kauppahallin Leipomon vaaleatkin leivät tehdään juurta käyttäen. Näin toimitaan säilymisen ja maun takia, sillä säilöntä- tai lisäaineita ei käytetä.

Valikoima on laajimmillaan perjantaina ja lauantaina, jolloin hallissa on vilkkainta. Loppuviikosta erilaisia tuotteita on myynnissä kolmisenkymmentä.

– Vertailuna isoihin alan yrityksiin, jotka ovat siirtäneet leipomisen Viroon, me olemme tuoreudessa edellä. Jos leivotaan edellisenä päivänä, kuljetaan yö, niin kaupassa leipä on silloin vuorokauden vanhaa, sanoo Tapani Ojala.

Tuotteet tehdään juureen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos