Pysäköinninvalvoja ei antanut taksin ottaa matkustajaa kyytiin Tampereen Aleksanterinkadulla - Moro - Aamulehti

Erikoinen välikohtaus keskellä päivää Tampereella: Pysäköinninvalvoja ei antanut taksin ottaa matkustajaa kyytiin Aleksanterinkadulla

Taksi Tampereen auto odotti matkustajaa Aleksanterinkadulla. Muuta liikennettä ei juuri ollut ja kuljettaja näki peruutuspeilistään, jos Aleksanterinkatua pitkin olisi tullut hälytysajoneuvo.­

21.2.2019 7:29 | Päivitetty 2.3.2019 14:58

Tampereen Aleksanterinkadulla sattui erikoinen välikohtaus kun pysäköinninvalvoja hääti paikalta asiakkaan tilaaman taksin. Auto odotti matkustajaa keskellä päivää Hämeenkadun ja Aleksanterinkadun risteyksen läheisyydessä.

Samaan aikaan ei juuri muuta autoliikennettä ollut, eikä Taksi Tampereen auto vaarantanut millään tavalla muuta katuliikennettä.

Kuljettaja poistui välikohtauksen jälkeen varsin närkästyneenä paikalta ilman auton tilannutta matkustajaa.

Pysäköinninvalvoja käski taksinkuljettajaa siirtämään autonsa maksulliselle parkkipaikalle, joka ilmeisesti merkitsi lähtöä kahden korttelin päähän vapaalle paikalle eli lähelle Koskikeskusta.

Pysäköinninvalvojien päällikkö Pasi Halme, onko pysäköinninvalvojat ohjeistettu siten, että taksit saavat keskustassa pysähtyä asiakkaan ottamista tai jättämistä varten vain maksulliselle pysäköintipaikalle?

–Ei ole. Kyseessä oli tilanne, jossa ajoneuvo oli pysäytetty liikennemerkin vastaisesti. Aleksanterinkatu on myös pelastuslaitoksen käyttämä pääreitti (hyökkäysreitti etelän suuntaan), jonka turvaaminen on tärkeää. Pysäyttämiskiellon ilmaiseva liikennemerkki löytyy Aleksanterinkadun ja Hämeenkadun risteyksestä selkeältä paikalta.

–Tarkastaja huomautti asiasta ja pyysi siirtämään ajoneuvon sallitulle paikalle. Mikäli lähin paikka on ollut maksullinen pysäköintipaikka, tarkastaja on neuvonut suuntamaan sinne.

Välikohtaus sattui keskellä päivää, joten asiakas saattoi olla sote-taksin tilannut iäkäs henkilö, joka asioi Hämeenkadun kaupoissa tai konttoreissa. Miten asiakas löytää autonsa, jos sitä ei saa ajaa tilausosoitteen välittömään läheisyyteen, vaan esimerkiksi kahden korttelin päähän kuten Moron todistamassa tapauksessa?

–Tämä riippuu siitä mihin paikkaan taksin tilaa. Nykyisistä liikennejärjestelyistä huolimatta keskustan alueelta löytyy runsaasti paikkoja, joissa taksi voi noutaa ja jättää asiakkaita kyydistä liikennesääntöjen mukaisesti.

Taksi Tampereen toimitusjohtaja Arttu Hirvikorpi, onko se tavallista, että pysäköinninvalvojat ajavat pois paikalle tilatun taksin?

–Pysäköinnin valvojat tekevät työtään ja turvaavat tienkäyttäjien turvallisuutta ja parantavat työllään yleistä liikenteen sujuvuutta. Toisaalta taksinkuljettaja pyrkii varmistamaan esimerkiksi liikuntarajoitteisen asiakkaan turvallisen noutamisen sisältä tai saattamisen sisälle. On tärkeää, että liikuntarajoitteiset saavat tasavertaisen mahdollisuuden asioiden hoitamiseen.

Miten matkustaja löytää auton, jos se on odottamassa jossakin kahden korttelin päässä, kuten pysäköinninvalvoja vaati?

–Kyllähän tilanne on silloin hiukan hankala. Mikäli asiakas on antanut tilatessaan puhelinnumeron ja on kykenevä vastaamaan puhelimeen, niin kuljettaja voi puhelimitse tavoitella asiakasta.

Onko pysäköinninvalvonta pyrkinyt ohjaamaan takseja maksullisille paikoille?

–Kyllä tällaisiakin tilanteita varmasti on ollut, näissä tapauksissa valitettavasti asiakkaalle aiheutuu pysäköinnistä ylimääräistä kustannusta. Yleisesti sanoisin, että pelisilmää tarvitaan molemmin puolin. Olemmekin jo alustavasti sopineet keskustelusta pysäköinninvalvonnan edustajien kanssa selkeyttääksemme yhteisiä toimintatapoja muun muassa kaupungin haastavimmissa paikoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?