Tampereen Sokoksen lattia on kallellaan - Moro - Aamulehti

Huippaako sinua Sokoksen tavaratalossa? Moro selvitti syyn: lattia on niin kallellaan, että ostoskärrytkin voivat karata käsistä

Sokoksen ryhmäpäällikkö Ville Inkilä osallistui Moron ostoskärrykokeeseen Sokos Herkun vihannesosastolla. Katutason kerros ja ensimmäinen kellarikerros ovat kallellaan Hallituskadun suuntaan.

24.1.2019 8:00

Moron lukija huomasi, että Sokoksen katutason hyllyjen sokkelit ovat kiilamaisia eli lattia on kallellaan. Moni on myös havainnut omituisen olon katutason kerroksessa kävellessään.

Tulee tunne, että vähän huippaa tai kallistaa eikä jokin nyt ole kohdillaan. Moro selvitti asian.

–Itsekin sitä kummallista oloa ihmettelin, ennen kuin tiesin mistä se johtuu, sanoo tavarataloa johtaja ryhmäpäällikkö Ville Inkilä Pirkanmaan osuuskaupasta.

Kaiken syynä on se, että Sokoksen katutason lattia on kallellaan Hämeenkadulta Hallituskadulle päin. Inkilä kertoo, että korkeuseroa katujen välillä on Sokoksen kohdalla peräti 1,5 metriä.

–Kuninkaankadun puoleinen julkisivu on noin 95 metriä pitkä eli lattia viettää noin 1,5 senttimetriä metrillä. Se aiheuttaa sen omituisen olon, jonka itsekin tunnen edelleen etenkin lomien jälkeen.

Herkkukin on kallellaan

Yllättävä tieto on, että myös ensimmäinen kellarikerros eli Sokoksen Herkku on samalla tavalla kallellaan Hallituskadulle päin.

–Tähän ei tiedetä syytä. Mahdollisesti kyse on ollut esteettisestä vaikutelmasta. Ei haluttu, että katto olisi toisessa päässä 1,5 metriä korkeampi kuin toisessa, Inkilä kertoo.

Kallistetun lattian takia Sokoksen Herkussa ostoskärry voi lähteä itsekseen valumaan, jos renkaat sattuvat osoittamaan suoraan alamäkeen.

–Eivät ne silti kovin lujaa valu, Inkilä sanoo.

Kokeilimme kärryjen valumista Herkun vihannesosastolla. Katso lopputulos:

Arkisessa työssä talon viettävät lattiat vaikuttavat kalusteasennuksiin ja eritoten työergonomiaan. Esimerkiksi katutason kioskipisteessä kassa on pitkittäin eli työntekijä joutuisi seisomaan toinen jalka alempana.

–Kassa on tasattu, jotta viettävä lattia ei rasita työntekijöiden selkää ja jalkoja.

Katutason hyllyjen sokkelit ovat kiilamaisia, koska lattia on kalteva. Myös joissakin työpisteissä on tasattu kaltevuutta.

Portaat vältettiin

Sokoksen tavaratalo Tampereella avattiin lokakuun lopussa vuonna 1974. Talon suunnitteli SOK:n rakennusosaston pääarkkitehti Pauli Lehtinen. Hänet tunnettiin erityisesti isojen tavaratalojen suunnittelijana.

Tampereen lisäksi esimerkiksi Järvenpään, Kuopion, Joensuun, Hämeenlinnan, Tapiolan, Seinäjoen, Savonlinnan ja Kotkan Sokos-tavaratalot ovat hänen suunnittelemiaan.

Inkilä toteaa, että Sokoksen pohjaratkaisu on edelleen toimiva.

Lattioiden kaltevuuden syynä on ollut halu välttää portaita sisäänkäynneillä. Missään sisäänkäynnissä ei ole portaita.

–Siihen aikaan tämä on ollut hyvin edistyksellistä ajattelua. Esimerkiksi Hallituskadun puolella 1,5 metrin korkuiset portaat olisivat olleet jo melkoiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: