Tampere sai oman leipäjonon, Leivon leipomo myy leivät halvalla ennen kuin vie ne biopolttoaineeksi - Moro - Aamulehti

Leivon leipomo myy ylijäämäleivät mieluummin puoli-ilmaiseksi kuin kuljettaa biopolttoainetehtaalle: "Eihän tämä mitään liiketoimintaa ole"

Leena Koivisto Takahuhdista käy työnsä puolesta Leivolla viikoittain hakemassa leipää asiakkaille. Hänen mielestään on ikävää, että leipomon myymälöiden määrä kaupungissa vähenee.

25.10.2018 7:30

Vähän vaille kello 16 alkaa Leivon leipomon tehtaanmyymälässä Uudessakylässä melkoinen säpinä. Syynä on viimeisen tunnin poistomyynti, jolloin tuoreet leipomotuotteet myydään pois melkein ilmaiseksi.

–Toinen vaihtoehto olisi panna ne bioroskiin ja kuljettaa biopolttoaineen raaka-aineeksi Hämeenlinnaan. Mielestämme on kuitenkin parempi, että tuotteet menevät syötäväksi, perustelee Sanna Leivo.

Sana halvoista hinnoista on jo kiirinyt pitkälle, sillä asiakkaita tulee kaukaakin. Hinnoittelu otettiin käyttöön keväällä ja nyt se näkyy leipomossa joka päivä. Kassalle saattaa odottaa kymmeniä asiakkaita ja jono kiemurtelee ympäri myymälää.

Tässä on jonojen syy ja seuraus. Ylijäämäleipien vaihtoehtona on biopolttoaine.

–Tämä on tehtaanmyymälä ja valikoimat vaihtelevat tuotannon mukaan. Ehkä taikinan määrä on arvioitu väärin, eivätkä kaikki tuotteet mene kauppoihin. Pitkän lepoajan vuoksi ruisjuureen tehdyn leivän valmistus on vähän arpapeliä. Menekki pitää arvioida etukäteen.

–Saattaa olla, että leipurit hiovat uuden tuotteen reseptiä ja koekappaleet pannaan myyntiin. Tuotekehitys voi kestää jopa vuoden, selvittää toimitusjohtaja Harri Jaakkola.

Laatikoittain pullia

Moron vieraillessa leipomolla laatikoissa oli runsaasti kermamunkkeja, erilaisia viinereitä, pusseittain sämpylöitä, uunituoreita ruisleipiä ja erilaisia karjalanpiirakoita. Valikoima oli parempi kuin monessa elintarvikeliikkeessä. Ja se jono! Kello 15.55. parkkipaikka oli täpötäynnä.

Kahvilan vastaava emäntä Minna-Liisa Juhola tietää, että vakioasiakkaat ovat hioneet strategiansa.

–He saapuvat vähän vaille neljä, jolloin he ehtivät tarkistaa valikoimat ja kerätä koriin ostettavat tuotteet. Kellon lyödessä tasan 16 he ovat valmiita kassajonoon.

Näistä hinnoista otetaan siis vielä puolet pois illan poistomyyntitunnilla.

Toimitusjohtaja Jaakkola arvelee, että ostosruuhkan taustalla saattaa olla myös kilpailijoiden lopettaminen. Vaasan leipomo pani ovet kiinni Takojankadulla, Linkosuo muutti tuotantosuuntaansa. 1970-luvulla tehtaanmyymälät olivat jopa turistikohteita. Ehkä niiden suosio on taas palaamassa.

–Eihän tämä poistomyynti mitään liiketoimintaa ole. Myynti halpaan hintaan on kuitenkin parempi kuin polttoaineeksi vienti. Jos myymälässä on paljon tavaraa niin silloin emme ole kaikissa asioissa onnistuneet.

Mutta nyt takaisin myymälään.

Päivän tarjouksena on erilaisia leipiä 50 senttiä kappale. Pullapussin saa eurolla. Vakiotarjous on iso muovikassinen leipää 12 eurolla. Hinnoittelu saattaa vaihdella päivittäin tarjonnan mukaan.

Näistä hinnoista otetaan siis vielä puolet pois illan poistomyyntitunnilla. Ei enää ole kallista.

Myymälässä ja sen yhteydessä toimivassa kahvilassa käy päivässä jopa 800 asiakasta. Se on aika paljon kun ottaa huomioon paikan koon. Myös lomat näkyvät Leivolla, esimerkiksi juuri päättynyt syysloma toi normaalia pitemmät jonot.

Suurin Pirkanmaalla

105-vuotiaalla leipomolla on nykyisin vain yksi kahvila. Parhaimmillaan niitä oli takavuosina peräti 11. Keihäskadun kahvila on toiminut sekin jo 55 vuotta.

–Peräti neljä perustajasuvun jäsentä käy täällä joka päivä töissä. Kaikkiaan väkeä on noin sata.

Jaakkola muistelee, että parikymmentä vuotta sitten kahvilassa myytiin iltaisin keskiolutta ja oma kokki teki ruokaa. Nykyisin on vain lounaskeittoa.

Näistä hinnoista otetaan siis vielä puolet pois illan poistomyyntitunnilla.

–Tiettävästi kahvilassa on viimeistelty myös isoja sopimuksia, sillä Ilveksen, Tapparan ja Kooveen valmentajat ovat käyneet kahvilla ulkomaalaisilta näyttävien henkilöiden kanssa, Jaakkola vihjaa.

Vinkit leipomoon

Leivon leipomo sijaitsee Uudessakylässä Hakametsän jäähallin takana. Osoite on Keihäskatu 4.

Kaikki tuoreleivät ja pullat saa puoleen hintaan arkisin kello 16–17 ja lauantaisin kello 13–14.

Saavu paikalle vähän ennen määräaikaa, että ehdit katsastaa valikoiman.

Todennäköisesti eniten myytävää löytyy loppuviikosta. Alkuviikolla asiakkaita on vähemmän.

Voit joutua jonottamaan ja odottamaan vuoroasi kassalle. Asennoidu sen mukaan.

Aika usein alen loppuvaiheessa laatikot ovat tyhjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: