Täällä poliisit harjoittelevat sakottamista ja putkaan viemistä: Hervannassa sijaitseva harjoituskaupunki avautuu ensi kertaa yleisölle – Suljetuista kortteleista löytyy niin pubi, hierontaliike kuin putkakin

Poliisin harjoituskaupunki Hervannassa näyttää viihtyisältä pikkutaajamalta. Suuri yleisö pääsee tänne lauantaina ensimmäistä kertaa.

6.9.2018 9:19

Lauantaina on ainoalaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan suljettuun kaupunkiin Hervannassa. Kyse on kuuden pikkukorttelin kokoisesta Poliisiammattikorkeakoulun harjoituskaupungista, jonka ovet avataan nyt ensimmäisen kerran suurelle yleisölle.

Vaaleiden rakennusten täyttämät korttelit ovat kuin mistä tahansa lähiöstä tai pikkukaupungista. On autokauppa, pari baaria, pubi terasseineen, kukkakauppa, hierontaliike, Alko, asuntoja ja hotellikin.

Ylikomisario Jukka Salomaa esittelee harjoituskaupungissa sijaitsevan toimintatalon putkakäytävää.

Jukka Salomaa on nimitetty myös harjoituskaupungin pormestariksi.

Koska kyse on poliisien harjoituskaupungista, hallitsee keskustan näkymää tarkkailutorni isoine ikkunoineen. Parin muun rakennuksen katolla on käytävät kaupungin kaduilla tapahtuvan poliisitoiminnan seuraamista varten.

–Tämä otettiin käyttöön vuonna 2007. Täällä on erilaisia poliisin tutkintokoulutuksen, poliisin täydennyskoulutuksen ja poliisilaitosten harjoituksia yli 200 päivänä vuodessa, kertoo ylikomisario Jukka Salomaa.

Pubilla on viihtyisä terassi katujen risteyksessä.

Katolla näkyvät pleksit ovat osa tarkkailutasannetta.

Melkoinen "luokkahuone"

Moron vieraillessa kulissikaupungissa oli kahdessa risteyksessä meneillään auton ja polkupyöräilijän kolarin selvittely.

Salomaa on harjoituskaupungin esimies ja hänet on tietenkin nimitetty myös sen pormestariksi.

–Täällä ja viereisessä toimintatalossa poliisiopiskelijat pääsevät soveltamaan opittua teoriaa käytäntöön.

Harjoituskaupunki on tärkeä osa koulutusta. Salomaa toteaa monessa kohdassa, että tämä on käytännössä luokkahuone. Pubissa on muutoin normaali kalustus, mutta lisäksi iso liitutaulu seinällä.

Harjoituskaupungissa harjoitellaan kaikkia poliisin työhön liittyviä käytännön tehtäviä. Siksi kaupungissa on myös oma poliisiputka. Sen yhteydessä on vastaanottotila, jossa opetellaan esimerkiksi säilöönottotarkastusta.

–Tännekin yleisö pääsee katsomaan avointen ovien päivänä.

Tavallisesta katukuvasta harjoituskaupungin erottavat tarkkailutasanteen pleksit katolla.

Hervannan suljettu kaupunki on kuin mikä tahansa pikkutaajama.

Täysi kattaus esillä

Poliisiammattikorkeakoulu avaa ovensa, koska tänä vuonna Suomen poliisikoulutus täyttää 100 vuotta. Koulun harjoitusalueella on laaja poliisin kalustoesittely, rikostutkinnan esittelyä, poliisikoiratoiminnan esittelyä ja tietenkin poliisikoulutuksen esittelyä. Lasten toimintapisteellä voi suorittaa dekkaripassin.

Kalustoesittelyn uusinta päätä ovat dronet eli pienoishelikopterit. Niiden lennätysnäytöksiä on tunnin välein kello 10.45 alkaen.

Paikalla on myös turvavyösimulaattori. Siinä voi turvallisesti kokea auton pyörähtämisen katolleen.

Tiatoo

Avoimet ovet

Poliisiammattikorkeakoulun harjoitusalueella lauantaina 8. syyskuuta kello 10–14.

Juhlistetaan poliisikoulutuksen 100:aa vuotta Suomessa.

Paljon näytöksiä, kalustoa ja ohjelmaa.

Suljettu harjoitusalue ja harjoituskaupunki ensi kertaa avoinna suurelle yleisölle.

Poliisimuseo on avoinna kello 10–17.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut