Heikki Sivonen löysi hämmentävän lapun vesilätäköstä - Moro - Aamulehti

Heikki Sivonen teki kotikatunsa vesilätäköstä erikoisen löydön yli sadan vuoden takaa – ”Vaikuttaa siltä, että elokuussa 1914 on Tampereella ja lähikunnissa on ollut jonkinlainen ulkonaliikkumiskielto”

Nyt kaivataan tietoa siitä, miksi vuonna 1914 apteekissa käymiseen piti olla lupa.

Kuka tietää, miten tämä historiallinen lupalappu päätyi lätäkköön Härmälänkadulla? Laita sähköpostia Moroon, moro@aamulehti.fi.

24.4.2020 8:00

Härmälässä asuva Heikki Sivonen teki maalis–huhtikuun vaihteessa erikoisen löydön. Sivonen oli kävelyttämässä koiraa, kun kotikadulta Härmälänkatu 20:n edestä löytyi paperilappu.

– Se oli siinä vesilätäkössä, ja rupesin katsomaan, että mitä siihen on noin nätillä käsialalla kirjoitettu, Sivonen kertaa.

Sivonen poimi lapun lätäköstä, vei sen kotiin ja laittoi kuivumaan.

Tekstin mukaan kyseessä on poliisikonstaapeli J. E. Lähteenmäen 27. elokuuta vuonna 1914 myöntämä kulkulupa.

Paperi valtuuttaa maisteri Eino Lähteenmäen lähtemään Vesilahdelta ja hakemaan tamperelaisesta apteekista lääkettä "eräälle sairaalle”. Maisterin on määrä palata takaisin Vesilahdelle seuraavana aamuna.

Lapun perusteella vaikuttaa siltä, että elokuussa 1914 on Tampereella ja lähikunnissa ollut jonkinlainen ulkonaliikkumiskielto. Tiedossa ei ole, onko tuolloin jyllännyt kulkutauti vai liittyykö kielto esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan syttymiseen kesällä 1914.

Moro kaipaakin nyt historiaa tuntevilta selvitystä mysteeriin. Lisäksi haluaisimme tietää, miten historiallinen dokumentti on päätynyt härmäläläiseen lätäkköön. Kuka sen hukkasi?

Odotamme yhteydenottoja osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos