Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen syöpäsairaille lapsille tehtäviin peruukkeihin. - Moro - Aamulehti

Emilia Hyvönen lahjoitti pitkän tukkansa hyväntekeväisyyteen – Hiuksista tehdään peruukkeja syöpähoitojen vuoksi hiuksensa menettäneille lapsille

Kampaaja Essi Ojala kokoaa Emilian paksut hiukset kokoon ja letittää ne. Sitten hän kokoaa letit lenksuilla kummastakin päästä – Lahjoitettavan hiusletin vähimmäispituus on 17 senttiä, ja tämä raja ylittyy tällä kertaa kirkkaasti.

Hiustalon kampaaja Essi Ojala toteutti Emilia Hyvösen muodonmuutoksen pitkätukkaisesta lyhyttukkaiseksi. Emiliaa kannusti tässä ratkaisussa se, että hän löysi mahdollisuuden lahjoittaa pitkän tukkansa hyväntekeväisyyteen.

30.3.2019 10:48

Moro

Saapuessaan Emilia Hyvösellä oli kateeksi käyvä pitkä luonnonkihara hius. Lähtiessään Emilialla oli lyhyet hiukset.

Tämä oli erikoisempi kampaamokäynti, sillä Emilia Hyvönen halusi lahjoittaa hiuksensa syöpälasten peruukkien tekoon.

– Milloin olet viimeksi pessyt hiukset? Entä oletko laittanut hoitoainetta tai muotoilutuotteita, varmistaa Koskikeskuksen Hiustalon kampaaja Essi Ojala.

Seuraavaksi Essi kokoaa Emilian paksut hiukset kokoon ja letittää ne. Sitten hän kokoaa letit lenksuilla kummastakin päästä. Lahjoitettavan hiusletin vähimmäispituus on 17 senttiä, ja tämä raja ylittyy kirkkaasti.

– Minulla on aina ollut pitkät hiukset. Kolme vuotta sitten lyhennytin viimeksi. Silloin oli muotia hartioille oleva polkka ja sellaisen leikkautin, kertoo Emilia.

Nyt hän halusi radikaalimman muutoksen. Päivä on Emilialle muutenkin jännittävä, sillä ennen kampaajalle tuloa hän sai kutsun työhaastatteluun.

Hiustalo on aikaisemminkin osallistunut hiusten lahjoitukseen hyväntekeväisyyteen.

Emilia oli miettinyt etukäteen uutta mallia ja Essillä oli hyviä ehdotuksia.

Ei enää roskiin

– Kolme vuotta sitten hiukset menivät roskiin. Nyt halusin lahjoittaa hiukseni. Se antoi lisärohkaisua tähän hiusten lyhentämiseen, sanoo Emilia Hyvönen.

Kampaaja Essi sanoo, että näin isoja muutoksia saa tehdäkseen harvoin.

Emilia oli tutkinut hiusmalleja etukäteen. Hän halusi vähän korvan päälle olevan sivutukan. Kampaaja Essillä oli heti eri vaihtoehtoja ja hyviä vinkkejä siitä, mikä malli sopii Emilian tyyliin ja kasvoihin.

– Koska Emilialla on luonnonkihara hius, pitää miettiä, minkä pituinen se on kuivana. Aika jännää, että lyhyenä kihara on loivempi kuin Emilian saapuessa pitkähiuksisena. Liian pitkä pitkä hius menettelee, mutta jos lyhyet hiukset ovat liian pitkät, se ei ole hyvä, sanoo Essi ja leikkaa hiuksia vielä hivenen lyhyemmiksi.

– Anna mennä vaan. Nyt ei nössöillä, kun kerran on aloitettu, kannustaa Emilia.

Emilia oli päättänyt, että nyt ei nössöillä lyhentämisen kanssa. Essi tekee toiveen mukaan.

Näin paljon kertyi lahjoitettavia hiuksia.

Kampaamon pesupaikalta on hienot maisemat Ratinan suvantoon.

Kevyt olo ja hyvä mieli

Emilia Hyvönen oli miettinyt hiusten lyhentämistä jo jonkin aikaa. Kun hiukset lyhenivät, se kevensi oloa. Hiusten lahjoittamisesta tuli hyvä mieli.

– Olen seurannut hiustenlahjoituskampanjaa etenkin Facebookista. Siellä ihmiset somettavat lahjoituksistaan. Lahjoittaminen antoi minulle lisäbuustia tähän hiusmuutokseen, Emilia sanoo.

Hän kypsyi pitkiin hiuksiin, koska se kuivui hitaasti sekä kuivattamalla että itsekseen. Hermo meni, kun ei voinut hyppytunnilla lähteä kuntosalille, koska hiukset eivät olisi kuivuneet tarpeeksi nopeasti. Tämä vauhditti muutosta.

– Olen aina pitänyt luonnonkiharasta hiuksistani. Ei tämä niin vakavaa ole, sillä hiukseni kasvavat kyllä nopeasti, sanoo Emilia.

– Serkullani oli pitkät hiukset. Hän leikkautti lyhyeksi, ja ihailin hänen kampaustaan.

Kampaaja Essi arvelee, että Emilialla ei tule ongelmaa lyhyen mallin kanssa siitä, että se painuisi lättänäksi, koska hänellä on luomukiharat.

Aitohiusperuukki kestää

Hiustalo toimittaa lahjoitushiukset Hiusextra Heinilälle, joka tekee yhteistyötä englantilaisen Little Princess Trust -järjestön kanssa. Järjestö työskentelee hiuksensa menettäneiden lasten kanssa. Hiustenlähdön taustalla ovat usein syöpähoidot, jotka aiheuttavat hiustenlähdön. Hiukset käytetään aitohiusperuukkien valmistamiseen.

Aitohiusperuukit ovat lapsille paras vaihtoehto, koska ne kestävät käyttöä huomattavasti paremmin kuin kuituhiusmateriaalista tehdyt peruukit.

Hiustalo on aikaisemminkin osallistunut hiusten lahjoitukseen hyväntekeväisyyteen. Hiustalolla on 36 toimipistettä, joista kuusi on Tampereella.

Lopputulos.

Tältä Emilia näyttää lyhyttukkaisena.

Näin hiuksia voi lahjoittaa

Lahjoitetun hiusletin vähimmäispituus on 17 senttiä.

Jos mahdollista, lahjoita yli 30 sentin pituinen letti, josta saadaan tehtyä pitkiä peruukkeja.

Hiusten tulee olla hyväkuntoiset, puhtaat ja kuivat. Älä käytä hoitoainetta tai muita muotoilutuotteita.

Hiusten tulee olla letillä ja kiinnitettynä molemmista päistä kuminauhoilla.

Lahjoitukseen kelpaa luonnonsävyillä värjätty hius. Harmaata hiusta saa olla mukana enintään 10 prosenttia.

Letti lähetetään lahjoitukseen suljetussa ja puhtaassa muovipussissa.

Osoite ja tarkat lähetysohjeet löytyvät Little Princess Trust -hyväntekeväisyysjärjestön sivuilta.

Liitä lähetykseen mukaan nimesi ja sähköpostiosoitteesi, jos haluat saada diplomin lahjoituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos