Vatialan hautausmaalle ilmestyi vaikeakulkuisia festarivessoja - Moro - Aamulehti

Vatialan hautausmaalle ilmestyi vaikeakulkuisia festarivessoja

Vaikka bajamajat ovat entisiä käymälöitä parempia, ne ovat silti vaikeita liikunta­rajoitteisille.

Hautausmaalla on kaksi bajamajaa, joista toinen sijaitsee entisten käymälöiden edessä.

23.8.2019 15:00

Moro, Vatiala

Moron lukija hämmästeli Kangasalan Vatialan hautausmaan outoa vessatilannetta. Vanhat käymälät suljettiin ja ne korvattiin hankalakulkuisilla bajamajoilla.

Lukija harmitteli sitä, että pienissä bajamajoissa on hankala liikkua, eikä niissä ole paikkoja kantamuksille tai kädensijoja. Hautausmailla käy paljon vanhoja ihmisiä, eikä tavallisessa bajamajassa asiointi ole aina helppoa nuorellekaan. On olemassa myös liikuntarajoitteisille suunnattuja suurempia bajamajoja, joiden oviaukoista mahtuu pyörätuolillakin.

Kangasalla sijaitsevalle hautausmaalle tullaan pitkienkin matkojen päästä. Moron lukijakin saapui paikalle Länsi-Tampereelta asti.

Keskellä hautausmaata olevassa kappelista löytyy kyllä vessoja, mutta ne ovat käytettävissä vain kappelin aukioloaikoina.

Miksi vanhat vessat suljettiin, Tampereen ev.lut. seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen?

– Vanhat käymälät olivat niin huonossa kunnossa, että niistä päätettiin noin vuosi sitten luopua ympäristö- ja terveyssyistä.

Ovatko bajamajat pysyvä ratkaisu?

– Eivät ole. Ensi vuonna alueelle rakennetaan uudet yleisövessat, jotka vaativat vähän suurempia töitä.

Mihin uudet vessat tulevat?

– Ne olisi tarkoitus saada Vatialan kappelin yhteyteen. Se on kuitenkin suojeltu kohde, joten rakentamisessa pitää ottaa paljon asioita huomioon.

Voiko kappelin vessoja käyttää?

– Kyllä voi. Ne ovat tällä hetkellä auki päiväsaikaan, kun kappelissa on tilaisuuksia. Tarkoitus olisi avata vessat käyttöön myös kappelin ollessa suljettu.

Miksi alueelle ei ole tullut inva-bajamajaa?

– Jos invalidi-bajamajalle on tarvetta, niin voimme toki sellaisen hautausmaalle hankkia.

– Ymmärrän, että nämä normaalit bajamajat voivat olla vaikeakulkuisia. Entiseen wc-tilanteeseen nähden ne ovat kuitenkin varmasti parempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos