Kintulammeja järjestetään opastettuja retkiä hiihtolomaviikolla - Moro - Aamulehti

Kintulammin upea luonto odottaa hiihtoloman viettäjiä – Opastettuja retkiä tarjolla maanantaista perjantaihin

Kintulammilla on useita laavuja, joista tämä avaruusaluksen muotoinen on yksi. Ekokumppanien Petri Mäkelä (vas.) ja Olli Vakkala lämmittelivät laavulla viime keväänä.

25.2.2019 11:35 | Päivitetty 25.2.2019 12:06

Tampereella hiihtolomaa viettäville on tänä vuonna tarjolla luonnonläheistä ajanvietettä. Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella järjestetään retkiä jokaisena hiihtolomaviikon arkipäivänä.

–Humoristisesti voi sanoa, että kyse on matalan kynnyksen makkaranpaistoreissuista, luonnehtii retkien järjestämiseen osallistuva Petri Mäkelä Ekokumppaneilta.

Kahdesta kolmeen tuntiin kestävillä retkillä on mukana opas, joka patikoinnin yhteydessä kertoo alueen luonnosta. Eksymisvaaraa ei siis ole. Omat eväät kannattaa pakata mukaan.

Retket tehdään kävellen. Sukset voi ottaa mukaan, mutta reitti ja vauhti valitaan kävelijöiden ehdoilla.

–Retket sopivat niillekin, jotka eivät ole aikaisemmin uskaltautuneet retkelle. Menemme sellaista vauhtia, että kaikki pysyvät mukana. Kulkemaan pääsee ihan mukavasti. Polut on hyvin tampattu. Osa poluista on ajettu moottorikelkalla, jolloin pohja on leveä ja kova.

Kahvia ehtii keittää

Kukin retki suuntautuu jollekin Kintulammin laavuista, jonne tehdään tulet. Paikka valitaan yhdessä retkelle lähtevien toiveiden ja sään mukaan.

–Savun tuoksu kuuluu olennaisena osana retkeen. Laavulla vietetään puolesta tunnista puoleentoista tuntiin riippuen kelistä. Jos jollain on kahvia mukana, sitäkin kerkeää keittämään, Mäkelä lupaa.

Matkaan lähdetään säällä kuin säällä. Mäkelä kehottaa retkelle lähteviä pukemaan ylle säänmukaiset varusteet.

–Muutaman tunnin kun viettää kirpakassa pakkasäässä, sen jälkeen uni maittaa illalla. Luonto on ollut tänä talvena todella kaunis joka puolella Tamperetta, mutta kyllä Kintulammilla on ollut poikkeuksellisen hienoa. Vaikka lumet ovat hiipuneet, paikka on edelleen näkemisen arvoinen.

Vastaa kyselyyn

Kintulammin retkeilyreitistö valmistui viime keväänä. Suosio on ollut hurja.

–Alue ja parkkipaikat mitoitettiin 10 000 kävijälle vuodessa. Viime kesänä huomasimme, että homma lähtee käsistä. Jos suosio pysyy samalla tasolla, päästään 40 000 kävijään vuodessa, Mäkelä sanoo.

Parkkipaikkoja onkin tulossa jo maaliskuussa lisää. Tampereen kaupunki on myös ostanut Kintulammin vierestä 160 hehtaarin alueen, josta ainakin osa saataneen retkeilykäyttöön.

Ekokumppanit on avannut kintulammi.fi-sivustolla kyselyn, johon toivotaan vastauksia alueella käyneiltä. Kyselyn avulla halutaan saada tarkempaa tietoa alueen ensimmäisen vuoden käytöstä.

Lähtö tapahtuu kello 12

Retket järjestetään viitenä päivänä 25. helmikuuta–1. maaliskuuta. Retket ovat maksuttomia.

Lähtö tapahtuu Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen keskeltä, Kortejärven tilan pihasta kello 12. Osoite on Keltolahdentie 47.

Facebookiin on perustettu Kintulammin kimppakyydit -niminen sivusto, jossa autottomat voivat etsiä ja auton omistajat tarjota kyytiä paikan päälle.

Kävijäkysely löytyy osoitteesta kintulammi.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos