Tampereen suurimman luonnonsuojelualueen vihkiäiset ovat lauantaina – Retkeilyreittejä 15 kilometrin verran

Petri Mäkelä (vas.) ja Olli Vakkala asettuivat taloksi Kaukaloisenkallion laavulla. Vieraskirjan mukaan ensimmäiset ovat jo yöpyneetkin paikalla.

4.5.2018 8:03 | Päivitetty 4.5.2018 8:04

Kapea polku kiemurtaa läpi Kintulammen retkeilyalueen, missä vielä huhtikuun lopulla lumi päällystää mättäitä. Kevätauringossa kinokset sulavat silmissä.

Moro kävi tutustumassa 548 hehtaarin laajuiseen Kintulammiin, joka julistettiin luonnonsuojelualueeksi 18. huhtikuuta. Oppaaksi lähtivät Olli Vakkala ja Petri Mäkelä Ekokumppaneilta. Molemmat ovat olleet mukana toteuttamassa laajoja kunnostustöitä, joita alueella on tehty retkeilijöitä varten.

–Hienointa on, että koko alue suojeltiin. Samalla siitä tuli Tampereen suurin luonnonsuojelualue kertaheitolla, Vakkala iloitsee.

Alue sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Tampereen keskustasta koillisen suuntaan, niin sanotulla Teiskon ulkomailla. Aloitamme retken toiselta alueen kahdesta parkkipaikasta.

Video: Tällainen on Kintulammi

Sopii erilaisille käyttäjäryhmille

Kintulammille on viime vuoden aikana rakennettu 15 kilometrin mittainen retkeilyreitistö opasteineen ja taukopaikkoineen. Ensimmäinen viittaa ohjaa Moron retkeilijät sankkaan kuusimetsään, jonka läpi kulkeva reitti vaikuttaa valtatieltä.

Vakkala ja Mäkelä kertovat, että polku johtaa muutaman sadan metrin päässä sijaitsevalle laavulle. Väylä on tarkoituksella tehty sellaiseksi, että myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla pääsee perille.

–Reittien pituudet vaihtelevat sadoista metreistä 15 kilometriin, jotta ne palvelevat erilaisia käyttäjäryhmiä lapsiperheistä aktiivisiin retkeilijöihin, Vakkala luonnehtii.

Kirkkokiven laavu maalataan vielä ulkoa pellavaöljyn ja tervan sekoituksella. Sisäpuoli jää harmaantumaan ja mustumaan nuotion savusta.

Arkkitehdit suunnittelivat laavut

Alueelta löytyy viisi nuotiopaikkaa, joista neljän yhteyteen on rakennettu laavu. Pysähdymme ensin Kirkkokiven laavulle. Keskellä metsää se näyttää luonnon kunniaksi pystytetyltä katedraalilta.

–Laavujen suunnittelijat ovat kaikki retkeilyä harrastavia arkkitehtejä, ja jokainen laavu on suunniteltu niin, että se sopii paikallensa, Vakkala sanoo.

Kaikilta laavuilta löytyy nuotiopaikka ja -puut sekä kuivakäymälä. Kirkkokivellä sekä laavu että käymälä on varustettu useilla maisemaikkunoilla.

–Kaikki rakennusmateriaalit on kuljetettu paikalle käsin, kärryillä tai veneellä. Hikitippoja on virranut, Vakkala kertoo.

Kirkkokiven laavu on saanut nimensä valtavasta siirtolohkareesta, joka lymyää puuston siimeksessä kivenheiton päässä laavusta. Pysähdymme hetkeksi kiven luo ja hämmästelemme sen kokoa.

Tarinan mukaan kiven nimi juontaa 1800-luvulle, jolloin Hatanpään kartanon hevoset laidunsivat alueella. Paimenet eivät sunnuntaisin ehtineet kirkkoon, ja kokoontuivat siksi vaikuttavan lohkareen luo.

Matka jatkuu kohti Kaukaloistenkalliota. Vakkala kertoo, että polut on tampattu maastoon talkoilla. Taiteilemme vetisten paikkojen yli pitkin pitkospuita, jotka on nekin kannettu paikalle käsivoimin.

Melkein hävettää, että yksi metsän komeimmista nähtävyyksistä on mennä ohi. Valtavan paksu, useita satoja vuosia vanha aihkimänty seisoo polun sivussa tekemättä numeroa itsestään.

Kintulammin alueella kasvaa kymmeniä aihkimäntyjä, mutta vain tämä yksi on tänään reitillä, jonka kuljemme.

Eväät esiin

Kaukaloistenkalliolle on tuskin kilometrin matka, mutta perillä eväät houkuttelevat jo. Mäkelä sytyttää tulen nuotioon ja keittää kahvit.

Kallion laelta on hieno näkymä alas Kaukaloisen lammelle. Mäkelä kertoo, että rinteessä kasvavat männyt ovat nekin ainakin kaksisataa vuotta vanhoja, vaikka ovatkin ohuita rungoltaan.

–Täältä löytää yllättäviä luontoarvoja ihan vahingossa edestä ja takaa.

Laavu on arkkitehtuuriltaan kaukana perinteisestä. Muodoltaan avaruusalusta muistuttava laavu osoittautuu suojaisaksi ja toimivaksi tarkoitukseensa.

Opasteiden juuret on hiillostettu, jotta ne eivät lahoa. Kyltti on heijastavaa materiaalia ja näkyy pienelläkin valolla satojen metrien päähän.

Vakkala kuulostelee kaukaa kurjen ja korpin laulua. Muuten kuuluu vain hiljainen tuulen suhina puissa. Kun tuli hiipuu, onko lähteä takaisin päin. Paljon olisi vielä ollut nähtävää. Kintulammilla sijaitsee vanha Vattulan luonnonsuojelualue, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

– Paikka on aivan erityislaatuinen, satumetsämäinen vanha aarniometsä, Vakkala kuvailee ja muistuttaa, ettei alueen poikki kulkevaa sähkölinjaa kannata säikähtää.

–Siinä on todella avaraa ja tuntuu kuin olisi Lapissa. Jos unohtaa sähkölinjan, niin uniikin näköinen paikka sekin on.

Perustuksissa on käytetty vanhoja rotvallikiviä.

Kirkkokiven luo on rakennettu istumapaikat isommallekin ryhmälle.

Tämä mänty lienee toiminut lintujen pesäpaikkana jo useita satoja vuosia. Ikää sillä ainakin on 300–400 vuotta.

Tiatoo

Vihkiäiset 5. toukokuuta

Kintulammin retkeilyalue vihitään käyttöön 5. toukokuuta Kortejärven tilalla.

Vihkiäisten aikana pysäköinti ohjataan NCC:n louhosalueelle, osoite: Pulesjärventie 623 (liikenteenohjaus Pulesjärventieltä).

Pysäköintialueelta on noin 400 metrin kävely polkua pitkin avajaispaikalle.

Ilman henkilöautoa kulkeville järjestetään maksuton linkkiliikenne Aitolahden Teboilin pihasta (Osoite: Kaitavedentie 95). Lähin bussipysäkki on Lintukalliontien pysäkki, johon kulkevat ainakin linjat 28A ja 90M.

Linkkikuljetukset operoivat kello 10–16.30 noin 30 min välein. Viimeinen bussikyyti alueelta pois lähtee klo 16.30.

Vihkiäisohjelma:

Klo 12–12.45 puheenvuoroja, musiikkia ja nauhanleikkaus.

Klo 12.45–16.00 ”avoimet ovet”. Laavupaikoilla päivystäjät pitävät tulta yllä ja kertovat alueesta klo 12–16.

Kortejärven tila toimii kahvilana kello 10.30–16.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut