Oudot kaiteet ihmetyttävät Järvensivulla –Jyrkällä ja viivasuoralla tiellä paahtaa helposti pyörälläkin ylinopeutta - Moro - Aamulehti

Tamperelaiselle asuinalueelle ilmestyi omituisia kaiteita hidasteeksi autotielle – Natalie Leppänen joutui erikoiseen tilanteeseen: ”Kukaan ei tiennyt, kenen pitäisi liikkua ja mihin suuntaan”

Teerentielle nopeuksia hillitsemään asennettujen kaiteiden kohdalle ei saisi pysäköidä.

Teerentiellä ei ole kevyen liikenteen väylää, joten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on odotettava vuoroaan mahtuakseen tästä kolosta.

9.8.2019 8:00

Moro, Järvensivu

Järvensivun Teerentielle ilmestyi heinäkuun alussa viisi outoa kaiderakennetta. Alueen asukkaat ottivat Moroon yhteyttä ja lähdimme ottamaan selvää, mistä oikein on kyse.

Kalevankankaalta kohti Iidesjärveä laskeutuessa nopeudet nousevat helposti todella korkeiksi niin autolla kuin pyörälläkin kulkiessa, sillä katu on yksi Tampereen jyrkimpiä.

Kaiteiden ideana on hiljentää nopeuksia kaventamalla ajorataa, jolloin väistämisvelvollisuuksia tulee entistä useammin ja ympäristöön kiinnittää paremmin huomiota.

Teerentie on pitkä, jyrkkä ja viivasuora. Nopeudet nousevat helposti ylinopeuslukemiin pyörälläkin.

Kaiteet puurouttavat

Järvensivulainen Leppästen perhe kuitenkin kertoo, että kaiteista on ollut enemmänkin haittaa paikallisille.

Monien kaiteiden kohdalle tien vastakkaiselle puolelle on parkkeerattu autoja, mikä tekee kulkuväylästä todella ahtaan.

– Kadulla on etenkin iltapäivisin todella paljon liikennettä ja kaiteet puurouttavat sitä vielä lisää.

– Olin saapumassa alimman kaiteen kohdalle pyörällä, kun molemmista suunnista tuli auto ja alamäestä äiti lastenvaunujen kanssa. Oli koominen tilanne, kun kaikki pysähtyivät samalle kohdalle, eikä kukaan tiennyt, kenen pitäisi liikkua ja mihin suuntaan, muistelee Natalie Leppänen.

Tien vastakkaiselle puolelle ei saisi pysäköidä kavennusten kohdalle. Tähän väliin ei enää kevyt liikenne mahdu.

Jyrkkä ja viivasuora tie

Kaupunginosaa halkovalla Järvensivuntiellä on läpiajokielto, joka on osoitettu liikennemerkein tien molemmissa päissä. Ehkä tästäkin syystä suora vapaasti kuljettavissa oleva Teerentie on vilkkaasti liikennöity iltapäivisin.

– Ei läpiajokiellosta välitetä eikä sitä valvota. Ehkä hidasteet onkin tuotu juuri sen vuoksi, pohtii Turo Leppänen.

Paitsi että Teerentie on vilkas, se on myös kapea, huomattavan jyrkkä ja viivasuora.

Pyöräillessäkin nopeudet lipsahtavat helposti ylinopeuden puolelle, kun kadulle on tullut 30 km/h -rajoitus.

– Kerran kun ylitin tietä, en kuullut kovaa vauhtia lähestyvää pyörää. Hän huusi minulle, että älä ylitä. Ei siinä olisi enää ehtinyt jarruttamaan, Natalie Leppänen kertoo.

Leo Leppänen ihmettelee isänsä Turo Leppäsen kanssa outoja rakennelmia, joiden voisi kuvitella rajaavan työmaata. Kaiteiden takana ei kuitenkaan ole mitään, mikä näyttäisi olevan huollon tarpeessa.

Työmaan näköinen

Aluksi he luulivat, että tielle on tullut työmaa. Outojen kaiteiden takana ei kuitenkaan näyttäisi olevan mitään korjauskohteitakaan.

– Kaiteilla onkin varmasti haluttu hiljentää liikennettä ja sehän onkin todella hieno ajatus. Tämä ratkaisu on vain hyvin erikoinen, Turo Leppänen ihmettelee.

Kaiteet ovat ehkä hämänneet autoilijat pysäköimään niiden kohdalle, sillä ne näyttävät työmaa-aidoilta.

Teerentien päällä on pieni pätkä jalkakäytävää. Ylimmäinen kaiteista sijaitsee suoraan asuintalon edessä.

Tilapäinen ratkaisu

Tampereen kaupungin liikenne- ja katusuunnitteluosaston suunnittelupäällikkö Ari Vandell kertoo, että kaiteet ovat tilapäisiä.

– Tielle on suunnitteilla kavennukset, jotka tulevat ehkä jo ensi vuonna. Työmaakaiteet ovat eräänlainen ensiapuratkaisu paikkaan, josta on tullut paljon ilmoituksia kovista nopeuksista.

– Teerentielle tuli 30 km/h -rajoitus, mutta se ei aina riitä hidastamaan nopeuksia. Ennen lopullisia toimenpiteitä kadulla kokeillaan tätä kevyempää ratkaisua.

Vandell painottaa, että kadulle ei saisi pysäköidä kaiteiden kohdalle.

– Lakikin sanoo, että kavennusten kohdalle pitää jättää kulkuaukko, eikä vastakkaiselle puolelle voi pysäköidä. Pelastusajoneuvollakin pitää päästä kulkemaan siitä kohdasta, hän korostaa.

– Hidasteiden kohdalla ei normaalisti merkitä pysäköintikieltoa. Kyllä se pitäisi huomata muutenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos