seurantajuttu heijastinpuusta maanantaina 18.11. - Moro - Aamulehti

Nysse kävi keskiviikkona 20.11. täydentämässä heijastinpuuta – vapaapalokuntalaiset olivat ripustuspuuhissa tiistaina

Autoliiton Pentti Kaihoniemi: Heijastinpuu on ajatuksena erinomainen. Uskon heijastimien ja heijastinpuun pelastavan joitakin ihmisiä vakavalta loukkaantumiselta tai kuolemalta. Nyt on vuoden pimeintä aikaa ja heijastimet todellakin tarpeen. Myös kaupunkioloissa.

Nysse ilahdutti heijastimen tarpeessa olevia keskiviikkona 20. marraskuuta. Menekki oli hyvä ja osa vietiin suoraan ripustajan kädestä.

18.11.2019 11:19 | Päivitetty 20.11.2019 12:31

Moro

Tänään maanantaina oli taas niin mörköpimeä aamu, että heijastin on todella tarpeellinen esine pimeällä liikkuessa.

Aamupäivällä ”suursyömäriksi” osoittautunutta heijastinpuuta kävi täydentämässä Autoliiton Tampereen seudun osaston puheenjohtaja Pentti Kaihoniemi.

– Heijastinpuu on ajatuksena erinomainen. Uskon heijastimien ja heijastinpuun pelastavan joitakin ihmisiä vakavalta loukkaantumiselta tai kuolemalta. Nyt on vuoden pimeintä aikaa ja heijastimet todellakin tarpeen. Myös kaupunkioloissa, sanoo Pentti Kaihoniemi.

Hän on aikeissa tulla täydentämään heijastinpuuta vielä kolmannenkin kerran itsenäisyyspäivän tietämillä.

Osuuspankin oksa

– Kävimme maanantaina (18.11.) ripustamassa heijastinpuuhun oman Osuuspankin oksan. Tämä on kovan luokan idea, kommentoi markkinointiasiantuntija Terhi Antinmaa OP Tampereesta.

Anne Törmä ripustaa maanantaina 18. marraskuuta Osuuspankin oksaa heijastinpuussa.

Sijainti on Laikunlavan vieressä

Toimituksen heijastinpuu on otollisella paikalla: Kirjastotalonpuistossa, aivan Laikunlavan naapurissa, ja kyltin ansiosta se on helppo tunnistaa. Heijastinpuu on perustettu hyvässä yhteisymmärryksessä kaupungin kanssa.

Pentti Kaihoniemellä on muutamia muistutuksia liikenteestä:

– Kaikkien tienkäyttäjien varovaisuus ja muiden kunnioittaminen liikenteessä on ehdottomasti tarpeen. Autoilijan on todella vaikeata havaita jalankulkijaa tai pyöräilijää sateisella ja pimeällä kadulla.

– Liikennesuunnittelu voisi tehdä paljon turvallisuuden parantamiseksi huolehtimalla, että suojateiden valaistus on suunniteltu palvelemaan jalankulkijan havaitsemista ja suojatiet on rakennettu oikeaan kohtaan.

Autoliiton Tampereen Seudun osaston puheenjohtaja Pentti Kaihoniemi kävi maanantaina 18.11. lisäämässä oman ”firman” heijastimia puuhun. Hän muistuttaa, että heijastin on tarpeellinen myös kaupunkioloissa.

Hän ehdottaa, että liikenteen suunnittelussa tulisi hyödyntää käyttäytymistutkijoita, ihmiset ovat rationaalisia että laumakäyttäytyjiä. Huonoihin paikkoihin rakennetut suojatiet, linja-auto-/ratikkapysäkit aiheuttavat sen, että jalankulkijat eivät käytä niitä.

– Samoin liian tiheässä olevat suojatiet menettävät kunnioituksen autoilijoiden keskuudessa. Tällaiset taajaan toistuvat suojatiet koetaan kiusanteoksi, joka aiheuttaa suomalaisissa uhoa, hän arvelee.

– Meille ”luterilaisuuteen” kuuluu sääntöjen pilkulleen noudattaminen. Nopeusmittarin jatkuvan seuraamisen sijaan tulisi keskittyä muun liikenteen seuraamiseen. Olisikin parempi, että autoilijat poistaisivat kaikki navigaattorit ja kännykät tuulilasilta ja koetaululta (puhumattakaan, että käyttävät kännykkää ajaessaan). Poistamalla nämä valoa ja heijastumia tuottavat välineet saataisiin poistettua heijastumat tuulilasilta, kuljettaja pystyisi paremmin havainnoimaan muuta liikennettä sekä mahdollisia villieläimiä, hän muistuttaa.

Kaikki voivat osallistua

Osuuspankki kävi maanantaina 18.11. tekemässä Osuuspankin oksan heijastinpuuhun.

Nysse kävi täydentämässä puuta keskiviikkona 20.11.

Moron Liikennetohtori Arto Grönroos käytti suhteitaan ja hankki heijastinpuuhun 150 heijastinta.

Ekokumppanien Harri Helin kävi ripustamassa puuhun Pirkanmaan Jätehuollon heijastimia.

Hiedanrannalta saatiin myös heidän heijastimiaan kahteenkin otteeseen.

Solteq lahjoitti reilun määrän heijastimia.

Autoliiton Tampereen osasto on osallistunut heijastintalkoisiin kahteenkin otteeseen ja he jatkavat.

Aito Säästöpankki kävi alkuviikosta tuomassa heijastimia, ne ovat jo menneet.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola näki asian tärkeäksi ja heiltä saatiin kokonainen kassillinen heijastimia. Niistä osa vielä odottaa puuhun pääsyä.

Tampereen A-Kilta ry kävi täydentämässä puuta 7.11. Lisää tulee heiltä jonain päivänä.

Tampereen vpk kävi viemässä heijastimia 12.11. Vapaapalokunta oli ripustuspuuhissa myös tiistaina 19.11.

Heijastinpuu on käytössä kahdeksanteen maaliskuuta asti, joten tässä on hyvää aikaa osallistua kampanjaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut