Hervannan ekopisteestä tuli törkyinen ”kaatopaikka”, joka nyt ehkä lopetetaan – Eräänä yönä maitopurkkikontin viereen ilmestyi kokonaisen ravintolan kalusteet - Moro - Aamulehti

Hervannan ekopisteestä tuli törkyinen ”kaatopaikka”, joka nyt ehkä lopetetaan – Eräänä yönä maitopurkkikontin viereen ilmestyi kokonaisen ravintolan kalusteet

Parkkipaikalle kierrätysastioiden viereen jätetään öisin ja viikonloppuisin sinne kuulumatonta tavaraa.

Ahvenisjärventien kierrätyspisteen lähistöllä asuva Matti Toivonen harmittelee, että kierrätyskonttien viereen jätetään yön pimeydessä paljon sinne kuulumatonta tavaraa. Eikä kyse ole kulkuvälineen puuttumisesta, jonkinlaisella autolla nämäkin romut on paikalle tuotu.

1.8.2019 8:00 | Päivitetty 1.8.2019 12:21

Moro, Hervanta

Hervantaan Ahvenisjärventien ekopisteen tuntumaan on syntynyt kuin vahingossa kaupunginosan oma "kaatopaikka". Rinki-ekopisteeseen jätetään öisin ja viikonloppuisin sinne kuulumatonta tavaraa, joka yllättää alueen asukkaat kerta toisensa jälkeen. Esimerkiksi vähän aikaa sitten sinne oli yön hämärässä jätetty kokonainen ravintolan sisustus.

– Tätä on jatkunut jo ainakin vuoden verran, tietää lähistössä asuva Matti Toivonen.

Ahvenisjärventien Rinki-ekopiste on Suomen pakkauskierrätys Oy:n vastuulla. Sinne saa jättää pakkausjätteitä. Sen sijaan muun muassa sekajätteiden paikka on Pirkanmaan Jätehuollon toimipisteissä.

Myös monet muut Moron hervantalaiset lukijat ovat ottaneet yhteyttä toimitukseen.

Toivonen ihmettelee sitä, että paikalle tuodaan autolla isojakin tavaroita, mutta kuljetusvälineestä huolimatta niitä ei saada asialliseen käsittelypaikkaan eli esimerkiksi muutaman kilometrin päässä Vuoreksessa sijaitsevalle Pirkanmaan Jätehuollon upouudelle itsepalvelujäteasemalle. Siellä voi asioida myös iltaisin, kun henkilöstö on jo lopettanut työpäivänsä.

Esimerkiksi muutossa hylätyt tavarat ovat sekajätettä ja niiden oikea paikka on esimerkiksi Vuoreksen jäteasemalla.

Toivonen arvelee, että tavaroiden jättämisen syynä väärään paikkaan voi olla myös halu vältellä muutaman euron jätemaksuja.

Moron vieraillessa Ahvenisjärventiellä sinne oli viikonvaihteessa jätetty myös muun muassa vanhoja kodinkoneita, jotka saa jättää maksutta Pirkanmaan Jätehuollon käsiteltäväksi.

Tiettävästi nämä kuorma-autot ovat lojuneet parkkipaikalla jo vuosia käyttämättöminä.

– Yksi syy voi olla myös kielimuuri, eli Hervannassa asuvat maahanmuuttajat ja vaihto-oppilaat eivät välttämättä tunne suomalaista kierrätysjärjestelmää.

Ohjeita englanniksi

Kielimuuri saattaa todellakin olla yksi syy Hervannan jäteongelmiin. Joissakin kerrostaloissa havaittiin viime talvena, että esimerkiksi biojätteeseen pantiin sinne kuulumatonta tavaraa.

– Osaan hervantalaistaloista on jaettu englanniksi tehtyjä lajitteluohjeita, vahvistaa Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Maksuttomia englanninkielisiä oppaita voi yhä tilata jätehuollosta ja taloyhtiö voi halutessaan tilata jäteastioihin myös maksulliset englanninkieliset tarrat.

Toivonen ihmettelee myös sitä, ettei kukaan tunnu huolehtivan Rinki-pisteen tontin yleisestä kunnosta. Siellä on muun muassa kuorma-autoja, jotka eivät ole liikkuneet useaan vuoteen, palanut henkilöauto, ruosteisia tavarakontteja ja parhaat päivänsä nähnyt rekan peräkärry. Samalla tontilla on kuitenkin myös numeroituja parkkipaikkoja.

Parkkipaikalla on numeroituja ruutuja, mutta tontilla on myös selvästi romuttamolle kuuluvia kontteja. Ne vetävät muuta romua puoleensa.

Viestintäpäällikkö Suomalaisen mielestä koko tontti pitäisi pikaisesti siivota. Se voisi auttaa myös vaivihkaa tontille ilmestyneisiin kaatopaikkaromuihin.

– Epäsiisteys vetää puoleensa epäsiisteyttä, hän kiteyttää.

Liikaa ongelmia

Rinki-ekopiste kuuluu Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikön Harri Patanan alueeseen. Sinne saa jättää kotitalouksien pakkausjätteet, jotka on tehty kartongista, lasista, metallista ja muovista.

Oletteko saaneet palautetta Ahvenisjärventien ongelmista?

– Voih, aivan liikaa, hän huokaisee.

Vuoreksen jäteasema

Mäyränmäenkatu 18.

Avoinna: ma– pe 8-20, henkilökunta paikalla 12– 18.

Arkipyhinä itsepalveluasiointi 8– 20.

Itsepalvelu edellyttää rekisteröitymistä: jateasemat.fi.

Erityisen paljon romua ilmestyy ekopisteelle muuttoviikonloppuina. Lähistön asukkaat ovat pitäneet silmänsä auki ja Patana on saanut tietoonsa väärää tavaraa jättävien henkilöautojen rekisterinumeroita.

– Jos olen saanut yhteystiedot selville, olen soittanut perään ja antanut kolme vaihtoehtoa. He ovat voineet käydä siivoamassa omat jälkensä ja viedä tavarat oikealle jäteasemalle. Voimme myös lähettää laskun siivouksesta tai ääritapauksessa tehdä rikosilmoituksen. Suurin osa käy siivoamassa itse jälkensä, mutta rikosilmoituksiakin on tehty.

Koko Ahveninjärventien kierrätyspisteen ympäristö on hyvin epäsiisti ja vetää puoleensa romua.

Patana ei usko, että kielitaidottomuus on suurin syy.

– Yleisin selitys on ollut, ettei tavaran jättäjä tiennyt kierrätyksen sääntöjä. Paikalla on kyllä niin selkeät ohjeet ja netistä saa lisää, ettei tiedon puute ole oikea syy. Kyllä se on välinpitämättömyys, Patana korostaa.

Rinki seuraa vielä tilannetta, mutta mahdollisesti Ahvenisjärventien ekopisteen toiminta lopetetaan tai siirretään muualle.

Ilmaiseksi kiärrätykseen!

Nämä jätteet saa tuoda maksutta Pirkanmaan Jätehuollon jäteasemille:

– Kierrätettävät jätteet (metallit, lasipakkaukset, pahvit, paperit).

– Kodin sähkölaitteet.

– Kodin vaaralliset jätteet

– Kodin painekyllästetty puu, kestopuu (alle yhden kuution erät)

– Autonrenkaat.

Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa otetaan lisäksi maksutta vastaan

– Risut ja oksat (peräkärrykuorma).

– Maatuvat puutarhajätteet, kuten haravointijätteet ja omenat (peräkärrykuorma).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut