Juicen kirjastolla on kansanjuhla Juice Leskisen syntymäpäivänä 19.2.2020, jolloin Juice täyttäisi 70 vuotta, jos hän eläisi. - Moro - Aamulehti

”Soittelimme Juicen muusikkokavereille ja jokainen, jonka saimme kiinni, lupasi tulla esiintymään” – Juicen kirjastolla on meno päällä 19. helmikuuta

Sitaattikokoelman koonnut Linda Huhtinen: ”Juicen letkautukset ja kommentit ovat niin teräviä, että niitä pitää pysähtyä miettimään, jotta niiden koko nerokkuus avautuu. Tämä sitaattikokoelma on kunnianosoitus Juicen suomen kielen mestarilliselle käytölle. Sitaattikirja on aivojen sudoku.”

Sari Leskinen, Arto Huhtinen ja Linda Huhtinen eivät tohtinee istua Juicen nojatuoliin. Takana on Juicen kirjaston kokoelmaa, josta huomaa kuinka suomen kielen mestarillinen käyttäjä suosi suomalaisia klassikoita.

9.2.2020 12:11 | Päivitetty 18.2.2020 9:19

Moro, Pellavantori

Suomen kielen mestarillinen käyttäjä Juice Leskinen täyttäisi 19. helmikuuta 70 vuotta, jos eläisi. Hän sai elää vain 56-vuotiaaksi, mutta jäljelle jäivät tekstit ja tietenkin musiikki.

Juicen kirjaston Tuki ry järjestää koko päiväksi ohjelmaa Juicen kirjastolle ja päälle jatkot Pajabaariin.

– Me emme paljasta kaikkea, jotta säilyy yllätyksellisyys. Soittelimme Juicen muusikkokavereille ja jokainen, jonka saimme kiinni, lupasi tulla esiintymään syntymäpäivänä. Esiintyjät ovat ihan Manserokin kermaa, kertoo Arto Huhtinen, joka pelasti Juicen kirjat kirjastoon.

Joka tunnille on esiintyjä, ja kuten edellä todettiin, luvassa on kovan luokan muusikkoja. Esiintymislava on koko päivän avoimena eli halukkaat saavat käydä muistelemassa Juicea esitysten väliajoilla.

Järjestelytoimikunnan ytimessä ovat Arto Huhtisen lisäksi hänen tyttärensä Linda Huhtinen ja Sari Leskinen. Mukaan kuuluu myös Kankku eli Ari Kankaanpää, jolla on hyvät kontaktit muusikoihin. Hannu Hyttinen on tehnyt tosi paljon kirjaston eteen talkootöitä.

Juicen kirjastossa on tapahtumissa sattunut yllättäviä ja hienoja kohtaamisia. Niitä on luvassa myös 19.2.

Kakut lahjoituksena

Kakkukahvit mahdollistaa porilainen leipomo Sarpi, joka lahjoittaa kakut rakkaudesta Juicen musiikkiin.

Kulttuurirahaston tutkimuksessa vuonna 2013 tunnetuin taiteilija suomalaisille oli Juice Leskinen, kakkonen oli Sibelius ja kolmantena Väinö Linna. Suurimman vaikutuksen suomalaisiin taiteellaan oli puolestaan tehnyt Sibelius, mutta tamperelaisittain hienoa onse, että kakkosena oli Väinö Linna ja kolmantena Juice Leskinen yhdessä Tove Janssonin kanssa.

Viola-koti on mahdollistanut Juicen kirjaston toiminnan antamalla tilan. Avoimia tilaisuuksia on joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Niitä on pyydetty järjestämään myös viikonloppuisin, ja tämä etenee.

Toimintaa pyöritetään pienillä rahoilla. Kukaan ei saa palkkaa. Toiminnan tukemiseksi myydään fanituotteita, kuten levyjä ja tee-paitoja.

Juicen kirjaston seinällä on luonnollisesti norjalainen villapaita.

Juice haki aikoinaan kotikaupunginosaansa Käpylää ydinaseettomaksi alueeksi. Siitä ei tullut totta, koska ajatus ei istunut siihen aikaan ja byrokratian maailmaan.

– Nyt esitimme asiaa kaupungille. Saimme vastauksen, että mahdollisesti Tampereen kaupunki voisi sitoutua siihen, että se ei asenna ydinaseita Juicen kirjastolle. Tämä olisi Jussille ihan paras syntymäpäivälahja, sanoo Sari Leskinen.

Perinteiset arvot

Sari Leskinen kertoo, että sen lisäksi että Jussi uskoi korkeampiin voimiin, hän oli yllättävänkin perinteinen. Susiparina ei voinut elää, vaan piti mennä naimisiin. Raamatun Juice oli lukenut moneen kertaan ja sisäistänyt sen sisällön.

– Minua on häirinnyt, että alkoholin käytöstään puhutaan aina. Jos joisi vaan viinaa, ei olisi saanut aikaiseksi niin valtavaa tuotantoa kuin hän sai, toteaa Sari Leskinen.

Jope Ruonansuun karikatyyri Juicesta.

Sitaatit kirjaksi

Jokainen tietää, että Juice oli nopea, nokkela ja terävä kommentoija yhteiskunnallisiin asioihin ja koko elämän alueeseen. Tämä tuli esille keikkojen välispiikeissä, radiohaastatteluissa ja televisioinneissa.

Linda Huhtinen on koonnut uskomattoman laajasta aineistosta sitaattikirjan. Teoksen nimi on Toisinajattelija.

Sitaattikokoelma julkaistaan Eino Leinon päivänä. 70 kappaleen numeroitu sarja on ennakkovarauksena myynnissä 19.2. Juicen kirjastolla. Sari Leskinen antaa pakettiin aidon Juicen exlibriksen. Myyntihinnalla tuetaan kirjaston toimintaa.

– Juicen letkautukset ja kommentit ovat niin teräviä, että niitä pitää pysähtyä miettimään, jotta niiden koko nerokkuus avautuu. Tämä sitaattikokoelma on kunnianosoitus Juicen suomen kielen mestarilliselle käytölle. Sitaattikirja on aivojen sudoku, sanoo Linda Huhtinen.

Sitaattikokoelma voittaa elämäkerran, koska Juice saa viimeisen sanan. Teos sopii musadiggareille, kirjallisuuden keräilijöille ja suomen kielen ystäville.

– Jussille kirja oli arvokas esine. Se jää jäljelle, vaikka me olemme poissa, sanoo Sari Leskinen.

Tästä linkistä voit seurata ketä esiintyy Juicen kirjastolla.

Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että jumala on ne säveltänyt.

19.2.2020 olisi Juicen 70-vuotissyntymäpäivä

Juicen kirjastolla on 19.2. avoimet syntymäpäivät kello 12–20.

Pormestari Lauri Lyly kunnioittaa tilaisuutta läsnäolollaan.

Jatkot ovat Torni-hotelli Pajabaarissa. Syntymäpäivän kunniaksi Tornihotellin ruokalistalla on Lamminpään lumousta.

Malmin Timo on kirjoittanut lukudraaman, joka saa ensiesityksen.

Ahti Jokinen lausuu Leskistä ja Viitaa.

Tampere-talo

6.3. Juice! Solistivieraana Paleface lisätiedot

28.3. Juice Originals feat. Riku Nieminen. lisätiedot

25.4. Ollaan ihmisiksi: Aika jätti – Juice Leskinen elää! lisätiedot

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: