Nysse jää pysäkille, jos pyörätuoliramppi jumittuu - Moro - Aamulehti

Tamperelaista Veikko Vepsäläistä nolottaa matkustaa bussilla, koska auto voi juuttua pysäkille hänen takiaan – pitää mukana työkalua, jolla ongelmaa voi ratkoa

Veikko Vepsäläinen kulkee sähköpyörätuolilla. Bussissa pyörätuoliramppi tuppaa jumittumaan auki, koska hiekoitussepeliä jää rampin väliin.

Veikko Vepsäläinen jäi maaliskuun lopulla pysäkille pyörätuolirampin vuoksi.

10.4.2019 22:38 | Päivitetty 11.4.2019 8:51

Moro, Pispala

Tamperelainen Veikko Vepsäläinen joutui maaliskuun viimeisellä viikolla kiusalliseen tilanteeseen. Lonkkavaivojen vuoksi sähköpyörätuolilla liikkuva Vepsäläinen nousi Pispalassa bussin numero 29 kyytiin pyörätuoliramppia pitkin.

Kun ramppi piti sulkea, se ei mennyt enää kiinni, koska väliin oli joutunut hiekoitussepeliä. Ongelma on, että jos ramppi ei ole kokonaan kiinni, anturit estävät bussin liikkeellelähdön.

– Auto jäi siihen pysäkille, ja matkustajat valuivat pikku hiljaa pihalle. Lopuille kuski sanoi, että lähtekää pois ja menkää seuraavalla autolla, Vepsäläinen kertoo.

Kovasti piti touhuta

Hän ja kuljettaja yrittivät saada rampin kiinni yhteisvoimin. Vepsäläinen meni pyörätuoleineen painoksi rampin päälle. Hänellä oli mukanaan taskutyökalu, jonka avulla kaksikko yritti saada anturit puhtaiksi.

– Ei siitä mitään tullut. Lähdin lopulta itsekin ulos.

Veikko Vepsäläinen kertoo, että muut matkustajat ovat yleensä auttavaisia, kun hän on nousemassa kyytiin. Tällä kertaa samassa autossa matkustanut Jukka Välimäki auttoi häntä rampin kanssa.

Paikalle sattui sivullinen, joka vuorostaan kävi kuljettajan kanssa rampin kimppuun. Kymmenen minuutin uurastuksen jälkeen ramppi oli paikoillaan ja auto pääsi liikkeelle.

– Se lähtikin lujaa, enkä kerinnyt enää takaisin kyytiin.

”Romut ovat tämmöisiä”

Vepsäläisen mukaan ramppi on juuttunut ennenkin, mutta ensimmäistä kertaa niin sitkeästi, että matkustajien piti jatkaa toisella kyydillä. Ongelmaa on esiintynyt ainakin kahden liikennöitsijän autoissa.

– Tietenkin siinä vähän nolottaa ja pyytelen anteeksi, ja kuski sitten vakuuttaa, että ei se minun vikani ole – nämä romut nyt vain ovat tämmöisiä. Mutta minullakin on oikeus matkustaa, ja julkisten liikennevälineiden käyttöön oikein kannustetaan.

Vepsäläinen ei syytä kuljettajia. Hän toivoo, että huoltoväki lakaisisi sepelit pois varikolla.

– Ei olisi iso asia heittää ramppi alas ja huitaista harjalla.

Välillä pyörätuolirampin avaaminenkin on vaikeaa, koska kahva saattaa olla jumissa. Niin kävi tässäkin autossa. Linja-autonkuljettaja Jouko Järvenpää joutui tarttumaan ramppia tiivisteistä saadakseen sen auki.

Moro kysyi ramppien jumittamisesta bussiyhtiöltä:

Onko asia teillä tiedossa, Länsilinjojen liikennesuunnittelupäällikkö Vesa Luoma?

– Havainto pitää paikkansa. Ramppiin pääsee talven aikana kertymään hiekoitushiekkaa. Ilmiö johtuu siitä, että ramppeja käytetään vähän.

Onko bussi usein joutunut jäämään pysäkille?

– Ei, kyllä pienellä kikkailulla rampit on saatu toimimaan lähes poikkeuksetta. Pientä viivettä voi tietysti aiheutua.

Puhdistetaanko ramppeja varikolla säännöllisesti?

– Ei ramppeja yleensä auota. Kuljettaja puhdistaa tarvittaessa rampin pinnat. Kyllä tällä toimenpiteellä päästään matkaan.

Entä kun pyörätuolilla matkustavaa nolottaa aiheuttaa viivettä toisille matkustajille?

– Rampin käytöstä aiheutuva viive on ihan inhimillistä. Mielestäni on turhaa nolostua siitä. On selvää, että kun erityistarpeita omaava liikkuja nousee kyytiin, se ei voi tapahtua samalla nopeudella kuin muiden matkustajien.

Veikko Vepsäläinen kantaa mukanaan työkalua, jolla ramppia voi rassata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos