Metkunen on omintakeinen karnevaalikauppa Tampereella - Moro - Aamulehti

Kertakäyttöisyyden inhosta syntyi liikeidea Tuomiokirkonkadulle – Näyttävät bileet voi nyt järjestää ilman hillitöntä roskaläjää

Anniina Kärkkäinen perusti omintakeisen kaupan omalle suosikkikadulleen.

Anniina Kärkkäisen jackrusselinterrieri Metku päivystää kaupalla aamupäivisin ja lähtee sitten kotiin lepäämään.

1.2.2020 12:00

Moro, Keskusta

Kun Tuomiokirkonkadulta suljettiin naamiaiskauppa, Anniina Kärkkäinen tajusi tilaisuutensa tulleen.

– Rakastan teemajuhlia, mutta vihaan kertakäyttökulttuuria. En halua, että koristeet menevät juhlien jälkeen roskiin tai jäävät kaappiin pölyttymään.

Kärkkäinen avasi huhtikuussa Metkunen-karnevaalikaupan, joka perinteisen naamiaisasujen myynnin lisäksi vuokraa erilaista juhlarekvisiittaa, kuten uudelleen käytettäviä valosarjoja, kankaisia juhlaviirejä, astioita sekä saippuakupla- ja popcornkoneita.

Myynnissä on myös käytettyjä naamiaisasuja ja kotimaisten valmistajien vaatteita ja korvakoruja. Esimerkiksi lasten prinsessahameet on valmistettu Suomessa ateljeeompelimon ylijäämäkankaista. Ilmapallot ovat biohajoavia, kuten myös kertakäyttöastiat.

Valikoima on varsin monipuolinen.

Anniina Kärkkäisen mukaan Tampereella on sopivan taiteellinen ja innostunut ilmapiiri karnevaalikaupalle.

Liikkeen sisutus on haalittu kierrätysmateriaaleista. Koristevalot saatiin suljetusta thai-hieromosta, nojatuli Facebook-ryhmästä, lamppuja ja peilejä on ostettu kirpputoreilta. Kaapit löytyivät talon kellarista.

– Kaverit ovat auttaneet maalaamisessa ja tuunaamisessa. Ystäväni teki koristeita ja taideteoksia vanhoista cd-levyistä liikkeen seinille. Mitään en ole ostanut Ikeasta!

Kärkkäinen kertoo haaveilleensa omasta yrityksestä lapsesta asti.

– Totta kai joka kuukausi jännittää, että mitenhän tässä nyt rahallisesti käykään, mutta hyvin on mennyt.

Yrittäjien kyläyhteisö

Karnevaalikauppa sijaitsee Tuomiokirkonkadulla, lähellä K-markettia ja Toasin funkkistaloa. Kärkkäisen mukaan kadulle haluavat nyt kaikki.

– Minulle oli itsestään selvää, että haluan myymäläni nimenomaan näihin kortteleihin. Tämä on keskustan potentiaalisin osa, ja tulevaisuudessa Kansiareena ja ratikka lisäävät porukan liikkumista entisestään.

Kärkkäinen kertoo, että vielä keväällä liiketilan sai vuokrattua helposti, mutta sittemmin kaikki tyhjillään olleet tilat ovat täyttyneet. Hänen mukaansa Tuomiokirkonkadulle on avattu lyhyen ajan sisällä kymmenisen uutta kivijalkakauppaa.

Kaikki mallinuket ovat käytettyjä. Alahyllyllä näkyy myynnissä olevia kertakäyttöastioita, jotka ovat biohajoavia.

Kengät sävy sävyyn takin kanssa..

Metkusen kanssa samoissa liiketiloissa toimivat vaatemerkki ja ompelimo Pietamo sekä lainaamo Vaatepuu. Kärkkäinen houkutteli Pietamoa pyörittävän Kirsi Pietarisen Tuomiokirkonkadulle. He eivät tunteneet entuudestaan, mutta Kärkkäinen oli ihastunut Pietarisen suunnittelemiin vaatteisiin. Naiset kertovat saavansa toisistaan aamiaisseuran lisäksi myös apua ja ideoita.

– Yksi asiakas tuli etsimään keltaista huivia asuunsa. Minulta ei löytynyt sellaista, mutta haimme Kirsiltä palan kangasta, josta sai ihan kelpo huivin muutamalla ompelukoneen hurautuksella, Kärkkäinen sanoo.

Hän tekee tiivistä yhteistyötä myös alueen muiden yrittäjien kanssa. Metkusesta voi ostaa koko juhlapaketin, jolloin Kärkkäinen suunnittelee juhlat, kakut tulevat läheisestä kahvilasta ja kasvit viereisestä kukkakaupasta.

Metku vartioi

– Meillä on täällä oikea yrittäjien kyläyhteisö. Olin itse kahvila Jennan ja Minnan ja kukkakauppa Pikkukilven vakioasiakas. Kun ideani omasta liikkeestä alkoivat toteutua, menin ehdottamaan heille yhteistyötä ja kaikki innostuivat heti. Olemme kiinnostuneet samoista asioista ja meillä on yhteiset arvot.

Tuomiokirkonkadun yhteisöllisyys tiivistyi haastattelua edeltävänä päivänä. Kaupungin työntekijät löysivät kadulta orvon kissanpennun, jolle ei löytynyt omistajaa.

Kärkkäinen tarjosi pennulle päiväksi sijaiskodin liikkeensä vessasta ja hänen ystävänsä toi sille kissanruokaa, kunnes eläinsuojelu haki pennun.

Muutoin Metkusen eläinedustuksesta huolehtii Anniina Kärkkäisen jackrusselinterrieri Metku, jonka mukaan koko liike on nimetty.

Anniina Kärkkäinen

32-vuotias yrittäjä, kotoisin Pohjois-Karjalasta.

Tamperelainen vuodesta 2015 lähtien.

Opiskellut pukuompelijaksi ja visualistiksi.

Lisäksi käynyt omien sanojensa mukaan ainakin 10 miljoonaa yrittäjyyskurssia.

Vaikuttaa Urbaani Tampere ry:ssä. Ideoi keväällä Tuomio- kirkonkadulle ruukkupuutarhan.

Rakastaa kaupunkikulttuuria ja haluaa toimia aktiivisesti sen kehittämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut