Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo täyttää ensi viikolla 60 vuotta – juhlavisassa testataan teatteritietojasi – ”Kuka kirjoitti Lampaansyöjät?” - Moro - Aamulehti

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo täyttää ensi viikolla 60 vuotta – juhlavisassa testataan teatteritietojasi – ”Kuka kirjoitti Lampaansyöjät?”

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo ”syntyi” 16. kesäkuuta 1959 ja katoskin on ollut kohta paikallaan jo 15 vuotta. Moron lukijat voivat voittaa liput kesän esitykseen Moron nettivisasta, jossa tunnistetaan esityksiä vuosikymmenten varrelta.

6.6.2019 14:00 | Päivitetty 6.6.2019 15:30

Moro, Pyynikki

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo viettää syntymäpäivää 16. kesäkuuta, ja se täyttää komeasti 60 vuotta.

Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtaja Hanna Suurhasko puolestaan täyttää 9. kesäkuuta 40 vuotta. Hän on luotsannut Pyynikkiä kohta kolmen vuoden ajan.

– Me olemme ylpeitä pyörivästä katsomostamme. Se on vanha, mutta se toimii mainiosti. Se tekee meistä valtakunnallisesti tunnetun kesäteatterin, eikä sen lumo kulu käytössä. Kulttuurihistoriallisesti se on ainutlaatuinen, sanoo Hanna Suurhasko.

Hänen mielestään ihan paras lavaste löytyy Pyhäjärven törmältä. Kukaan tai mikään ei voi tehdä yhtä mainiota kulissia kuin luonto. Suurhasko on ihastunut rantatörmän isoon vaahteraan ja toivoo sen säilyvän vielä pitkään hyväkuntoisena, ettei kaupunki joudu kaatamaan sitä.

– Me pyrimme tarjoamaan vakiokävijöille ohjelmistovalinnalla yllätyksiä ja olemaan vaihtelevia. 14. kesäkuuta ensi-iltansa saava kotimainen komediauutuus Nuotin vierestä ei ole valmis hitti, mutta uskon siihen. Kunhan se saa yleisön suosittelemaan näkemäänsä ystävilleen, hyvä tulee.

Kesäteatterin toiminnanjohtaja Hanna Suurhasko ihastelee luonnon omia lavasteita.

Osallistu Pyynikin kesäteatterin esityksiä muistelevaan tietovisaan!

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kaksi voittajaa, joista molemmat saavat kaksi lahjakorttia Pyynikin kesäteatteriin. Lahjakortin saaja voi varata liput haluamaansa Nuotin vierestä -esitykseen ja lahjakortti toimii maksuvälineenä paikkalippuihin. Lohdutuspalkintoina on Moro-tavaraa.

Taloudellinen riski on oma

Pyynikin kesäteatteri jää osattomaksi valtionosuuksista, joten taloudellinen riski on olemassa.

Koska lähimenneisyydessä on ollut sarjassa menestysvuosia, teatteri kestää yhden huonon vuoden, mutta ei montaa.

Kesäteatterilla on neljä ympärivuotista työntekijää. Vuositasolla henkilövuosia kertyy yli kymmenen.

– Ohjelmistosuunnittelun onnistuminen on iso osa teatterin tulevaisuutta. Meillä on kansallinen velvollisuus tuoda kesäteatteria ihmisten saavutettavaksi. Olen tämän kolme vuotta kehittänyt yhteistyötä ja edunvalvontaamme.

Pyynikin vakiokävijöiltä Hanna Suurhasko on saanut kuulla paljon tarinoita Tuntemattomasta, jota esitettiin peräti yhdeksän vuotta. Toki sen rinnalla esitettiin vuosittain toistakin näytelmää.

– Tavallaan jatkamme nyt tätä kahden esityksen politiikkaa, sillä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat suosikkihahmot Tatu ja Patu seikkailevat kesällä Pyynikin kesäteatterissa Tampereella. Pyynikillä nähdään Tatun ja Patun Suomi -kirjasta dramatisoitu samanniminen koko perheen näytelmä. Sen ensi-ilta on 4. heinäkuuta. Pyynikillä tapahtuu paljon muutakin, sillä vuokraamme tilaa konserteille, Suurhasko sanoo.

27.7.1967. Pyynikin Kesäteatteri 1967. Väinö Linnan Tuntematon Sotilas. Kuvassa vas.Esko Roine (Hietanen), Heikki Savolainen (Honkajoki), Martti Kuisma (Rokka) ja Erkki Thil (Viirilä).

Kesäteatteri on kaupungin vuokralainen, ja sen on talveksi korjattava pois kaikki lavasteet. Kaupunki avustaa teatteria maksamalla suurimman osan teatterialueen vuokrasta Tilakeskukselleen.

Kesäteatteria on esitetty Pyynikin Joselininniemellä jo ennen pyörivää katsomoa 1940-luvulta asti. Teatterikerho otti homman hoteisiinsa vuonna 1955.

– Pyörivä katsomo saatiin vuonna 1959. Jännittävää, että samaan aikaan Tshekeissä valmistui hevos- ja ihmisvetoinen pyörivä katsomo.

– Loistavaa, että Tampereella uskallettiin rakentaa pyörivä katsomo. Ilman sitä Pyynikin kesäteatterista ei olisi tullut sellaista ikonista nähtävyyttä kuin mitä se nyt on.

Pyörivä katsomo antaa sellaisia mahdollisuuksia esitysten rakentamiseen, että niitä ei voi korvata. Vaikka vauhti ei päätä huimaa, se tuo oman jännityksen esityksen kokemiseen.

Katsomo on ollut kohta jo 15 vuoden ajan katettu.

Katos vuonna 2005

Jännittäviä hetkiä elettiin myös vuonna 2005, jolloin pyörivä katsomo sai katoksen. Koeyleisön kanssa kokeiltiin, pyöriikö katsomo edelleen, kun lastina on 30 000 kilon kate ja kyydissä täysi lasti katsojia. Silloin voitiin sanoa: se pyörii sittenkin.

– Koeyleisöstä joku lohkaisi, että on tämä parempi kuin possujuna.

Hanna Suurhasko on ollut kymmenen vuotta sitten Kansallisbaletin tuottajana. Hän on ollut töissä myös Turun Samppalinnan kesäteatterissa. Hänen kotinsa on Kaarinassa, ja talvella hän voi tehdä etätöitä. Kesäksi muu perhe opettajamies ja yhdeksänvuotias tytär muuttavat Tampereelle, jossa Hannalla on kakkoskoti.

Pyynikin kesäteatterin kuuluisasta Tuntemattomasta on mukana kuvia Vapriikin Teatterikaupunki-näyttelyssä, joka avautuu perjantaina 7. kesäkuuta.

Nuotin vierestä

Kotimaisen kantaesityksen Nuotin vierestä ohjaa Ola Tuominen, joka saapuu Pyynikin kesäteatteriin ensimmäistä kertaa ohjaajaksi. Aiemmin hänet on nähty Pyynikillä useasti näyttelijänä. Näytelmän on käsikirjoittanut Johanna Hartikainen, joka on tekstintekijä televisiosarjoissa Mustat lesket, Kotikatu ja Harvoin tarjolla sekä elokuvassa Nuotin vierestä.

Komedian pääosassa nähdään TTT:n näyttelijä Juha-Matti Koskela, joka esiintyy Pyynikin kesäteatterissa ensimmäistä kertaa. Ensikertalainen on myös Marjukka-vaimon roolin näyttelevä Irina Vartia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos