Toimi Kankaaniemi: ”Helsinki jää veden alle” – Lauri Lyly: ”Tampere olisi luonnollinen paikka pääkaupungiksi” - Moro - Aamulehti

Toimi Kankaaniemi: ”Helsinki jää veden alle” – Lauri Lyly: ”Tampere olisi luonnollinen paikka pääkaupungiksi”

Ajatusleikki: Toimi Kankaanniemi esitti eduskunnassa pääkaupungin siirtämistä Jyväskylään.

Kaupunki on myymässä Frenckelliä, joten sille voisi löytyä hallintokäyttöä, jos pääkaupunki päätettäisiin siirtää Tampereelle.

9.1.2020 11:00 | Päivitetty 9.1.2020 12:26

Moro, Siperia

Tampereen pormestari Lauri Lyly pitää Tamperetta luonnollisena paikkana Suomen pääkaupungiksi siinä tapauksessa, että pääkaupunki siirtyisi Helsingistä jonnekin muualle.

– Asia ei ole ollut ajankohtaisimmista kysymyksistä, joita on mietitty, Lyly lisää.

Pormestari Lyly otti kantaa pääkaupunkiin Moron pyynnöstä, koska joulukuussa Toimi Kankaanniemi (ps) esitti eduskunnassa budjettialoitteessaan pääkaupungin siirtämistä Jyväskylään. Aloite ei saanut kannatusta.

Lylyn mukaan toisinaan on leikitelty ajatuksella, että Tamperetta esitettäisiin Suomen pääkaupungiksi.

– Joskus on eri yhteyksissä hauskuutettu itseämme ajatuksella, miksipä ei.

Tampere saisi pääkaupunkina monia etuja.

– Pääkaupunki saa paljon ylimääräistä vetoapua monesta asiasta. Siellä on valtion hallinto ja suuri osa valtion työpaikoista. Matkailijat ja tapahtumat valitsevat usein pääkaupungin kohteekseen. Yritysten ja muiden yhteisöjen pääkonttoritoiminnot ovat useimmin myös siellä. Nämä asiat tuovat paljon taloudellista etua ja muuta toimeliaisuutta, josta pääkaupunki hyötyy muita enemmän. Ilmaston kannalta Tampere olisi maan sisällä sijoittuvana kaupunkina hyvin tavoitettavissa, Lyly toteaa.

Mitä esitit, Kankaanniemi?

Kysytään tässä välissä Toimi Kankaanniemeltä, mitä hallintoa hänen esityksessään olisi siirretty Helsingistä Jyväskylään.

– Kaikki ne valtionhallinnon instanssit, joiden osalta päätösvalta kuuluu hallitukselle ja eduskunnalle. Helsinkiin jäisi aluehallinto. Yksityiset toimijat, kuten elinkeinoelämä, etujärjestöt ja vastaavat, päättäisivät itse muuttaisivatko sinne, missä valtiollinen päätöksenteko ja hallinto toimii vai jäisivätkö syrjäiseen Helsinkiin, Kankaanniemi vastaa.

Kankaanniemi toteaa, että siirto joudutaan toteuttamaan 2030-luvulla.

– Itämeren pinta nousee Kolera-altaasta yli Kauppatorin presidentinlinnaan ja Senaatintorille ja täyttää metron ja monia muita paikkoja.

– Korostan myös Itämeren sotilaallisen tilanteen aiheuttamaa tarvetta siirtää valtiojohto Jyväskylään, jossa Ilmavoimat ovat läsnä ja etäisyydet rajoilta luovat turvaa. Pääkaupunki Jyväskylässä vähentäisi myös maan sisäistä liikennettä, ruuhkia ja kallista infraa ja olisi todellinen ilmastoteko, hän sanoo.

”Vain aprillina”

Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme toteaa, ettei ole törmännyt Tampere pääkaupungiksi -ajatteluun eikä sellaista esitystä pitäisi harkitakaan.

– Ehkä 1.4., mutta ei muuten.

Halmeen mukaan siirron talous- ja ilmastohyötyjä on monimutkaista arvioida.

– Ilmiö olisi niin monimutkainen, ettei sitä voi sellaisenaan arvioida. Esimerkkeinä Viro, jossa opetusministeriö on Tartossa, Saksa, jossa pääkaupunki siirtyi Bonnista Berliiniin ja niin edelleen. Keskushallinto on aina suuri rahan kerääjä ja siinä mielessä merkittävä. Meilläkin on tilanne, missä tullin tilastojen mukaan Uusimaa tekee kauppataseen alijäämää yli 20 miljardia euroa vuodessa ja muu Suomi kuroo sen kutakuinkin umpeen.

No, Tampereen kauppakamarissa varmaan on innostuttu? Johtaja Antti Eskelinen heittää kuitenkin lunta tupaan. Onko asiaa pohdittu?

– Ei tietääkseni, hän sanoo.

Kyselyn saaneista Sanna Marin ja Anna-Kaisa Ikonen eivät vastanneet kyselyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos