Miten samalla kadulla on Tampereella kaksi nimeä? - Moro - Aamulehti

Tampereen Messukylässä samalla pääkadulla on kaksi eri nimeä, vastaavanlainen ratkaisu löytyy myös Takahuhdista – Mistä on oikein kysymys?

Takahuhdissakin on sama tilanne. Melkein samannimisten katujen nimien vaihtamista ei kuitenkaan ole harkittu.

Mistä tämmöinen johtuu? Tie vaihtuu kaduksi kesken kaiken.

24.4.2020 9:00

Moro, Messukylä

Messukyläntien ja Messukylänkadun nimet ihmetyttävät Moron lukijaa, sillä kyse on samasta pääkadusta Messukylästä. Nimi vaihtuu kesken kaiken lähellä Vuohenniekankatua.

Messukylän läpi kulkee reitti joka alkaa Kalevan kohdalla Kalevantienä, on sitten vähän matkaa Messukyläntie, sitten Messukylänkatu ja Kaukajärvellä muuttuu Kangasalantieksi.

Tuleeko sekaannuksia?

Väylien nimivaihdokset ovat yleisiä, esimerkiksi Lempääläntie vaihtuu Lempäälän puolella Tampereentieksi.

Melkein samannimiseksi vaihtuminen on harvinaisempaa. Myös Takahuhdissa Takahuhdintie muuttuu Takahuhdinkaduksi.

Tuleeko sekaannuksia? Mitä sanoo pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta?

– Ei aiheudu ongelmaa enkä näe tarvetta muutoksiin. Haasteita aiheutuu, kun katu jatkuu samannimisenä esimerkiksi puiston tai kävelytien jälkeen tai maaseudulla tie saattaa joltain pätkältä olla kärrypolkua. Haasteita tuottavat myös uudet kadut tai asuinalueet, koska sähköiset kartat eivät pysy aina perässä.

Toivosen mukaan haasteita tuovat myös samannimiset kadut eri kunnissa. Tästä johtuen hätäilmoitusta tehdessä on erittäin tärkeätä mainita kunta.

Takahuhdissa on samanlainen kummallisuus.

Vanhaa perua

Moro kysyi asiaa arkkitehti Juha Jaakolalta, joka oli Tampereen kadunnimitoimikunnan sihteerinä 28 vuotta vuosoina 1980–2008. Jaakola oli Tampereen apulaisasemakaava-arkkitehti vuosina 1974–2002 ja osa-aikaeläkkeellä projektiarkkitehti vuodet 2002–2011.

– Voidaan ajatella, että Messukylänkatu-nimi antaa kulkijalle vinkin, että nyt ollaan asutummalla kohdalla ja kannattaa vähän enemmän varoa, hän toteaa.

Jaakolan mukaan Maija Louhivaara kertoo Tampereen kadunnimet -kirjassa, että Messukyläntie-nimi on vuodelta 1942 ja Messukylänkatu vuodelta 1956.

– Nimet tulivat asemakaavoissa, joita tehtiin keskustasta ulospäin tarpeen mukaisissa palasissa. Kun asemakaavan mittakaava oli 1:2000 ja myöhemmin myös 1:1000, älyttömän suurta aluetta ei yhdelle kartalle mahtunut. Niinpä lähempänä keskustaa olevalle osalle tuli ensin tie-pääte ja toistakymmentä vuotta myöhemmässä asemakaavassa katu-pääte.

Keskustasta ulos suuntautuvia väyliä nimettiin teiksi, kuten Teiskontie. Asutuksen piirissä olevia nimettiin kaduiksi.

– Veikkaan, että Messukylän kunnan aikana sinne päin suuntautuva väylä sai tie-päätteen. Kun Messukylä kuului jo Tampereeseen, kirkon ja koulun välinen väylä oli kaupunginosansa katu.

Jaakola ei muista nimen muuttamisesta puhutun. Samaa sanoo kadunnimitoimikunnan nykyinen sihteeri kaavoitusarkkitehti Dani Kulonpää.

– Olevien katunimien vaihtaminen on ongelmallista, koska kotiosoitteet tai yritysten osoitteet muuttuisivat. Tällaisiin aloitteisiin on suhtauduttu aika nihkeästi.

Tällaiset kadunnimiviitat löytyvät Messukylästä. Pelastuslaitoksen kokemuksen mukaan sekaantumisvaraa ei ole.

Myös Messukylän naapurissa Takahuhdissa kadun nimi vaihtuu melkein samaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos