Tampereen Keskustorille ei tule tänä jouluna tavallista kuusta, vaan näyttävä koristepuulaji – kaupunkilaisia ärsyttänyt ongelma on nyt ratkaistu - Moro - Aamulehti

Tampereen Keskustorille ei tule tänä jouluna tavallista kuusta, vaan näyttävä koristepuulaji – kaupunkilaisia ärsyttänyt ongelma on nyt ratkaistu

Kiinnitysliinat häiritsivät kaupunkilaisia, vaikka ne olivat sesongin värisiä eli punaisia.

Nämä punaiset kiinnitysliinat ovat jo vuosia häirinneet kaupunkilaisia. Nyt ne vaihdettu mustiksi. Arkistokuva vuodelta 2016.

14.11.2019 7:00 | Päivitetty 14.11.2019 8:23

Moro, Keskustori

Monesti valtakunnan kauneimmaksi joulupuuksi äänestetty Tampereen Keskustorin joulukuusi on tällä kertaa entistä komeampi.

Kaupunkilaisia jo vuosikaudet häirinneet punaiset tukiliinat on nyt vaihdettu mustiin liinoihin. Nyt niiden ei enää pitäisi erottua vihreän kuusen oksiston joukosta.

– Maahan tulee kuitenkin kolmen metrin matkalta punaiset huomioväriset muovitorvet. Ne estävät ohikulkijoiden törmäämisen tukiliinoihin, perustelee kaupungin kuusivastaava Heli Vuorilampi.

Puuasiantuntija Heli Vuorilampi esittelee uutta kiinnitysratkaisua. Aivan kokonaan punaisesta huomioväristä ei päästä eroon, sillä muovitorvilla estetään törmäykset kuusen juurella.

Tukiliinan musta pää kiinnitetään puuhun 5– 10 metrin korkeuteen. Vuorilammen mielestä kuusta ei voi pystyttää ilman kolmea tukiliinaa, sillä joka joulu saadaan kovatuulisia talvipäiviä.

– Maan sisään noin 1,5 metrin syvyyteen upotettu kuusenjalka estää myös puun luontaisen taipumisen ja ilman liinoja runko voisi katketa.

Jokavuotisessa Moro-lehden joulukuusten kauneusäänestyksen yhteydessä kaupunkilaiset ovat antaneet runsain mitoin palautetta häiritsevän punaisista liinoista.

Heli Vuorilampi ratkaisi ongelman helposti sen jälkeen kun Moro-lehti ehdotti viime viikolla kiinnitysliinojen värin vaihtamista.

Turussakin on liinat!

Moro selvitti kaksi vuotta sitten, että miksi Turun joulukuusessa ei ole esteettistä ulkoasua häiritseviä liinoja. Vastaus oli yllätys.

– Paljastan nyt sisäpiiritietoa. Turun kuusessakin on kolme tukivaijeria, mutta ne ovat noin kymmenen metrin korkeudessa vaakatasossa kuusen ja ympärillä olevien puiden välillä, kertoi työmaapäällikkö Timo Kajava Kuntec oy:stä.

Kajava on ollut pystyttämässä Turun kuusta jo 20 vuotena.

–  Vaijerit ovat muistaakseni kahdeksanmillisiä ja koska ne ovat niin korkealla, niitä ei tarvitse turvallisuuden takia merkitä värikkäillä suojilla. Ei niitä edes huomaa, ellei erikseen ala katsoa.

Helsingin Senaatintorilla sijaitsevaa kuuseen ei vastaavia tukiliinoja voi laittaa ja se onkin kaatunut useana vuotena myrskytuulen iskiessä.

Siperianpihta

Kasvaa yleensä 15–25 metrin pituiseksi. Latvus on pitkä, kapea ja tiheä- ja lyhythaarainen.

Runko on väriltään harmaa, ja sen kuoressa on pihkarakkuloita.

Hyvin taipuisat neulaset eli lehdet ovat pituudeltaan 12–25 milliä ja leveydeltään 1,2–1,5 milliä.

Suurin suomalainen siperianpihta on ollut yli 30 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 230 senttiä.

Suomessa siperianpihta on parhaiten menestyvä pihtalaji, jota voidaan käyttää koristepuuna Pohjois-Suomea myöten.

Kaunotar Ylöjärveltä

Tämänvuotinen Tampereen joulupuu on kaunismuotoinen, noin 20 metriä pitkä valioyksilö Ylöjärveltä.

Se on yksityispihassa kasvanut siperianpihta, ei siis tavallinen metsäkuusi.

– Pystyttämisen aikataulussa on vielä vähän epävarmuutta.

– Tänä vuonna puita oli valittavaksi asti. Meille voi ehdottaa joulukuusta esimerkiksi omasta pihasta, sillä usein niissä kasvavat parhaat yksilöt, Vuorilampi kehuu.

Useimmiten Tampereen Keskustorilla on ollut perinteinen metsäkuusi, mutta esimerkiksi jouluna 2002 siellä seisoi pihta. Silloin metsäasiantuntijat olivat ymmällään tarkemmasta lajimäärityksestä. Sitä pidettiin joko saksanpihtana tai siperianpihtana.

Tämänvuotinen puu on todennäköisesti siperianpihta.

Moron perinteinen joulupuuäänestys käynnistyy joulukuun alussa.

Tältä näyttä siperianpihta. Kuva on Puolasta.

Tältä Tampereen joulukuusi näytti viime vuonna joulukuun alussa. Puun juuressa on tänäkin vuonna kolmen metrin matkalta huomiovärinen muoviputki. Ilman sitä ohikulkijat voisivat törmätä mustaan liinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: