Retkeilyalueiden roskaamiseen puututaan Tampereella - Moro - Aamulehti

Supersuosittu Kintulammi on jälleen avoinna: Kaupunki sai tarpeekseen retkeilyalueiden roskista ja tulossa on siisteyskampanja

Osalta kävijöistä on unohtunut hyvät käytöstavat, nuotiopaikkojen henkilömäärää rajoitetaan.

Kintulammin retkeilyalue on nyt avattu, mutta Ekokumppanien Mika Kuronen on kiinnittänyt maastoon alueen korona-ajan ohjeet. Roskattoman retkeilyn kampanjaohjeet ovat saman näköiset. Ne viedään paikoilleen toukokuun aikana.­

7.5.2020 8:00 | Päivitetty 7.5.2020 8:46

Moro, retkeilyalueet

Roskaaminen retkeilyalueilla on korona-aikaan pahentunut ongelma. Ekokumppanit aloittaa toukokuussa roskattoman retkeilyn kampanjan erityisesti huippusuositun Kintulammin retkeilyalueen ympärillä.

– Roskaajat ovat hyvin pieni osa kokonaiskävijämassasta eikä niitä joka viikonlopulle löydy. Vapun jälkeen Kintulammilta kerättiin muovipussillinen roskia ja muilta alueilta on tullut viestiä, että paikat olivat hyvin siistejä. Esimerkiksi Horhan ulkoilureiteiltä kiiteltiin puhtaita maastoja ja koko kaupungin yleistä siisteyttä väin Vapun jälkeen. Tästä voisi tehdä uuden normaalin, sanoo asiantuntija Petri Mäkelä Ekokumppaneista.

Mäkelä arvioi, että Kintulammilla käy nyt vähän alle 200 henkeä päivässä eli noin 1 500 henkeä viikossa.

– Roskia jää näiltä yhteensä pari muovikassillista viikossa, niin sitä ei voida pitää suurena määränä, mutta joka tapauksessa roskaaminen on lisääntynyt.

Moro kävi tarkastuskäynnillä Lempäälässä Birgitan polulla suositun Kirskaanniemen alueella. Siistiä oli sielläkin, vain muutamia roskia kertyi siivouspussiin.

Myös Kirskaanniemessä oli retkeilyalueiden yleisintä roskaa: pillimehujen pillien läpinäkyviä suojamuoveja.

Pillin muovikuorien kanssa pitää olla tarkkana.­

– Pillimehujen pillien kuorien kanssa tulee olla lapsien kanssa erityisen huolellinen. Niitä kerätään alueelta ylivoimaisesti eniten. Yleensä toistakymmentä viikossa jokaiselta Kintulammin leiripaikalta. Tämä on siis se hento muovisuojus, joka on pillimehun kyljessä ja irtoaa helposti. Pieni roska, mutta näkyvä.

Yhden keräyskerran roskasaalis Kintulammilta vaati kukkuraisen ämpärin ja muovipussin. Sytykkeiksi tuotuja lehtiäkään ei kannata jättää jälkeensä tuulen riepoteltavaksi.­

Lasten kautta

Retkeilyalueiden roskaamisesta on puhuttu pitkin kevättä, koska koronarajoitusten ansiosta ihmiset ovat suunnanneet metsiin ja retkeilyalueille. Keskustelun toivotaan jo vähentäneen epähuomiossa jätettyjen roskien määrää.

– Nykyinen retkeilyväki on uudempaa polvea, joille moni eräjermuille tuttu asia on täysin uusia. Tähän tuleva kampanjammekin tähtää. Kampanja kestää noin kuukauden ja tavoitteemme on vaikuttaa aikuisten toimintaan lasten kautta. Nähtäväksi jää miten tämä toimii.

Näistä eräjermujen vanhoista ja yhä pätevistä totuuksista kiteytyy motto: Tuo tullessas, vie mennessäs.

Jokainen kyllä jaksaa kantaa metsästä pois myös eväistään mahdollisesti syntyvät roskat.

Birgitan Polulla Kirskaanniemessä Lempäälässä näkyi juhlien jälkiä, vaikka alue oli hyvin siisti.­

Neljä teemaa

Mäkelän mukaan Siisti fiilis Kintulammilla -kampanjaan on valittu neljä teemaa, roskaaminen, koirien kiinni pitäminen, metsäpalovaroitus ja pysy reiteillä -teema.

– Näitä teemoja lähestytään videoiden avulla, joissa esiintyy oikeaan toimintatapaan opastava animoitu ”Örkkihahmo”. Pääosin kampanja toteutetaan Kintulammin somessa.

Mäkelä haluaa myös nostaa esiin muutamia perusasioita retkeilyalueiden käytöstä.

– Sammutuskalusto eli ämpärit eivät ole roska-astioita. Kuivakäymälät eivät missään nimessä ole roska-astioita. Käymälöiden jäte pikakompostoidaan ja kaikki muu paitsi se itse pyyhkimispapereineen tukkii kompostorin tekniikkaa tehokkaasti.

Mäkelä neuvoo varautumaan roskien kotiin kuljettamiseen esimerkiksi erillisellä muovipussilla.

– Parasta olisi tietysti, että pakkaisi eväät sellaisiin uudelleen käytettäviin rasioihin, jotka viedään kotiin pesuun. Näin ollen roskat jäävät jo lähdössä kotiin.

Ohjeet ovat selkeät.­

Muista vanha kunnon ”Tuo tullessas, vie mennessäs” -viisaus.

Retkeile roskattomasti Roskattoman retkeilyn periaatteet:

Retkeilijästä ei jää jälkeäkään luontoon.

Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän.

Ruoantähteet ja muut biojätteet voit jättää taukopaikan kuivakäymälään tai kompostoriin. Kuivakäymälään ei saa heittää mitään muuta jätettä.

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä – kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia – ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.

Älä jätä poltettavaa jätettä muiden huoleksi esimerkiksi polttopuuvajoihin.

Siivoa aina omat ja tarvittaessa myös muiden jätteet. Pidä mukanasi pientä muovipussia maastossa löytyviä roskia varten.

Kohtelias tupakoitsija/nuuskaaja kerää tumpit/nuuskapussit omaan rasiaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?