Kuru-laivan onnettomuuden vuosipäivä on 7. syyskuuta 2019 silloin on kulunut 90 vuotta haaksirikosta. - Moro - Aamulehti

Muistopäivä on lauantaina 7. syyskuuta– Kuru-laivan haaksirikon tarinaa kerrotaan teatteri La Stradan lavalla ja valokuvin museo Milavidassa

Höyrylaiva Kurun uppoaminen vuonna 1929 on Suomen sisävesiliikenteen suurin haaksirikko. Se on myös suurin yksittäinen Tampereella tapahtunut onnettomuus. Onnettomuuden syiksi on esitetty rajua myrskyä ja laivaan edellisenä vuonna tehtyjä teknisiä muutostöitä, jotka tekivät Kurusta myrskyn uhrin.

Kuru-musikaali saa ensi-iltansa teatteri La Stradassa la 7.9.2019, jolloin tulee kuluneeksi 90 vuotta Kuru-laivan uppoamisesta. Esitys tarjoaa elämänmakuisia tuokioita, romantiikkaa yli luokkarajojen ja kohtalokkaita hetkiä Teiskon maisemissa ja Kuru-laivalla.

4.9.2019 21:03 | Päivitetty 5.9.2019 9:47

Moro

Ensi lauantaina 7. syyskuuta on kulunut 90 vuotta Kuru-laivan onnettomuudesta.

Kuru-laivan haaksirikossa hukkui 138 ihmistä – pelastuneita oli vain 22. Höyrylaiva Kuru upposi Näsijärvellä Siilinkarin edustalla lähdettyään myrskyisässä säässä Mustalahden satamasta.

1. Kuru-musikaali

Viihderyhmä Säihkeen Kuru-musikaalin ensi-ilta on 7.9.2019, kun on kulunut 90 vuotta "Tampereen Titanicin" onnettomuudesta.

– Minulle oli tärkeää kertoa tästä traagisesta onnettomuudesta, koska se kosketti niin monia sukuja ja perheitä. Melkein jokainen tunsi jonkun, joka oli jollain lailla ollut osallinen tapahtuneeseen, kertoo tarinan käsikirjoittaja ja ohjaaja Sinikka Törmälä.

Hän on kuullut omassa suvussaan, kuinka kummitäti kertoi olleensa Näsijärven rannalla, kun ruumiita ajautui rantaan.

– Kaukaisempi sukulainen oli töissä Tarjanne-laivalla, joka lähti Kurun jälkeen ja pelasti suurimman osan onnettomuuden uhreista. Hän oli kiskomassa hukkuvia hiuksista turvaan Tarjanteen kannelle. Jotkut pelastuivat sen ansiosta, että järvessä oli laivalta pudonneita tyhjiä maitotonkkia.

Säihkeen esityksen ensimmäisellä puoliajalla eletään arkea Teiskossa. Tässä kuvassa Taulaniemen isäntä (Markku Rinta) ja hänen tyttärensä Alma Aurora (Piapäivi Hämäläinen), joka isänsä tietämättä haaveilee Simosta, Kulkurien kuninkaasta.

– Opetan laulua Ahjolassa. Yksi vanhimmista oppilaistani kertoi äitinsä muistoja onnettomuuspäivältä. Lauantai oli silloin työpäivä. Tampereen pukutehtaan naiset halusivat kovasti illaksi Teiskoon tansseihin, koska oli harvinainen syyskuun hellepäivä. Myrsky nousi nopeasti. Kuru-laivan kapteeni epäröi lähtöä. Koska pieni Ylöjärvi-laivakin selvisi selälle, niin Kuru lähti. Rannalle jäi Pukutehtaan ystävättäristä eräs, toinen lähti ja sanoi, että hän menee vaikka pohjan kautta, kertoo Sinikka Törmälä.

Fiktiivisessä, tositapahtumiin perustuvassa tarinassa eletään arkea Teiskossa ja sen ajan työelämää, koska Sinikka Törmälän mielestä kaikki esityksessä ei voi olla traagista onnettomuutta. Mukana on myös kepeyttä ja romantiikkaa.

Museo Milavidassa Näsilinnassa on esillä 29.8.–17.11.2019 valokuvanäyttely, joka kertoo 90 vuotta sitten tapahtuneesta höyrylaiva Kurun haaksirikosta. Näyttelyssä kerrotaan onnettomuudesta, pelastustöistä ja haaksirikon jälkeisistä päivistä valokuvin. Aamulehden valokuvaajan Veikko Kannisen onnettomuuspaikalta ottamat valokuvat todistavat järkyttävää murhenäytelmää.

2. Milavidassa valokuvia

Milavida-museossa on 7. marraskuuta asti nähtävissä kolmetoista valokuvaa tapahtuneesta. Näyttelyä varten on tehty vihkonen, jossa on sitaatteja. Tutkija Reetta Tervakangas on koonnut näyttelyn.

– Negatiiveja oli paljon, pelkästään Aamulehdeltä 209 kappaletta. Aamulehden valokuvaaja Veikko Kanninen kuvasi sidottuna Näsijärvi-hinaajan mastoon. Varsinaisesta haaksirikosta oli kahdeksan kuvaa. Olen ottanut näyttelyyn kuvia koko tarinasta, myös Kuru-laivan nostosta ja muistotilaisuudesta.

– Siihen aikaan levyt ja filmit olivat kalliita, ja tavalliseen uutistapahtumaan käytettiin yksi, kaksi tai kolme negatiivia, kymmenen oli jo paljon.

Vapriikin valokuvanäyttelyn paikaksi valittiin Milavida, koska sen ikkunoista näkyy onnettomuusalue sekä haaksirikon muistomerkki.

Valokuvanäyttelyyn liittyy luento:

7.9.2019 klo 12.00–13.00, Café Milavida, Näsilinna, vapaa pääsy, FM, laivuri Mikko Manka: Kurun onnettomuus ja matkustajalaivaliikenteen romahtaminen.

Tämä muistomerkki näkyy Milavidan ikkunoista.

3. Muistojuhla Kurussa

Ylöjärven Kurussa Länsi-Teiskon hautausmaan haaksirikon muistomerkillä on muistopäivänä kello 11.30 seppeleenlasku. Kurun seurakuntatalolla järjestetään muistojuhla kello 13. Ohjelmassa on Kuru-laivan kapteenin Onni Saarisen pojanpojan Timo Saarisen historiikki. Tammikankaan hautausmaalla sijaitsevalla haaksirikon muistomerkillä on seppeleenlasku ja loppuhartaus kello 15.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut