Aleksander Barkovista julkaistaan tamperelainen postimerkki - Moro - Aamulehti

Näitä ei riitä kaikille: Barkov-postimerkki on jo ilmestyessään harvinaisuus

Sata vuotta täyttävä Tampereen filatelistiseura juhlii suurnäyttelyssä viikonloppuna.

Näyttelypäällikkö Jukka Kaivanto (vas.) ja seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Kari Salonen esittelevät juhlanäyttelyn yksiä harvinaisuuksia. Barkov-postimerkkiä ja 0 euron seteliä.

10.4.2019 15:00

Moro

NHL-tähden kuvan painaminen julkaistavaan postimerkkiin ei ole niin yksinkertainen juttu kuin luulisi. Tamperelaislähtöisestä Aleksander Barkovista merkki kuitenkin tulee.

Tampereen Filatelistiseura näet onnistui urakassa ja huippuharvinaiseksi muodostuva merkki julkaistaan seuran TamCollcet -100-vuotisjuhlanäyttelyssä perjantaina Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

Heti harvinaisuudeksi

– Merkki tullaan takuulla myymään loppuun, sillä meillä on luvat 540 merkin julkaisuun. Merkkejä myydään yksi kappale per ostaja ja hinta on viisi euroa. Juhlanäyttely on ainoa paikka, missä merkkiä myydään, kertovat näyttelypäällikkö Jukka Kaivanto ja seuran entinen puheenjohtaja Kari Salonen.

Barkov-postimerkki on harvinaisuudestaan huolimatta aivan tavallinenkin postimerkki ja se siis kelpaa postin lähettämiseen. Kannattaako merkki laittaa postikorttiin?

– Kannattaa ainakin tarkkaan harkita, laittaako, filatelistit neuvovat.

Barkov-postimerkkiä on tehty vain 540 kappaletta.

Kova urakka

Barkov-merkin valmistelu oli pitkällinen ja uuvuttavalta tuntuva prosessi, joka alkoi syyskuussa ja lopulta maaliskuussa lupapuoli oli kunnossa.

– Ensin saatiin Barkovilta vihreää valoa. Sitten piti kysyä lupa pelaajamanagerilta New Yorkista, sen jälkeen viralliselta NHL-kuvaajalta ja sitten NHL:n markkinointimanagerilta ja lopuksi vielä Postilta, Kaivanto kertaa kymmeniä sähköposteja vaatinutta urakkaa.

Juhlamerkkiin haluttiin tunnettu tamperelainen. Kun filatelistiseurassa oli jo ennestään tenniksen kautta yhteyksiä Barkoviin, oli valinta helppo.

Merkki julkaistaan juhlanäyttelyssä perjantaina kello 11.

Näyttelystä julkaistaan myös 0 euron muistoseteli. Sitä myydään viidellä eurolla.

Setelin kuvassa on Raatihuone ja se on setelipainossa painettu kunnollisine vesileimoineen ja numerointeineen.

Tampereen Raatihuone komeilee juhlanäyttelyn muistosetelissä, joka on arvoltaan 0 euroa. Keräilyseteliä myydään vitosella.

Kaikkea kerätään

Tampereen Filatelistiseurassa harrastaminen on nykyään paljon aiempaa monipuolisempaa. Mukana on paljon naisia ja jäseniä on noin 200.

Miten merkkien keräily onnistuu, kun pelkästään Posti julkaisee nykyään valtavan määrän postimerkkejä vuodessa?

– Merkkivyöry ei ole vaikuttanut, koska Posti julkaisee merkeistä vuosikirjoja. Haaste on vanhoissa ja harvinaisissa merkeissä, joiden hintakin on jotain muuta kuin perusmerkkien hinta.

Harrastaminen on monipuolistunut myös niin, että joku kerää esimerkiksi vain kotiseutuunsa liittyviä merkkejä tai postikortteja.

– Yksi trendi on postikorttien kerääminen. Niitä ei takavuosina arvostettu ollenkaan, samoin keräillään muun muassa paikkakuntien postileimoja, asiakirjoja ja ihan kaikkea, Salonen kertoo.

Aika moni innokas filatelisti tuntuu keräilevän ihan kaikkea postimerkkeihin liittyvää. Salonen ja Kaivanto nostavat kansioistaan nopeasti esiin useita todella kiinnostavia historiallisia postikortteja Tampereelta.

Yksi on kansalaissodan ajalta, ja yhdessä postikorttiparissa näkyy Keskustorin maiseman muuttuminen rakentamisen myötä. Kiinnostavaa paikallishistoriaa.

– Tuomiokirkostakin on julkaistu ainakin sata erilaista.

Tampereen Filatelistiseuran 100-vuotisjuhlanäyttely Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 12.–14. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos