Aatu Itkonen on taikuri ja juontaja – Korona ei ole lannistanut - Moro - Aamulehti

Taikuri ja juontaja Aatu Itkonen muutti Tampereelle yksin asumaan ollessaan vasta 16-vuotias – Keväällä korona vei ison osan töistä, ja välillä rahaa on pitänyt hankkia marketissa hyllyttämällä

Kouvolasta Tampereelle muuttanut Aatu Itkonen ei halua lannistua, vaikka korona-arki on kovaa.

Aatu Itkonen myöntää, että esiintymiset jännittävät yhä. Eniten perhosia on vatsassa isoissa tapahtumissa, kuten valtakunnallisissa lasten itsenäisyysjuhlissa Säätytalolla pari vuotta sitten. Itkonen toimi tapahtumassa juontajana.­

30.10.2020 9:10

Moro

Tamperelainen Aatu Itkonen ei ole lyönyt hanskoja tiskiin, vaikka koronapandemia on vetänyt kunnolla maton jalkojen alta. Nuori esiintyjä työskentelee yrittäjänä, ja keväällä työt loppuivat kuin seinään.

–  Heräsin perjantaina 13. maaliskuuta käytännössä painajaiseen. Puhelin soi, ja seuraavalle päivälle keikan tilannut ruokakauppa ilmoitti, että ei tarvitse tulla, Itkonen muistelee.

Iltapäivään asti puhelin soi lähes taukoamatta.

–  Melkein kaikki työt lähtivät keväältä ja alkukesältä. Oli se iso sokki. Kyllä silloin itkut itkin, kun katsoin kalenteria ja näin vain rakseja peruttujen keikkojen päällä.

Aatu Itkonen toimii myös mallina muotinäytöksissä ja tekee mainosvideoita.­

19-vuotias Itkonen on ikävuosistaan huolimatta kokenut esiintyjä. Hän aloitti uransa 13-vuotiaana kotikaupungissaan, joka tuolloin oli Kouvola.

Mieli paloi lavoille, mutta työtilaisuuksien saaminen vaati vuosien ajan sinnikästä vaivannäköä. Se kannatti. Kuuden vuoden aikana Itkonen on juontanut, taikonut, opettanut, luennoinut ja toiminut mallina sekä dj:nä lukemattomia kertoja. Vuosittain esityksiä on ollut lähes sata.

Vielä talvella esiintymisiä riitti lähes joka viikonlopulle, välillä arkipäivillekin. Kevät kului sen sijaan pitkälti kotona istuessa. Ansioissa se on tarkoittanut 10 000 euron menetystä, ehkä enemmänkin.

–  Onneksi olen aina tajunnut laittaa vähän rahaa sivuun, mutta ei sekään loputtomiin riitä. Tärkeintä itselle kuitenkin on, että on jotain tekemistä, Itkonen sanoo.

Koko ajan pitää yrittää

Korona-aika onkin poikinut uudenlaista puuhaa. Hän on ryhtynyt tekemään kotoa käsin internetin välityksellä juontoja ja muita esiintymisiä, sillä osa perutuista tapahtumista on siirtynyt verkkoon. Keväällä hän sai idean pajasta, jossa opettaa videoyhteyden välityksellä taikatemppuja perheille ja lapsiporukoille.

Välillä raha on tullut tekemällä Citymarketissa hyllytyksiä.

– Ei pidä lannistua, vaan on yritettävä, vaikka mikä olisi. Yritän koko ajan miettiä, mitä uutta voisi tehdä, Itkonen sanoo.

Tulevaisuus ei näytä kokonaan synkältä. Lokakuussa ammattiopisto Tredussa käynnistyi sosiaalisen median harrastuspaja, jossa Itkonen toimii ohjaajana. Ensi vuoden puolella on edessä itse suunniteltu ja toteutettu kiertue yhdessä mentalisti Jari Hynysen kanssa.

Aatu Itkonen on tuore härmäläläinen. ­

Muuttunut tamperelaiseksi

Tamperelainen Itkosesta tuli kolme vuotta sitten. Hän muutti kaupunkiin 16-vuotiaana yksin opiskelujen vuoksi.

–  Mukava täällä on olla. Tykkään mahdollisuuksista työllistyä Tampereella, Itkonen pohtii.

Ensimmäinen koti löytyi Epilästä, ja muutama kuukausi sitten oli edessä muutto Härmälään vuokrakaksioon.

–  En ollut koskaan kuullutkaan Härmälästä, mutta nyt kun olen pyörinyt täällä, niin ihan mukavalta tämä vaikuttaa. Pirkkalakin on lähellä, ja kauppoihin pääsee helposti.

Itkonen tunnustaa, ettei juuri tunne Tampereen kaupunginosia, sillä ennen koronaa suurin osa ajasta kului tien päällä, hotelleissa ja keikoilla. Tamperelainen mielenlaatu on kuitenkin tarttunut.

–  Tykkään Kouvolan lippua pitää korkealla, mutta olen tamperelaistunut.

Myös murre on alkanut tarttua.

–  Mää ja sää lähtee, ja ärrät välillä korostuvat. Nyt Kouvolassa puhuttu murre kuulostaa välillä oudolta, kun on pitkiä aikoja sieltä pois.

Satoihin esiintymisiin mahtuu joskus mokia. Itkonen on kompastunut lavalla johtoon ja unohtanut juontajana, mitä piti sanoa. Kouvolan kaupungintalolla korttipakka levisi lattialle kesken tempun.­

Kaksi tv-ohjelmaa tulossa

Toukokuun lopussa Itkonen sai opinnot valmiiksi. Nyt taskussa on media-alan perustutkinto. Tuore ammattilainen toivoo voivansa työskennellä jatkossa joko kameran edessä tai takana, ehkä sekä että.

Kameran edessä Itkonen nähdään kotisohvilla tulevana keväänä. Takana on Talent Suomi -tv-ohjelman kuvaukset, joissa Itkonen oli mukana kilpailemassa. Valmiina on myös toisen, keväällä esitettävän tv-tuotannon kuvaukset, mutta niistä hän on toistaiseksi hipihiljaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?