10 laudaturia tänä keväänä kirjoittanut Matias Mäkiranta piti jo 16-vuotiaana kesäkahvilaa, palkkasi neljä työntekijää ja sijoitti tienaamansa rahat

Aamulehti julkaisee uudestaan vuonna 2018 julkaistun Matias Mäkirannan haastattelun.

Matias Mäkiranta kävi Rellun Eurooppa-linjaa ensimmäistä vuotta vuonna 2018. Hän aikoo kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa 11 ainetta. Näin hän tekikin ja suoriutui vallan loistavasti.

6.4.2018 17:56 | Päivitetty 12.5.2020 14:14

Moro

16-vuotias Matias Mäkiranta piti vuoden 2018 kesänä kesäkahvilaa Lempäälässä. Niin teki moni muukin nuori. Erikoista tässä on se, että Matias pisti tulot poikimaan.

Matias Mäkirannasta tuli talouselämän lehtien julkkis, kun ne kertoivat hänen tulevaisuuden huolistaan. Ensimmäiseksi ne julkisti Uusi Suomi.

Moro teki silloin Matiaksesta jutun, jossa puhuttiin myös tulevaisuudessa silloin siintäneistä ylioppilaskirjoituksista. Hän tähtäsi yhteentoista aineeseen. Se toteutui nyt. Matias Mäkirjanta kirjoitti kymmenen laudaturia ja yhden eximian. Aivan loistava tulos.

Paikalla oli Petteri Orpo kokoomuksesta ja muiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat, joten tieto hänen ajatuksistaan kantautui huipulle. Ministeri Orpo kehaisi, että oli hyvä kuulla nuoren ajatukset.

Paikka oli juhlava Finlandia-talo. Paneelin aiheena oli keskustella vastuullisuudesta metsäteollisuudessa. Matias Mäkiranta oli kutsuttu mukaan, koska hän on Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtaja.

Matias haluaa puhua julkisuudessa erityisesti tulevaisuudesta ja tulevien sukupolvien oikeuksista.

[factbox orderno="1"][/factbox]

Tulevaisuusvaltuutettu

Matias Mäkirannan mielestä pitäisi äkkiä nimetä tulevien sukupolvien valtuutettu tai tulevaisuusasiamies samaan tapaan kuin on lapsiasiamies. Valtuutettu edistäisi osaltaan päätöksenteon pitkäjänteisyyttä, sillä valtuutettu olisi päätöksenteon ulkopuolinen.

–Kestävään kehitykseen ei kiinnitetä riittävästi huomiota päätöksenteossa. Tämä on aito huoli, kun miettii, onko meidän nuorten sukupolvella sekä tulevilla sukupolvilla mahdollisuus elää yhtä hyvin kuin nykyinen sukupolvi. Meitä nuoria uhkaavat esimerkiksi ilmastonmuutos ja valtion velkaantuminen.

Matias Mäkiranta aikoo pitää kesäkahvilaa myös ensi kesänä. Tulot hän sijoittaa pitkällä tähtäimellä.

Palkkasi neljä nuorta

Matias piti viime kesänä Lempäälässä kesäkahvilaa. Hän pystyi palkkaamaan neljä osa-aikaista. Kesätyörahat nuori yrittäjä sijoitti pörssiin 20 vuoden sijoitushorisontilla. Kesäkahvilaa hän aikoo pitää ensi kesänäkin.

–Asun vanhempieni luona vuoroon Lempäälässä ja Kalevassa, joten uskallan vielä sijoittaa. Kun muutan omilleni, kesätyötulot menevät vuokraan ja muuhun elämiseen. Sijoittaessa tulee muistaa, että kaiken sijoittamansa rahan voi aina hävitä.

–Metsäala on esimerkki teollisuudenalasta, jolla voidaan saavuttaa sekä ekologisen että taloudellisen kehityksen kannalta tärkeitä tavoitteita. Metsien kestävä käyttö ja säilyminen hiilinieluina on elintärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.

Politiikka tempoilee

Matias Mäkirantaa askarruttaa se, että politiikassa ei saada aikaan kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden kannalta. Poliitikot tekevät usein lyhyellä aikavälillä äänestäjille mieluisia ratkaisuja pärjätäkseen vaaleissa ja unohtavat samalla pitkäjänteisyyden.

16-vuotias ei pidä politiikkaan mukaan menoa mahdottomana ajatuksena, sillä se antaa hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin. Ihan heti hän ei ole politiikkaan pyrkimässä, sillä ikä on esteenä. Matias täyttää 18 vuotta vasta viisi kuukautta eduskuntavaalien jälkeen.

Matias on mukana nuorison asioiden ajamisessa monessa paikassa. Hän on Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Pirkanmaan piirin nuorisovaltuutettujen varapuheenjohtaja ja mukana silloin tällöin Euroopan nuorten parlamentissa. Nämä ovat sitoutumattomia elimiä.

–Suomessa on vielä puhdas ilma ja vesi, joten ilmastonmuutosta ei ehkä siksi oteta yhtä vakavasti kuin esimerkiksi Afrikan alueilla, joilla ilmastonmuutos ja kuivuus vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Se on kuitenkin maailmanlaajuinen iso asia. Ilmastopakolaisia on tälläkin hetkellä miljoonia.

Matias Mäkiranta toivoo, että nuorten tulevaisuuden takaajaksi saataisiin tulevaisuusvaltuutettu. Politiikan ongelmaksi hän näkee pitkäjänteisyyden puutteen.

11 ainetta tavoitteena

Matias Mäkiranta käy Rellun Eurooppa-linjaa nyt ensimmäistä vuotta. Hän aikoo kirjoittaa 11 ainetta. Tätä edesauttaa se, että hän kävi lukion kursseja jo perusopetuksen puolella pitkästä matematiikasta ja englannin kielestä. Näiden kahden lisäksi hän aikoo kirjoittaa ensi keväänä historian ja yhteiskuntaopin.

Ammattihaaveistaan hän kertoo sen verran, että olisi mielenkiintoista yhdistää kaksi kiinnostavaa asiaa talouspolitiikka ja ympäristöpolitiikka. Asianajajan ammatti ja media kiinnostavat myös. Mutta ensin pitää saavuttaa tuo lähitavoite ja kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa 11 ainetta.

Näin nuori sijoittaja neuvoo:

1. Älä sijoita rahaa, jos sinulla ei ole varaa menettää niitä. Sijoittamisessa voi käydä köpelösti.

2. Älä panosta rahojasi fossiilisiin polttoaineisiin. Monet öljylähteet ovat tyrehtymässä ja vaikka fossiilisia polttoaineita olisikin esimerkiksi 15 vuoden päästä vielä käytettävissä, niiden käyttöä on pakko alkaa säännöstelemään tiukasti ilmastosyistä johtuen viimeistään silloin.

3. Sijoita pitkäjänteisesti. Pikavoittojen kyttääminen ei kannata, vaan sijoitushorisontti kannattaa asettaa kymmenien vuosien päähän suhdannevaihteluista johtuen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut