Voita liput Raikku rokkaa ja rakastaa -festivaalille - Moro - Aamulehti

Broilerifarmari laittaa Raikun maaseudun rokkaamaan jo yhdennentoista kerran – Haluatko kuuntelemaan kantria ja maistelemaan lähiruokaa? Osallistu Moron kisaan!

Riku-Sippo Uotila järjestää Raikku rokkaa ja rakastaa -festivaalin eli lyhyemmin R3:n Peltolan tilallaan Raikussa. Broilerikasvattamon siilojen eteen tulee ruokakojuja ja pöytäryhmiä.

1.8.2019 7:00 | Päivitetty 8.8.2019 13:24

Moro, Kangasala

Kaikki alkoi Tampereen Messukylästä hikisestä kellarista, jossa harjoitteli kantria soittava Still.

Vuonna 2000 bändin kitaristi-laulaja Riku-Sippo Uotila lähti jatkamaan vanhempiensa tilaa Raikun kylään Kangasalle. Hänestä tuli broilerifarmari.

Bändihommat eivät jääneet, vaan treenikämppä siirtyi tilavampiin olosuhteisiin Uotilan tilalle.

Eräs kesä muusikot päättivät kärrätä soittimensa sisältä pihalle ja kutsua tuttavansa katselemaan.

Niin sai alkuna Raikku rokkaa ja rakastaa. Tänä vuonna festivaali järjestetään 11. kerran.

– Nimi syntyi kaverin heitosta. Suurin osa maailman kappaleista kun sattuu kertomaan rakkaudesta, Uotila sanoo.

Vielä ehtii! Osallistu kisaan 8.8. kello 24 mennessä:

Tähti löytyi kadulta

Aluksi festivaali järjestettiin yksityistilaisuutena, mutta vuonna 2015 Uotila ystävineen alkoi myydä lippuja ja laajensi yleisötapahtumaksi.

Uotilan oman bändin lisäksi festivaaleilla soittaa kymmeniä muita artisteja. Yksi tämän vuoden tähtiesiintyjistä on yhdysvaltalainen Hillary Klug. Uotila törmäsi häneen lomaillessaan Nashvillessa, joka tunnetaan kantrimusiikin keskuksena.

– Olin nähnyt Klugin jo edellisvuonna soittamassa kadulla. Menin hänen luokseen, ja kerroin järjestäväni kantrifestivaalia Suomessa. Kysyin haluaisiko hän tulla esiintymään, ja hän innostui heti.

Nashvillessa muusikot aloittavat soittamisen kaduilla ja kapakoissa aamukymmeneltä ja esiintyvät tauotta aina yökahteen asti. Samaa ideaa toteutetaan Raikussa. Elävä musiikki raikaa tauotta porttien aukeamisesta sulkeutumiseen.

Tapahtuma on koko kylän ylpeys. Raikun kyläyhdistys on monena vuonna myynyt lettuja festivaalikansalle.

Koti bäkkärinä

Festivaalin päävala rakennetaan Uotilan talon eteen. Niinpä hänen kotinsa on esiintyjien takahuone.

Autotalliin nousee Garage-baari ja vanhaan aittaan Moonshine-kapakka. Moonshine tarkoittaa pontikkaa, joka on Uotilan mukaan kovaa huutoa Jenkeissä juuri nyt. Moonshinesta ei kuitenkaan tänä vuonna saa pontikkaa, vaan viskiä ja muita teräviä juomia.

Artistit pääsevät pesemään lavahikensä Uotilan rantasaunaan ja parkkipaikkana toimii viereinen pelto.

Ruokatarjonnassa korostuvat lähiseutujen yrittäjät. Pälkäneen Rautajärveltä tuleva Sarkasen jäätelö myy oman tilan maidosta valmistettua jäätelöä, ja anniskelualueelta saa Rönnvikin viinitilan tuotteita.

Uotilan kasvattamista broilereista tehdään siipiä ja sääksmäkeläinen pitopalveluyritys tuo paikalle kokonaisen Katajan lihan Pälkäneellä palvaaman porsaan.

Vilja-aitalta festareille

Maatilan elämä ei kantrijuhlista häiriinny. Broilereita kasvatetaan erissä, joten yleensä linnut ovat ehtineet lähteä teuraaksi, ja uudet tulevat vasta festivaalien jälkeen. Sen sijaan sadonkorjuu osuu usein samaan aikaan kuin Raikku rokkaa ja rakastaa.

– Saatan käydä välillä viljankuivaamolla tarkistamassa, että kaikki sujuu ongelmitta, ja palata sitten isännöimään juhlia, Uotila nauraa.

Riku-Sippo Uotila rakastaa kantrimeininkiä. Hän tekee vuosittain matkan Nashvilleen ja tuo mukanaan ideoita Raikkuun.

Muokattu 1.8. kello 11.37: tarkennettu, mistä Katajan lihan porsas tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut