La Strada menetti tilansa – etsii uutta - Moro - Aamulehti

Anu Panula on epätoivoinen, koska La Strada menetti teatteritilansa – ”Tähänkö tämä päättyi?”

Uutta esiintymistilaa etsitään kuumeisesti, mutta rahaa vuokraan on vähän. La Stradan taiteellinen johtaja on huolissaan kakaroistaan ja siitä, onko kohta kehitysvammaisilla nuorilla mitään mahdollisuuksia tehdä teatteria ja olla tässä suhteessa tasa-arvoisia.

La Stradan taiteellinen johtaja Anu Panula on pahasti pettynyt siihen, että he joutuivat pois Pirkankadun tiloista. Nyt olisi kaikki apu tarpeen uuden paikan löytämiseksi, muuten kaikki kova työ teatterin eteen valuu hukkaan. La Strada on aina elänyt rahapulassa.

22.4.2020 14:00

Moro

Tähänkö tämä nyt päättyi? Pitääkö nyt lyödä hanskat tiskiin? Näin kysyy La Strada -teatterin taiteellinen johtaja Anu Panula.

– Nyt vietiin Kehitysvammaisteatteri La Stradalta matto alta! Suomen ensimmäinen ainoa suomenkielinen Kehitysvammaisteatteri La Strada joutuu luopumaan teatteritilastaan terveydellisistä syistä, hän toteaa.

Tampereen kaupungin ympäristöterveyden vaatimuksista huolimatta as. Oy. Pirkkatalo ei suostunut korjaustoimiin, joten teatteri on joutumassa mieron tielle.

Hyvä noste oli

– Tämä tapahtui juuri kun pääsimme kunnolla vauhtiin ja paikka tuli monelle tutuksi, kaikki tuntui menevän parempaan suuntaan. Nyt olemme pulassa, ei ole tietoa uudesta harjoitus- ja esiintymistilasta.

Anu Panula esittää ilmoille epätoivoisen kysymyksen, kaatuuko tähän Kehitysvammaisteatteri La Strada 11 vuoden taistelun jälkeen?

Hän oli innoissaan, kun teatteri pääsi takaisin Pirkka-teatteriin edellisen homekorjauksen jälkeen. Se oli suuri ilo, kun saatiin vihdoin oma paikka. Vuonna 2015 aloitettiin mittava remontti. Helmikuussa 2016 vietettiin avajaisia.

Tilanne on teatterin kannalta hyvin epätoivoinen. Uutta tilaa etsitään kuumeisesti, mutta hurjiin vuokriin ei ole varaa. Tulot koostuvat pääsylipputuloista, kannatusjäsenmaksuista ja apurahoista.

”Kakarat” hädissään

Anu Panulan äänestä kuuluu väsymys ja epätoivo. Hän on ollut pakkaamassa teatterilla.

– Minä en ole enää mikään teini. Voitte kuvitella, kuinka hädissään meidän kakaramme ovat. Olen aina sanonut heitä suurella rakkaudella kakaroiksi. Jätetäänkö kehitysvammaiset nuoret ilman teatterin tekemisen mahdollisuutta. Se on heille elintärkeä.

La Stradan esitys Siunattu hulluus sai hyvän vastaanoton. Sen esittäminen päättyi kuin seinään, kun tulivat koronarajoitukset.

– Kaikki paha tapahtui samaan aikaan. Tuli korona ja meni tilat.

– Kun olisi edes varasto. Kaupungin suunnalta odotan kovasti tietoa tästä. Suurella vaivalla kokosimme kamaa. Saimme sata kahvikuppia, lämpiön pöydät ja tuolit ja kaikkea muuta tarpeellista. Varasuunnitelmana on myydä niitä Tori.fissä ja kirpputoreilla sekä järjestää oma kirppari.

Suurin huoli Anu Panulalla on nyt uusien esiintymistilojen löytäminen.

Mikä se on

Suomen ensimmäinen ammattivetoinen suomenkielinen kehitysvammaisteatteri La Strada on perustettu vuonna 2009.

Oman teatteritilan La Strada sai syksyllä 2015 tiloista Tampereen Pirkankatu 18:ssa, jossa aiemmin ovat toimineet Elokuvateatteri Pirkka ja Teatteri Tapio. Tilojen mittava remontti tehtiin suurelta osin talkoovoimin ja avajaisia vietettiin helmikuussa 2016.

Toiminta on alusta lähtien on ollut säännöllistä ja tiivistä. Produktioita on tähän mennessä valmistunut 12.

La Strada vierailee erilaisissa kohteissa sekä tekee runsaasti yhteistyötä eri kulttuurialan toimijoiden ja opiskelijoiden kanssa.

La Strada on syntynyt vahvasta halusta tukea kehitysvammaisten osallisuutta kulttuurin tekemisessä. Toiminnan lähtökohta on erilaisuuden kohtaamisessa ja hyväksymisessä, tiedon lisäämisessä ja kulttuurisen monimuotoisuuden rikastuttamisessa. Jokaisella on oikeus teatterin tarjoamaan ilmaisukanavaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: