Moron liikennetohtorin palsta - Moro - Aamulehti

Liikennetohtori: Muille väylille on sijoitettu liikennemerkki ”Yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie” – Jäljistä päättelin monen auton siitä silti menneen

Moron liikennetohtori kävi paikan päällä. ”Kävin tarkistamassa Hannulankadun sakkorysän. Tällä kertaa autoja ei ollut kielletyllä paikalla. Pysäköintikieltoalue päättyy -liikennemerkki on melko väritön ja sen takia se on hankalampi huomata.”

1. Jäljistä päätellen moni auto on mennyt jalkakäytävä/pyörätietä pitkin, vaikka se on selvästi kielletty.

27.3.2020 10:00

Moro

Moron liikennetohtorin vastaanotolla on nyt autoilijoiden käytökseen liittyviä asioita, epäselvyyttä liikennemerkkien tulkinnasta ja suojateiden kunnioittamisesta.

1. Lukija kysyy: Piirrokseen merkitty liikennemerkki ihmetyttää, ilmestyi uusien talojen valmistuttua Kolunkadulle.

Taloja lähestyttäessä tästä suunnasta on kävelyteitä, niin millä saa ajaa tontille?

Seija

Liikennetohtori vastaa: Tarkistin paikan ja Kolunkatua suoraan ajettaessa edessä on moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty - liikennemerkki lisäkilvellä ”Tontille ajo sallittu”. Tontille saa ajaa kaikilla ajoneuvoilla. Piirroksessa oleville muille väylille on sijoitettu liikennemerkki ”Yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie”. Jäljistä päättelin monen auton siitä silti menneen!

2. Pysäköintikieltoalue päättyy -liikennemerkki on melko väritön, ja sen takia se on hankalampi huomata.

2. Hannulankadun sakkorysä

Lukija kysyy: Linnainmaalla on Hannulankatu 7 kohdalla vuosia ollut kaupungille varsin tuottoisa sakkorysä. Tässä on väärällä puolella katua pysäköinnin kiellon loppumismerkki. Ennen tätä merkkiä on päivittäin pysäköitynä auto, joskus kaksikin.

Vakituiset asukkaat kyllä osaavat varoa parkkeeraamasta tähän, mutta alueella liikkuu päivittäin autoilijoita, jotka eivät ansaa tajua, eikä paikalla säännöllisesti vieraileva kaupungin pysäköinnin valvoja taida hukkareissua tehdä.

Ei vaan tahdo tavallisen tamperelaisen oikeustajuun oikein sopia tällainen maksujen lypsäminen. Ei pitäisi olla kummoinenkaan urakka laittaa kadun oikealle puolelle selventävä liikennemerkkiä. Mahtaa tilanne jonkin verran hävettää pysäköintivalvojaakin ja korvia kuumottaa maksulappuja jatkuvasti autoihin laittaessaan. Kummastuttaa, eikö pysäköinnin valvonnasta kulje tieto eteenpäin, jotta tilanne korjattaisiin. Olemme useita vuosia asuneet naapuritalossa ja ihmetelleet, kun tilanne vain jatkuu!

Timo

Liikennetohtori vastaa: Kävin tarkistamassa Hannulankadun sakkorysän. Tällä kertaa autoja ei ollut kielletyllä paikalla. Pysäköintikieltoalue päättyy -liikennemerkki on melko väritön ja sen takia se on hankalampi huomata. Päätös liikenteen ohjauslaitteista sallii merkin sijoittamisen pysäköintikieltoalueen päättymiskohtaan joko tien oikealle tai vasemmalle puolelle tai yläpuolelle.

3. Näin ammattikuljettaja kunnioittaa suojatietä.

3. Suojatie ja ammattikuski

Lukija kysyy: Kuvassa näkyy aika yleinen ammattikuljettajien tapaus. Tilaakin olisi muualla ollut asialliseen pysäköintiin. Suojatie pimitetään kokonaan väärin pysäköidyllä kuormavaunulla. Tesoman koulussa kuitenkin koitti samaan aikaan oppilaiden kulkeminen kouluun ja lasten saattaminen autoilla päiväkotiin sekä kaikki muu katuliikenne autoilla perävaunun ohi, ja vieläpä suojatien eteen pysähtymättä. Tämä oli ihan tavallista tässä paikassa, mutta kai siinä tuurilla selvittiin?

Kun on olemassa liikennemerkki, joka kieltää moottoriajoneuvoilla ajamisen ilman mitään huoltoajoa sallivaa lisäystä, niin voiko sellaisen liikennemerkin joissakin tapauksessa sivuuttaa? Näitä tapauksia näkee kaupungissa monesti, joissa autot liikennöivät liikennemerkin ohi sen vaikutusalueelle. Entä saako kiellettyyn ajosuuntaan ajaa, jos se esimerkiksi auttaa käytännön päivittäisiä asiointeja autolla? Vaikkapa auton pysäköintiä. Tätäkin näkee hyvin yleisesti tapahtuvan.

Heikki

Liikennetohtori vastaa: Suojatietilanteet ovat aina tarkkuutta vaativia tilanteita. Suojatietä lähestyvän on noudatettava erityistä varovaisuutta ja pysähdyttävä ennen suojatietä, jos toinen ajoneuvo on pysähtynyt tai pysäköity lähemmäksi kuin viisi metriä suojatiestä tai peittää näkyvyyden suojatielle.

Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty -liikennemerkin saa sivuuttaa vain polkupyörällä.

Kielletty ajosuunta on toinen vakavasti otettava liikennemerkki. Se kertoo kadun olevan yksisuuntainen ja vasten liikennemerkkiä ei saa ajaa edes polkupyörällä.

Liikennetohtorin puoleen voi kääntyä lähettämällä sähköpostia: moro@aamulehti.fi. Kuva on hyvä olla mukana.

Suojatietä lähestyvän on noudatettava erityistä varovaisuutta ja pysähdyttävä ennen suojatietä, jos toinen ajoneuvo on pysähtynyt tai pysäköity lähemmäksi kuin viisi metriä suojatiestä tai peittää näkyvyyden suojatielle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: