Kaupoissa otettu käyttöön näkyviä keinoja, jotta asiakkaan noudattaisivat turvavälejä – Kassalla syntynyt jopa riitoja: ”Jotkut kokevat, etteivät ohjeet koske heitä lainkaan” - Moro - Aamulehti

Kaupoissa otettu käyttöön näkyviä keinoja, jotta asiakkaan noudattaisivat turvavälejä – Kassalla syntynyt jopa riitoja: ”Jotkut kokevat, etteivät ohjeet koske heitä lainkaan”

Kaikki eivät pidä turvavälejä, joten ostajia pyritään pitämään erillään täsmäohjein.

Kaupoissa ja etenkin kassoilla on pitänyt lisätä ohjeita koronaviuksen leviämisen estämiseksi. Tämän ohjeen ei pitäisi ainakaan jäädä huomaamatta.

23.4.2020 7:00

Moro, Siperia

Kaupat ovat ryhtyneet moniin toimiin koronaviruksen leviämisen ehkäisyksi, mutta osa asiakkaista viittaa ohjeille kintaalla. Turvavälien pitäminen on ollut yksi ongelmakohdista.

Moron toimittaja todisti tamperelaisessa ruokakaupassa tähän liittyvää välikohtausta. Vanhempi pariskunta pakkasi ostoksiaan kassahihnan päässä, kun viereen tuli muita asiakkaita pakkaamaan omia ostoksiaan. Liian lyhyt turvaväli sai pariskunnan tiuskimaan heille käskyjä pysyä loitolla.

Moron lukija otti samasta syystä yhteyttä toimitukseen. Hänen havaintojensa mukaan kassajonossa turvavälit vielä pitävät, mutta pakkauspäässä toimitaan leväperäisemmin.

Koivistonkylän ja Linnainmaan Prismojen ryhmäpäällikkö Meeri Pirisen mukaan asiakkaat suhtautuvat kaupan antamiin koronaohjeisiin hyvin eri tavoin.

– Osa noudattaa kaikkia ohjeistuksia, joita on annettu. Jotkut kokevat, etteivät ne koske heitä lainkaan, Pirinen kertoo.

Julisteet erottavat pakkaajat

Suurissa marketeissa asiaan on jo reagoitu. Prismoissa kassahihnan pakkauspäähän on tuotu 50x70 senttimetrin kokoiset telineet, jotka erottavat kaksi pakkauspaikkaa toisistaan. Pirisen mukaan telineeseen kiinnitetty kyltti toimii sekä suojana pakkaajien välillä että ohjeistaa pitämään riittävän välin toiseen pakkaajaan.

Myös Citymarketeissa ohjeet ovat näkyvästi esillä. Kuva neuvoo pakkaamaan ostokset kassahihnan sivulla, eikä päässä.

– Jokaisen kassan pakkauspäässä on iso juliste, jossa muistutetaan asiakkaista turvaväleistä pakkaamistilanteessa, kertoo Citymarket Lielahden tavaratalojohtaja Satu Mäki-Uuro-Jantunen.

Asiakkaita kaupat päästävät pakkaamaan kaksi kerrallaan. Muuten jonotusaika kasvaisi kohtuuttoman pitkäksi. Sen sijaan kassoista pidetään pääsääntöisesti auki vain joka toinen.

– Näin kassalla on turvallista olla myös jonossa, koska turvaväli tulee sivuttaissuunnassakin, sanoo tavaratalojohtaja Karita Syrjälä Turtolan Citymarketista.

Lidl vielä suunnittelee

Ohjeista on ollut hyötyä. Suurin osa asiakkaista on ottanut onkeensa, ja pääosin toiminta kassojen pakkauspäissä sujuu jo mallikkaasti.

Kaikissa pienemmissä ruokakaupoissa ei kuitenkaan ole ryhdytty näin mittaviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi Lidl-myymälöissä muistutuksia turvaväleistä ei pakkauspäädyissä ole juuri ollut.

– Muistutamme kassoilla turvavälistä lattiatarroilla ja infokylteillä ja näitä on tarkoitus lisätä myös pakkauspäätyyn, kertoo Katja Kuikka Lidl-kauppaketjun viestinnästä Morolle 16. huhtikuuta.

Myyjät estävät sumpun

Turvavälien säilyminen edellyttää kylttien lisäksi pelisilmää kassamyyjiltä. He muistuttavat tarvittaessa ohjeista ja säätelevät, kuinka moni pääsee yhtä aikaa pakkaamaan ostoksiaan.

– Olemme ohjeistaneet kassoja tarvittaessa hidastamaan, jos näyttää siltä, että päätyyn on tulossa kauhea sumppu, Karita Syrjälä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut