Alatalo ja Humalamäki laulattavat sittenkin Tampereen kesässä –  ”Tammerkosken sillalla -tapahtuman lopettaminen oli ikävä yllätys” - Moro - Aamulehti

Alatalo ja Humalamäki laulattavat sittenkin Tampereen kesässä –  ”Tammerkosken sillalla -tapahtuman lopettaminen oli ikävä yllätys”

Kesän parhaat yhteislaulutilaisuudet järjestetään Frenckellin linnamaisella sisäpihalla keskellä kaupunkia.

Mikko Alatalo ja Jammi Humalamäki laulattavat kaupunkilaisia Frenckellin sisäpihalla, jonka linnamaisella sisäpihalla on keskustan tunnelmallisin kesäterassi.

6.6.2019 8:00

Moro, Frenckell

Tamperelaisten ehkä odotetuimman kesäfestivaalin eli Tammerkosken sillalla -tapahtuman lopettaminen oli paha takaisku.

Kukkaispormestari Mikko Alatalo tunnetaan muusikkona ja poliitikkona, mutta tuhannet tamperelaiset ovat käyneet hänen johtamissa yhteislaulutilaisuuksissa muun muassa Vanhan kirjastotalon puistossa tai sittemmin Keskustorin tapahtumateltassa. Lauluilloilla oli Tampereella vahvat perinteet ja sen vuoksi Tammerkosken silla -festarin lopettaminen tuntuu erityisen pahalta.

Mutta ei hätää. Moro-lehti, Mikko Alatalo ja haitaristi Jammi Humalamäki järjestävät kesän aikana kolme kaikelle kansalle tarkoitettua yhteislaulutapahtumaa. Paikka on paras mahdollinen eli linnamaisen tunnelmallinen Frenckellin sisäpiha. Juveneksen ravintola Frenckell & Piha tarjoaa laulajille katetun kesäterassin, joten mahdollinen kesäsadekaan ei haittaa. Perinne siis jatkuu.

Frenckellin sisäpihalla sijaitseva kesäterassi on julkinen salaisuus, jossa järjestetään nyt kaupungin laadukkaimmat lauluhetket. Tarjoilu toimii ja katokset suojaavat sateelta.

Frenckellin sisäpihalla lauletaan yhdessä keskiviikkona 26.6., keskiviikkona 17.7. ja keskiviikkona 7.8. kello 19 alkaen. Kaikki tapahtumat lähetetään suorana myös Moron nettisivuilla aamulehti.fi/moro.

Mikko Alatalo, mitä tuumit kun kuulit yhden Tampereen tunnetuimman kesätapahtuman lopettamisesta?

– Se oli ikävä yllätys. Varsinkin sen vuoksi, että tapahtumaan kuului myös ilmaisia yhteislaulukonsertteja, joita monet tamperelaiset ja myös turistit odottivat. Helsinkiläinen mediafirma ostaa tamperelaisen vanhan brändin ja lopettaa sen. Vähän sama kuin HIFK olisi ostanut Tapparan tai Ilveksen ja lopettanut sen.

– Oli ilo huomata, että tamperelaiset nousivat kapinaan, että meiltä ei tätä viihteen "mustaamakkaraa" eli yhteislauluja noin vain viedä. Olen erityisen iloinen, että Moro-lehti ja Juvenes nyt järjestävät peräti kolme yhteislaulukonserttia kesän mittaa.

Miksi yhteislaululla on täällä Tampereella niin vahva asema?

– Yhdessä laulamisella on vankat perinteet. Jo vuosikymmeniä sitten Pyynikillä laulettiin. Kun olin isäntänä 1995–2002 Tammerkosken sillalla -tv-ohjelmassa, Tammerkosken kulttuurimaisema tuli tunnetuksi koko Suomen tv-kansalle. Ihmiset ympäri Suomen kertoivat, että he tulivat tiettyinä maanantaipäivinä Särkänniemi-reissulle ja samalla katsomaan Tammerkosken laulujen nauhoittamista. Kun tv-ohjelma loppui, Tammerkosken sillalla jatkui kaupunkifestivaalina ja aina viime vuoteen saakka laulettiin Keskustorin teltalla.

– Laulajia oli sekä kotikaupungista että myös muualta. Ehkä meikäläinen on tavallaan Tammerkosken mannekiini, joka on nimellään myös tuonut katsojia. Minusta tuli ikään kuin vahingossa tunnettu laulattaja, vaikka yleensä laulan omia laulujani.

Mitkä ovat tamperelaisten suosikkikappaleet?

– Yksi pakollinen laulu, joka täytyy ainakin pari kertaa Tammerkosken kesässä laulattaa, on Pyynikki-valssi. Se jotenkin kuuluu Mansen meininkiin. Toinen on Juicen 15. yö, onhan sekin syntynyt Tampereella. Juice oli viettänyt romanttisen yön daamin kanssa Ratinan puistossa ja aamulla kirjoittanut tuon klassikon. Tammerkosken suveen kuuluu tietysti myös Taitaa tulla kesä, jota kaikki mielellään laulavat ikään katsomatta.

Lauluillat lähetetään suorana

Oletko joskus käynyt Frenckellin sisäpihalla elokuun hämärinä iltoina? Se yllättää tunnelmallaan.

– Suora nettilähetys on tätä päivää ja varmasti palvelee sellaisia ihmisiä, jotka eivät pääse paikan päälle. Voimme näin tuottaa ilo myös sairaaloihin, seniorien hoitokoteihin ja muualle, missä ihmisten liikkuminen on rajattua. Todella hyvä veto Moro-lehdeltä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: