Jussi Meresmaa kertoo miten frisbeegolf kannattaa aloittaa Tampereella - Moro - Aamulehti

Jussi Meresmaa on ollut isosti mukana räjäyttämässä frisbeegolfin suosiota – Katso jutusta ammattilaisen vinkit lajin aloittamiseen

Frisbeegolf on Suomen nopeiten kasvava urheilulaji ja neljännesvuosisdan lajin parissa pyörinyt Meresmaa tietää lajista lähes kaiken.

Tamperelaislähtöisellä Meresmaalla on monta rautaa tulessa. Nokialla järjestettävä kansainvälisesti arvostettu European Open 2019 -frisbeegolftapahtuma vie tällä hetkellä suurimman osaan miehen ajasta.­

18.7.2019 14:00

Moro, Teisko

Alasjärvellä Teiskontien varrella on molemmin puolin huoltoasemat. Alasjärven puoleisen huoltoaseman vieressä pönöttää melko mitäänsanomaton rakennus. Sisään astuessa luulee ensimmäisenä tulleensa karkkikauppaan, sillä tila on lattiasta kattoon värikäs. Kyseessä on frisbeekauppa Powergrip, jonka hyllyt ja tasot ovat täynnä kirjavia frisbeegolfkiekkoja.

Vastassa odottaa kiireisen oloinen mies, joka vääntää englantia puhelimeen. Mies ohjaa toimittajan pihalle ja toimittaja seuraa perässä. Mies on Jussi Meresmaa. Meresmaa on Suomen ensimmäinen, mutta entinen frisbeegolf-ammattilainen. Frisbeegolf-yrittäjä sekä kolmen lapsen isä ja aviomies.

Kiireitä miehellä riittää, sillä kulman takana odottaa Nokialla järjestettävä European Open 2019 -kisa, joka on kansainvälisesti arvostettu Major -luokan frisbeegolfturnaus. Major-kisat ovat merkittäviä yksittäisiä turnauksia, joissa kisaa lajin huiput.

Powergrip myymälästä löydät kaikki tarvittavat välineet frisbeegolfiin.­

Siirrymme frisbeekaupan taakse. Eteen aukeaa valkoapiloiden peittämälle laaja nurmi, jossa näkyy metallisia häkkyröitä oransseilla muoveilla, eli frisbeegolfkoreja. Tampereelta niitä voi bongata myös esimerkiksi Vaakonpuistosta tai Vihiojanpuistosta. Olemme Tampereen Frisbeegolfkeskuksessa, joka avattiin viime kesänä Alasjärvelle. Rata on yksi lähes sadasta Meresmaan suunnittelemasta frisbeegolfradasta.

– Saisi olla kyllä paremmassa kunnossa nurmet, Meresmaa tokaisee.

Frisbeegolf

Frisbeegolf on urheilulaji, joka on nimensä mukaisesti golfia, mutta frisbeekiekoilla.

Tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähillä heitoilla.

Frisbeegolfradat koostuvat väylistä, joita on tyypillisesti 9 tai 18.

Väylän päässä on lajille tyypillinen kori, jonka sisään kiekko pyritään saamaan.

Tampereelta löytyy kuusi kaikille avointa rataa.

Ensimmäinen ammattilainen

25 vuotta sitten Vihiojanpuistoon rakennettiin Tampereen ensimmäinen frisbeegolfrata. Silloin jääkiekon parissa pyörinyt utelias 16-vuotias Meresmaa lähti ihmettelemään kavereidensa kanssa ja pian laji vei mukanaan.

– Silloin ei ollut internettiä, joten uudet jutut kulkivat suusta suuhun ja asioita piti käydä kokeilemassa ennen kuin tiesi edes mistä on kyse.

Meresmaata kiehtoo lajissa se, että siihen on helppo päästä mukaan, mutta on loppupeleissä äärettömän vaikea laji. Vaikeimmilla radoilla väylät saattavat olla satojen metrien mittaisia. Kiekon heittäminen siten, että se lentää haluttuun paikkaan on haastavaa.

Jussi Meresmaan mukaan frisbeegolf työllistää Suomessa noin 40-50 henkilöä.­

Vuoteen 2015 asti Meresmaa kilpaili ammattilaisena. Huippuvuosinaan hän sijoittui kaikissa Major kisoissa viiden parhaan joukkoon, muttei koskaan voittanut sellaista.

– Suurin yksittäinen saavutus on vuoden 2008 maailmanmestaruus frisbeen pituusheitosta.

Pituusheitossa frisbeegolfkiekkoja yritetään heittää mahdollisimman pitkälle.

Suomalaiset ylipäänsä pärjäävät maailmalla. Valkeakoskelta kotoisin oleva Eveliina Salonen teki frisbeegolf historiaa, kun hän voitti keväällä ensimmäisenä suomalaispelaajana Yhdysvaltojen ammattilaiskiertueen osakilpailun.

Yritysmaailma vei mennessään

Vuoden 2000 syyskuussa Meresmaa opiskeli ammattikorkeakoulussa yrittäjälinjalla, jossa perustettiin oma yritys. Luonnollisesti frisbeegolfin parissa paljon hääränneelle tuli idea perustaa frisbeegolfkiekkoja maahantuova yritys.

Vielä vuosituhannen alussa laji oli melko pientä Pohjois-Amerikan ulkopuolella ja kiekkomarkkinoita käytännössä dominoi yksi merkki: Innova. Eikä ihme, sillä Innovan perustanut Dave Dunipace on yksi lajin pioneereistä. Hän kehitteli 1980-luvulla modernin paremmin ja tarkemmin lentävän frisbeegolfkiekon.

2000-luvun puolivälissä Meresmaa aloitti yhteistyön Innovan kanssa ja alkoi tuomaan heidän kiekkojaan Suomeen. Samoihin aikoihin hän myös perusti oman frisbeegolfmerkin: Discmanian.

– Innovalla oli tehdaskapasiteettia ja kiekkoihin voi painaa erilaisia leimoja, joten halusin tehdä suomalaisen frisbeegolf merkin.

2010-luvun taitteessa Meresmaa sai koko Euroopan oikeudet Innovan kiekkojen myynnille ja muutti yrityksensä nimeksi Innova Champion Europeksi.

Nyt 10 vuotta myöhemmin Innova Champion Europe koki taas muutoksen, kun nimeksi vaihdettiin Spin18.

– Spin18 alla on Innovan maahantuontiedustus, Discmania ja Discgolfpark brändit.

Radat on kaikki kaikessa

Kaiken tämän ohessa Meresmaa on myös ehtinyt myymään ratoja ympäri Euroopan ja suunnittelemaan itse noin 100 rataa.

– Frisbeegolfratojen suunnittelu, myynti ja perustaminen ovat itse asiassa tärkeimpiä asioita mitä me tehdään. Kiekkojen myynti tuo suurimman osan liikevaihdosta, mutta se on oikeastaan se seuraus.

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan arviolta 263 000 suomalaista harrastaa frisbeegolfia vähintään kerran vuodessa. Vähintään kerran viikossa lajia harrastaa lähes 50 000 henkilöä.

– Uskon et se voi kasvaa jopa 500 000 kerran vuodessa heittävään.

Suomessa on nyt 700 rataa. Meresmaa uskoo että 10 vuoden sisään niitä on jo 1000.

Frisbeegolf houkuttelee turisteja

Meresmaan mukaan Suomi on frisbeegolfturismin mallimaa. Tampereen Frisbeegolfkeskus pelkästään tuo kaupunkiin tuhansia suomalaisia harrastajia ja satoja ulkomaalaisia.

– Juuri yhden amerikkalaisen kanssa ajoin tänne, joka on ollut täällä viikon ja hän on ollut ihan silmät pyöreinä siitä, miten hyvin frisbeegolfin asiat ovat täällä.

Meresmaan mukaan Tampereen Frisbeegolfkeskus ei ole välttämättä paras paikka aloittaa, sillä se on suunniteltu enemmän aktiivi- ja kilpapelaajille.

– Väylät on tehty sen verran haastaviksi, että aloittelija ei välttämättä nauti. Vihiojan ja Epilän puistot tai Hervannan rata ovat kaikki aika aloittelijaystävällisiä.

Frisbeegolf on halpa laji aloittaa. Kiekot pyörivät 10-20 euron välillä. Powergrip liikkeen myyjän Eljas Saarisen mukaan laadukkaammista muoveista tehdyt kalliimmat kiekot kestävät heittoja paremmin.

– Eli jos heität halvemmasta muovista tehdyn kiekon esimerkiksi puuta päin, sen lento-ominaisuudet muuttuu herkemmin.

Saarisen mukaan kiekkoja on kolmea tyyppiä. Lähestymiseen tarkoitettuja puttereita, välimatkoihin tarkoitettuja midareita, eli lähestymiskiekkoja ja pitkiin heittoihin tarkoitettuja draivereita.

– Aloittelijan kannattaa lähteä putterilla ja midarilla liikkeelle, eli hitaammilla kiekoilla. Nopeus on verrattavissa siihen, kuinka kovaa sitä kiekkoa kuuluu heittää ja yleisesti ottaen aloittelijan heiton lähtönopeus ei ole niin kova.

Tällöin hitaampi kiekko lentää suoraan paremmin ja sitä on helpompi kontrolloida.

Frisbeegolfkiekkojen päälle on yleensä painettu neljä numeroa, jotka kertovat kiekon ominaisuuksista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?