Hotellien ylijäämä ruokaa tulvii Tampereella Ruokapankkiin - Moro - Aamulehti

Jotakin hyvää sentään seurasi koronasta – suljetut hotellit täyttivät Tampereella Ruokapankin

Ruoka-avun tarpeen pelätään räjähtävän lähiviikkoina käsiin lomautusten takia.

Ruokapankissa pakataan täyttä vauhtia ruokakasseja. Edessä Ismael Saad (vas.), Tommi Laine ja Marko Järvinen. Takana vasemmalta Kati Kivekäs, Pirjo Torikka ja Ismail Muhammed.­

26.3.2020 7:00 | Päivitetty 26.3.2020 9:54

Moro, Nekala

Tampereen suljettujen hotellien ja myös ravintoloiden isoja ruokavarastoja tyhjennetään parhaillaan tamperelaisten vähävaraisten hyväksi.

Ruoat näet kuljetetaan Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän Ruokapankkiin Nekalaan ja jaetaan sitä kautta tarvitsijoille.

Koronasta on siis ainakin yksi hyvä seuraus nähtävissä. Ruokapankki saa kerralla mahtavan määrän käyttökelpoisia vihanneksia, päiväystuotteita ja esimerkiksi maitoa.

– Ruokaa tulee reilusti, mutta saamme sen kyllä tarvittavassa ajassa jaettua eteenpäin, vakuuttaa Ruokapankin koordinaattori Marja Palkonen.

Pirjo Torikka purkaa uutta kuormaa seurakuntien Ruokapankissa.­

Jakamiseen lisävoimia

Tavallista isomman ruokamäärän jakamiseen mietitään myös poikkeuksellisia apukeinoja. Kuljetustarpeesta Palkonen esimerkiksi on yhteydessä uusiin yhteistyötahoihin.

– Seurakuntien vapaaehtoisista on toistaiseksi linjattu, että heitä ei käytetä niin kauan kuin seurakunnan henkilökuntaa riittää. Tämä on jo ihan kaikkien suojelemiseksi.

Ruokakassien jakamisessa etusijalla ovat heikoimmassa asemassa olevat taloudet kuten lapsiperheet. Palkonen toteaa, että myös muiden muassa Mummon Kammarin ja Kotitorin väki hoitaa ruokakassien jakoa ikäihmisille.

Tarve kasvaa?

Tiistaina Ruokapankin, Tampereen kaupungin ja muiden ruoka-avun toimijoiden kesken pidettiin palaveri, jossa keskusteltiin tulevan kriisiajan ruoka-avun koordinoinnista ja toteutuksesta

– Yksin minulle tuli viikonloppuna yli 30 yhteydenottoa sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät aiemmin ole ruoka-apua hakeneet. Hätä alkaa olla suuri, kun perheillä tulot vähenevät. Pelkään, että ruoka-avun kysyntä räjähtää käsiin, Palkonen ennustaa.

Ruokapankki myös aloittaa valmiiden ruoka-annosten valmistamisen Nekalan seurakuntatalon ja Hervannan kirkon keittiöissä.

– Siellä saamme käytettyä suuria pakkauksia, joita ei voi koteihin jakaa. Ruoka-annokset sitten pakataan ruokakasseihin.

Marko Järvinen lajittelee ja tarkastaa saapunutta hävikkiruokalähetystä.­

Pulaa lihasta

Vaikka hotellit ja ravintolat ja perinteiset lahjoittajat eli kaupat ja elintarvikevalmistajat tekevät parhaansa, on Ruokapankissa myös puutetta.

– Jauhelihaa, broiler-tuotteita ja yleensäkin lihatuotteita tarvitaan, samoin riisiä ja makaroni. Nytkin jäi tilatut makaronit saamatta, Palkonen toteaa.

Ihmisten turha hamstraaminen kauppojen hyllyillä vaikuttaa siis näin myös Ruokapankin arvokkaaseen toimintaan.

Yli 70 000 kertaa

Seurakuntien ruokapankki on merkittävä avuntuoja Tampereella. Esimerkiksi vuonna 2019 vuonna 2019 ruokapankki välitti ruoka-apua kotitalouksiin 70 000 kertaa.

Ruokapankin asiakkaiksi pääsevät pääsääntöisesti pienituloiset, kriisiavun tarpeessa olevat henkilöt ja perheet. Avun piiriin tullaan oman asuinalueen seurakunnan diakoniatyöntekijän kautta. Ruoka-apu toimitetaan normaali oloissa seurakuntien kiinteistöissä toimiville ruokapysäkeille.

Tampereella on seurakuntien lisäksi useita muita ruoka-apua jakavia tahoja, joille lahjoitettu hävikkiruoka kuljetetaan Ruokapankin keskitetyn logistiikan avulla

Toiminnan mahdollistavat vakituiset lahjoittajat, joita ovat muun muassa Wursti, Saarioinen, K-ryhmä, S-ryhmä, M-ryhmä, Lidl, Tokmanni, elintarvikevalmistajat, Tampereen Voimia ja Tamk.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?