Etelä-Hervannan koulun purkaminen on taitolaji Tampereella - Moro - Aamulehti

Koulusta on purettu puolet – Katso videolta, miten tarkasti kaivinkoneella voi noukkia tavaroita maasta

”Sen huomaa jäljestä, jos ei keskity työhön.” Jarmo Hämäläinen käyttää kaivinkonetta pinsettimäisen tarkasti.

Jarmo Hämäläinen poimii kaivurinsa isolla kouralla lajiteltavia rakennuksen osia tarkasti kuin pinseteillä ikään. Ammattitaito on karttunut vuosien työskentelyn myötä.

22.4.2020 15:00

Moro, Etelä-Hervanta

Tiiliseinä menee hallitusti palasiksi, kun purkukoneen kuljettaja Jarmo Hämäläinen ohjaa kaivinkonettaan Etelä-Hervannan koulun purkutyömaalla.

Hämäläisen kone on entisen liikuntasalin keskivaiheilla, ja tiiliseinän takaa paljastuu pesuhuone. Tiilien seassa on vesiputkia ja kiiltäviä suihkujen putkia. Ne Hämäläinen poimii kuin pinseteillä tiilien seasta, kääntää konettaan ja pudottaa metallit lavalle kierrätykseen vietäväksi.

Hämäläinen nappaa lajittelukouralla putkia tiilien seasta kuin pinseteillä ikään.

Hämäläisen ohjaama kaivinkone näkyy kuvan keskellä entisen voimistelusalin keskellä. Purkutyöt jatkuvat heinäkuulle.

Sama toistuu, kun hän lajittelee purkujätteen seasta puutavaraa. Ammattimies ja koneensa toimivat kuin ajatus.

Sen on huomannut myös paikallinen Moron lukija, jota kiinnosti tietää, mitä purkukoneen kuljettaja miettii työtä tehdessään. Moro lähti Delete Demolition Oy:n työmaalle kysymään. Oppaana oli vastaava rakennusmestari Petri Saikkonen.

Hämäläinen nauraa, että ei siinä kopissa mitään mietitä.

– Jos siinä rupeat liikaa muita asioita miettimään, lajittelu epäonnistuu. Tässä on keskityttävä koko ajan siihen, mitä tekee. Sen huomaa jäljestä, jos ei keskity työhön ja idea katoaa.

Katso videolta, miten purkaminen sujuu:

Petri Saikkonen nappasi kasteluletkun Moron kuvauksissa, vesisuihkulla kastelemalla estetään purkukohteen pölyämistä.

”Tähän ei ole kouluja”

Hämäläisen työkaluna on CAT 330 F -kaivinkone. Konetta ohjataan kahdella ohjainsauvalla, parilla vivulla ja polkimilla. On ilmastointi, radiopuhelin, erilaisia näyttöjä ja radio.

– Ei sitä juuri tule kuunneltua, se häiritsee. Ehkä uutiset kuuntelen.

Lajittelukouran lisäksi purkuhommissa käytetään pulverointisaksia, joilla käydään betonirakenteiden kimppuun. Koko ajan pyritään mahdollisimman tarkkaan lajitteluun jo työmaalla.

Pulverointisaket.

Lajittelukoura.

– Tälle alalle ei ole kouluja, vaan tämä opitaan käytännössä, sanoo Hämäläinen ja laskee olleensa purkutöissä vuodesta 1984 lähtien.

Kokemus on tärkeää turvallisen, sujuvan ja tarkan työnteon takia. Työmaalla on muutakin väkeä, joka pitää aina ottaa huomioon. Esimerkiksi koneen lähellä liikkuu työntekijä, joka kastelee purettavaa aluetta vesiletkulla pölyn sitomiseksi.

Jarmo Hämäläinen toteaa, että keskittyminen ja kokemuksen tuoma ammattitaito ovat purkuhommissa edellytys hyvälle työlle.

Kaivinkoneen ohjaamossa Jarmo Hämäläinen kuuntelee radiosta korkeintaan uutiset, ettei keskittyminen häiriinny.

Tiiliseinä antautuu Etelä-Hervannan koulussa. Purkutyöt kestävä heinäkuuhun saakka.

Millainen vuonna 1983 valmistunut Etelä-Hervannan koulu on purkajan kannalta?

– Betoni on aina sitä kovempaa mitä uudempia rakennuksia puretaan. Täällä betoni on yllättävän kovaa ja sen puristuslujuus on kova.

Taitavalla pulverointisaksien käytöllä talo kuitenkin antautuu purkajalle.

– Pitää osata lukea rakennusta, mistä kohtaa seuraavaksi puristellaan ja minkä tolpan voi ottaa pois, ette talo lähde sortumaan omia aikojaan.

Etelä-Hervannan koulu

Rakennus on valmistunut vuonna 1983. Laajennussuunnitelmista luovuttiin.

Huonokuntoinen rakennus on ollut viime vuodet tyhjillään ja jatkuvan ilkivallan kohteena. Sisällä on muun muassa poltettu nuotioita.

Purkutyöt ovat jatkuneet kuusi viikkoa. Rakennuksesta on purettu noin kolmasosa ja töiden on määrä valmistua heinäkuussa.

Tontille on suunniteltu rakennettavaksi uusi Etelä-Hervannan koulu. Rakennukseen tulee myös terveydenhoitotiloja ja päiväkoti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos