Petsomon sekakuoron johtaja Jari Tuukkanen on Petsamon Pavarotti. - Moro - Aamulehti

Petsamon Pavarotti kannustaa kuoroaan yhä uusiin saavutuksiin – kaupunginosakuoro on tiettävästi ainoa laatuaan Tampereella

Petsamon sekakuoron ohjelmisto on jazzahtavaa iskelmää ja mukana on rakkautta sekä romantiikkaa. Ohjelmisto on kunnianhimoinen ja kaikki toteavat, että kuoron taso on noussut. Joskus yhden kappaleen harjoitukseen meni monta tuntia –nyt stemmat otetaan nopeasti haltuun, koska osaamista on kertynyt.

Petsamon Pavarotti Jari Tuukkanen kuvattiin viime sunnuntain myrskysäässä Petsamon Mutkakadulla. Jari Tuukkanen on asunut vuosikymmeniä Petsamossa ja on hyvin viehättynyt kotikaupunginosaansa, eikä aio sieltä hevin lähteä. Hän pitää Petsamon sekakuoroa hellin ja kannustavin ottein ohjaksissaan. Kunnianhimoa on sekä johtajalla että kuorolla.­

21.2.2020 9:37

Moro, Petsamo

Petsamon sekakuorolaiset ovat hyvin oppineet tulkitsemaan liki kahdessakymmenessä vuodessa joukkonsa johtajan Jari Tuukkasen alias Petsamon Pavarottin palautetta.

– Jos Jari sanoo, että konsertti meni aika hyvin, se tarkoittaa että hyvin meni. Jos hän sanoo, että olemme kehittyneet, se meinaa, että olemme nostaneet tasoamme huomattavasti. Jari on kyllä hyvä tyyppi, joka ei koskaan huuda, kertoo kuorolainen Eeva Rowe.

Kuten nimikin kertoo, Petsamon sekakuoron juuret ovat tukevasti tässä kaupunginosassa. Ryhmäkuvassa viittaavat ne, jotka asuvat nyt tai ovat asuneet siellä. Kuorolaisten tietojen mukaan se on ainoa kaupunginosakuoro.

Hep! Me ollaan tai ollaan oltu petsamolaisia. Petsamon sekakuoron tietämyksen mukaan muita kaupunginosakuoroja ei ainakaan Tampereella ole.­

Eeva Rowe on juuri muuttanut Kalevan torneihin, mutta hän piti visusti huolta siitä, että postinumero pysyy samana 33500 Tampere.

– Täältä oli vaikea lähteä. Minäkin tein muuttoa vuosia. Kun lapset ovat lähteneet kotoa, ei ollut järkeä asua omakotitalossa, mutta silti juurien irrottamisessa oli kova työ, kertoo Eeva.

– Petsamossa on hyvä kasvattaa lapset. Täällä on turvallista ja täällä koko kylä kasvattaa.

Petsamo on arvoaluetta

Jari Tuukkanen "Pavarotti" ei meinaa muuttaa mihinkään.

– On se niin hienoa, kun törmää Kulmakadulla Mäen Seppoon, joka ihastelee sitä, että pojat potkivat palloa kadulla ihan niin kuin ennen vanhaan.

Laulun lumoissa Tuomo Marjomaa ja Harri Kuusela.­

Kuoron toinen säestäjä Seppo Turunen sovittelee esiintymisasun mirriä kaulaansa. Kuoron naiset ompelevat talkoilla itselleen esiintymisasut, miehet saavat vain nämä mirrit.­

Jos kuoron johtaja sanoo, että selvisitte aika hyvin, tulkitsevat kuorolaiset, että tosi hyvin meni. Ajan myötä joukko on oppinut tulkitsemaan Jari Tuukkasen viestit.­

Talot ovat täällä hyvässä kunnossa. Moni siirtyy suvussa sukupolvelta toiselle. Alue on haluttu, ja se näkyy hinnoissa.

– Silloin 35 vuotta sitten talon sai naurettavalla hinnalla, mutta eipä enää se ole mahdollista, sanoo Jari Tuukkanen.

Petri Ahtela matkaa nykyisin kuoron harjoituksiin Ensi- ja turvakodin kerhohuoneeseen sunnuntaisin Hämeenlinnasta.

– Petsamon Pavarotti lempinimi tuli siitä, kun joku sen mainitsi ja sitten se tuli jäädäkseen. Onhan se hyvä nimi, sanoo Petri.

Jazzahtavaa ohjelmistoa

Petsamon sekakuorossa on noin 25 jäsentä. Etäjäseniä on kauempaakin kuin Hämeenlinnasta. Parhaillaan yksi pariskunta on Espanjassa. Nykytekniikka tekee etäharjoittelun helpoksi. Espanjaan lähetetään harjoituksista nauha, joka auttaa pysymään kärryillä.

Kuoro täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Sitä juhlitaan perhepiirissä. Kenties luvassa on Moroon meirän kekkerit.

Sekakuoronimellä on katetta, sillä miehiä on kuusi, eikä vain yhtä, kuten monesti kuoroissa on. Sekakuoron ikäjakaumaa haastateltavat luonnehtivat, että se on siinä kuudenkymmenen ja kuoleman välillä, mutta Eeva kiistää sen oitis. Kun kuorolaiset alkavat saapua, joukossa on kyllä paljonkin alle kuusikymppisiä. Kuorolaisten äänet ovat pysyneet kunnossa, joten moniääninen laulaminen sujuu.

Mirrin kanssa hassuttelee Harri Kuusela. ­

Nuottivastaava Kaisa Turunen. ­

Seppo Turunen ja Tiina Neuvonen tunnelmoivat.­

Ohjelmisto on jazzahtavaa iskelmää ja mukana on rakkautta sekä romantiikkaa. Ohjelmisto on kunnianhimoinen ja kaikki toteavat, että kuoron taso on noussut. Joskus yhden kappaleen harjoitukseen meni takkuisasti monta tuntia, nyt stemmat otetaan nopeasti haltuun, koska osaamista on kertynyt. Ohjelmistossa on Jari Tuukkasen omia biisejä. Petri Ahtela on sanoittanut ja suomentanut kappaleita.

Hän oli viime vuonna Espanjassa kolme kuukautta, mutta ei se mitään haitannut, sillä nauhat kulkivat tiedon valtatietä pitkin maasta toiseen.

Petsamon Pavarotti on varmaankin yleisölle tutuin Werner Bros -bändistä. Se on viettänyt hiljaiseloa, mutta nyt se aktivoituu esiintymällä kuoron kanssa.

Petri Ahtela matkasi junalla Hämeenlinnasta harjoituksiin.­

Merja Pettersson, Kaisa Turunen, Tiina Neuvonen, Arja Antila tekevät tilannearviota. Kitarassa Seppo Turunen.­

Mainosbiisit varjosta valoihin

– Minä haluan nostaa esiin harvemmin kuultuja biisejä. Kun Werner Bros teki Iskelmäprinssi -elokuvaa, tutustuin mainosbiisien tekijään Juha Tapaniseen. Hän on tehnyt hyviä klassikoita. Kaikki tuntevat Jos et sä soita, Kuka on se oikea, Rekkamiehen, Maitoa tulemaan ja niin edelleen. Juha Tapaninen on tyyliltään ikuinen kulkuri, mutta ei maansa myynyt, vaan ote on rento, sanoo Jari Tuukkanen.

Sanat ovat puolet biisiä. Sen vuoksi kuorossa arvostetaan hyviä suomennoksia.

Petsamon sekakuoron elämään kuuluvat joka sunnuntaiset kahden tunnin harjoitukset. Lisäksi on pari kertaa vuodessa kuoroleirejä, joille vetäydytään viikonlopuksi maalle. Ensi vuonna olisi luontevasti 20-vuotisjuhlakonsertin aika, jos ei nyt sitten pitäydytä juhlimisessa perhepiirissä.

Vasemmalla on Eeva Rowe, joka hoitaa kuoron tiedotuksen. Eeva Rowe muutti pois Petsamosta, mutta ei kauaksi, vaan pysyi samalla postinumeroalueella.­

Kuoron taso on noussut ja nyt opitaan uudet biisit paljon nopeammin kuin ennen.­

Konserttikevät

Tänä keväänä Petsamon sekakuorolla on kaksi isompaa konserttia.

Ensimmäinen on yhteiskonsertti Mo’reeni-yhtyeen kanssa Laikun konserttisalissa 29.2.2020. Tässä jazzahtavassa konsertissa bändillä on iso rooli. Bändissä soittaa tamperelaiset muusikkokuuluisuudet Risto Tanner, Kusti Vuorinen, Matti Latva ja Esko Vuorinen.

Toinen konsertti on yhteiskonsertti Werner Brosin kanssa. Se on Sampolan salissa 25.4.2020. Siinä konsertissa soi Juha Tapanisen sävellykset, ne, jotka kaikki tuntevat mainoksista ja elokuvista (Jos et sä soita, Transistoriradio.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?