Tupakointi korona-aikoina - Moro - Aamulehti

Tupakoitsija ota huomioon: Kun parvekkeilla ja asuntojen läheisyydessä tupakoidaan, savu kulkeutuu eri teitä myös asunnoissaan arestissa olevien riskiryhmäläisten hengitysilmaan

Miten viimeinkin tupakoitsijat saadaan ymmärtämään ja ottamaan huomioon perusasia, että puhdas, tupakansavuton hengitysilma on hyvin monille välttämätön elinehto? Mitä taloyhtiöt, isännöitsijät, hallitukset, kaupunki voisivat nyt tehdä?

7.4.2020 10:49

Moro

Lukija lähestyi vakavalla pyynnöllä, joka kohdistuu tupakoitsijoihin.

– Nyt koronaviruksen levitessä on riskiryhmiin kuuluvat yli seitsemänkymmentävuotiaat ja eri sairauksia, kuten astmaa, muita keuhkosairauksia, sydänsairauksia, diabetestä, kaikkia vakavia sairauksien potevat määrätty karanteenin omaisiin olosuhteisiin. He joutuvat olemaan lähes vuorokaudet ympäriinsä kodeissaan ja todennäköisesti vielä kauan myös täällä Tampereella ja Pirkanmaalla, jossa tauti on voimakkaasti levinnyt, hän kirjoittaa.

Kun parvekkeilla ja asuntojen läheisyydessä tupakoidaan, savu eri teitä kulkeutuu myös asunnoissaan arestissa olevien riskiryhmäläisten hengitysilmaan, jolloin se entisestään huonontaa elämänlaatua ja on lisäuhka terveydelle.

– Mahdollisuus paeta ulos keuhkoja puhdistamaan on rajallinen, koska suositellaan liikkumista sisätiloissa. Määräyksiä on noudatettava tässä epidemian vaiheessa,se on ymmärrettävää. Mutta vähäinen liikkuminen ulkoilmassa ja huono sisäilma lisäävät monenlaisia terveysriskejä, joiden seurauksia koronaepidemian mentyä ryhdytään selvittämään ja korjaamaan. Niiden osalta, jotka selvisivät hengissä.

– Miten viimeinkin tupakoitsijat saadaan ymmärtämään ja ottamaan huomioon perusasia, että puhdas, tupakansavuton hengitysilma on hyvin monille välttämätön elinehto, senhän pitäisi olla kaikkien oikeus, paitsi sairaiden myös muiden, kenenkään ei pitäisi joutua altistumaan tupakansavun haitoille. Mitä taloyhtiöt, isännöitsijät, hallitukset, kaupunki voisivat nyt tehdä? Kaikista olisi mahdollisuuksien mukaan pidettävä huolta. Asia on vakava.

– Tupakoitsijat kuuluvat myös riskiryhmään. Kuinkahan moni heistä sen tietää ja tajuaa? Kiinassa ja Italiassa koronaan sairastuneissa, on runsaasti tupakoitsijoita, varmaan myös Espanjassa.

Nimimerkki: Asumisterveyden puolesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: