Tampereen museoiden yön ohjelma 18. toukokuuta - Moro - Aamulehti

Tästä saat tuntiohjelman kännykkääsi –  Lähde ikimuistoiselle retkelle Tampereen museoiden yöhön lauantaina 18.5.

Kesämuseo Amurin työläismuseokortteli avautui yleisölle tiistaina ja on mukana myös museoiden yössä.

15.5.2019 20:00 | Päivitetty 17.5.2019 12:58

Ohjelmaa on hengästyttävän paljon, Katso kartasta ja alla olevasta luettelosta, mitä kaikkea voikaan Museoiden yössä kokea.

1. Museokeskus Vapriikki

Avoinna kello 18–24

Kello 18 Perhekierros Postimuseon Viestinviejät -näyttelyyn. Millaista postissa oli ennen? Toiminnallisella kierroksella tutustutaan Postin historiaan esineistön avulla. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 18 Teemaopastus Dracula -näyttelyyn: Vlad Seivästäjä – Mies ja maine. Kreivi Draculan esikuva, kahden suurvallan välissä taiteillut ruhtinas vai verenhimoinen hirmuhallitsija – kuka oikeastaan oli Vlad Seivästäjä, eräs Romanian kuuluisimmista vallanpitäjistä? Kesto 30–45 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 18–18.45 Luento: Jääkäriliike ja Tornionjokilaakso. Asiantuntijaluennon pitää FT Tuomas Hoppu. Luento on osa Transit – rajapostia -näyttelyn luentosarjaa. Auditorio, 1 krs.

Kello 18–19.30 Laukaisukisa Suomen jääkiekkomuseossa. Tule haastamaan ex-jääkiekkoilijat Suomen Jääkiekkomuseon laukaisusimulaattoreissa! Ex-pelaajat jakavat myös nimmareita. Suomen Jääkiekkomuseo, 3. krs.

Kello 18.30–19.30 Työpaja: Millaista Postissa oli ennen? (Non-stop.) Työpajassa tehdään rintamerkki Postimuseon Viestinviejät-näyttelystä ja perhekierrokselta tutuksi tulleesta esineestä. Työpajatila, 2. krs.

Kello 18 ja 19.30 Kynttiläopastus Tampere 1918 -näyttelyyn. Ota näyttelyn sisäänkäynniltä lainaksi led-kynttilä ja tule valaisemaan koskettava näyttely tunnelmallisesti samalla, kun opas kertoo sisällissodan Tampereesta. Kierros on K-12, kesto noin 45-60 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 18 ja 20.30 Kovaa peliä rajalla – Rooliseikkailuopastus Emil/Leevi. Klo 18 Postiljooni Emil ja klo 20.30 koulupoika Leevi johdattavat Museoiden yön kävijät tutustumaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Tornioon tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 18–20 Astraterra-roolipeli. Lähde löytöretkelle Astraterran ihmeelliseen maailmaan! Pelinjohtajana toimii pelin pääsuunnittelija Miska Fredman. Astraterra-seikkailuroolipeli sopii kaiken ikäiseille. Suomen pelimuseo, 2 krs.

Kello 18–21 Kuvaa itsesi jääkiekon SM-palkintojen kanssa. Tule ottamaan itsestäsi kuva legendaarisen Kanada-maljan tai naisten SM-pokaalin Aurora Borealis -maljan kanssa! Paikalla myös ex-jääkiekkoilijoita. Suomen Jääkiekkomuseo, 3 krs.

Moron luontotohtorin vastaanotto on avoinna Vapriikissa kello 18–22.

Kello 18–22 Luontotohtorin vastaanotto. Kysy luonnosta, tutki tai tuo näytteitä! Luontotohtori Tomi Kumpulainen vastailee kysymyksiin ja keskustelee luonnon ihmeistä. Luonnontieteellinen museo, 2. krs.

Kello 18–24 Vapriikin kuva-arkisto avoinna. Tutustu Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin ja toimintaan sekä osallistu Kadonneet kaunottaret -aiheiseen tietovisaan. Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja! Sisäänkäynti kuva-arkistoon tapahtuu erillisestä ovesta Vapriikin eteläpäädyssä, seuraa Museoiden yö -ilmapalloja ja opasteita.

Kello 18–24 Suomen jääkiekkomuseo arpoo Tuukka Mäntylän maajoukkuepelipaidan ja Eero Kilpeläisen EHT-paidan! Arvontaan voit osallistua Vapriikin ala-aulassa.

Kello 18.30–20 Työpaja: Ihan Pönttöä. Tee Museoiden yöstä muistoksi linnunpönttö ja ilahduta kesän paluumuuttajia! Pönttöjä rajoitetusti eli linnunpönttöjä tehdään niin kauan kuin aihioita riittää. Yhteistyössä: Mielen ry:n Avoin Paja Inspis. Korkea halli, 1. krs.

Kello 18.30–20.30 Työpaja: Siivekkäät lepattelevat - lepakko tai perhonen (non-stop). Työpajassa toteutetaan rintakoruna tai leimasimena hauska vampyyrilepakko tai perhonen. Halutessasi voit tehdä molemmat ja samalla jättää jälkesi yhteiseen teokseen. Paja sopii yli 4-vuotiaille. Työpajan ohjaa taideohjaaja Outi Virtanen. Korkea halli, 1. krs.

Kello 19 ja 20 Teemaopastus Dracula -näyttelyyn: Verenjanoinen tusina (K-18). Teemaopastuksella pureudutaan 12 historialliseen, tosielämän verenjanoiseen henkilöön ja heistä kertoviin hyytäviin kauhutarinoihin. Opastuksella esitellään myös aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, jota ei ole nähtävillä näyttelyssä muulloin. Kierros on K-18 ja sisältää järkyttävää aineistoa. Kesto 45-60 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 19 Perhekierros Tampereen Kivimuseoon. Koko perheelle sopivalla opastuksella tutustumme Tampereen kivimuseon ainutlaatuiseen kokoelmaan: näemme muun muassa meteoriitteja, värikkäitä kvartseja ja fossiileja, kuten dinosauruksen munia. Kesto noin 45 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 19–20 Luontokokemuskaraoke. Tule kertomaan omista luontokokemuksistasi, olipa se sitten lapsuudesta tai viime viikolta. Mukaan voit ottaa vaikkapa tapahtumaan liittyvän valokuvan tai esineen. Luonnontieteellinen museo, 2. krs.

Kello 19–21 Tapaa tuttuja pelihahmoja! Pelimuseossa on mahdollista päästä kuvaan tuttujen pelihahmojen kanssa. Samalla voit myös keskustella niin itse pelistä kuin siinä esiintyvistä hahmoista. Suomen pelimuseo, 2 krs.

Kello 19–24 Pelataanpa: Lätkäpelit Areenalla. Jukka O. Kauppinen peluuttaa lätkäpelejä uusilla ja vanhoilla konsoleilla. Yllätyskonsolin lisäksi tulilla PS4, Commodore 64 ja Sega Mega Drive. Suomen pelimuseon areena, 2 krs.

Kello 19.15–21 Vapriikin kuva-arkisto esittää: Kadonneet kaunottaret – Tampereen rakennushistoriaa. Tule kuuntelemaan tarinoita sadan vuoden takaisten kadotettujen rakennusten, niiden rakentajien ja Tampereen historiasta lukuisten kuvien siivittämänä. Kaunottarista on kertomassa ja kuvia esittelemässä tutkija Antti Liuttunen. Auditorio, 1. krs.

Kello 19.30 Jäähän kohdistunut rakkaus – asiantuntijaopastus Suomen Jääkiekkomuseossa. Paikalla uraansa ja jääkiekkoilun historiaa muistelemassa tamperelaisia ex-jääkiekkoilijoita. Lähtö kierrokselle Suomen Jääkiekkomuseon aulasta, 3. krs.

Kello 20–22 Worbla-työpaja (non-stop). Worbla on lämpömuotoiltavaa muovia, jota käytetään usein muun muassa cosplay-asujen tekemiseen. Työpajassa voit tehdä esimerkiksi rannerenkaan tai muuta pientä. Pajan vetäjinä toimivat pitkän linjan cosplay-harrastajat. Worbla työpaja on toteutettu yhteistyössä Worblakauppa.fi:n kanssa. Työpajatila, 2. krs.

Kello 20.30–21 Vampyyribingo. Oletko vapyyrisarjojen ja -leffojen asiantuntija? Tunnistatko tunnarit ja muistatko soundtrackit? Osallistu Museoiden yössä musiikilliseen Vampyyribingoon, ja bongaa DJ:n soittolistalta populäärikulttuurin verisimmät helmet! Palkintoja! Museoravintola Valssi, 1. krs.

Kello 21 Opastus Dracula -näyttelyyn. Opastuksella kuullaan kansanuskomusten, elokuvien, kirjallisuuden ja populäärikulttuurin vampyyreista ja selvitetään, mikä vampyyreissa oikein kiehtoo. Emme suosittele kierrosta alle 12-vuotiaille. Kesto 45-60 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 21–23.30 Musiikkia. DJ Juissi soittaa kauhistuttavaa musiikkia Vapriikin museoravintolassa. Museoravintola Valssi, 1. krs.

Kello 21–23.45 Kiekkokatsomo: Ruotsi-Sveitsi (K-18). Tule seuraamaan jääkiekon MM-kisojen Ruotsi–Sveitsi-ottelua asiantuntijakommentaattorin seurassa! Myynnissä virvokkeita ja pikkupurtavaa. Yhteistyössä C More. Vapriikin kokoustilat, 2. krs.

Kello 21.15–22 Vapriikin kuva-arkisto esittää Tampere-aiheisia filmejä arkiston kätköistä. Auditorio, 1. krs.

Kello 22 ja 23 Teemaopastus Dracula -näyttelyyn: Vampyyrien viettelyksissä (K-18). Teemakierroksella kuullaan populäärikulttuurin, kirjallisuuden, elokuvien ja televisiosarjojen esimerkkien avulla vampyyrien eroottisesta puolesta. Opastuksella esitellään myös aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, jota ei ole nähtävillä näyttelyssä muulloin. Kierros on K-18, kesto noin 45-60 min. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 22 Tammerkosken öinen luontokävely. Oppaana Lasse Kosonen. Kesto noin 2 tuntia. Lähtö Vapriikin pihasta.

Kello 22 Kovaa peliä rajalla – Rooliseikkailuopastus Linnea. Lähde haaparantalaisen tarjoilijatar Linnean matkassa tutustumaan ensimmäisen maailmansodan ajan Tornioon ja Haaparannalle tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella. Lähtö Vapriikin ala-aulasta.

Kello 22.30–24 Köyhän miehen Abraham van Helsing Risto Pohjonen: Hyvät, pahat ja riettaat – lesbovampyyrit valkokankaalla (K-18). Paikkoja rajoitetusti. Auditorio, 1. krs.

2. Juicen kirjasto

Avoinna kello 18–22

Kello 19 Juicen kirjaston esittelyä.

Kello 20 Palokunnan mieskuoro Tulikukot esiintyy.

3. Tampereen Tuomiokirkko

Avoinna kello 18–24

Kello 18.30, 19.30, 20.30, 21.30, 22.30 ja 23.30 Museoiden yössä Tuomikirkossa nautitaan musiikista jonka esittäjinä ovat 18.30 ja 19.30 Händel-kuoro, johtaa Debra Gomez-Tapio, klo 20.30 Kamarikuoro Eternitas, johtaa Petra Perttula, 21.30 Tampereen Kamarimusiikkiseuran jousikvartetti ja 22.30 ja 23.30 Tampereen Kamarioopperayhdistyksen laulajat Julia Jaakkola ja Leena Rantala pianisti Juhana Mattilan kanssa.

Kello 19–23 Opastuksia tasatunnein. Tule tutustumaan oppaan seurassa Tuomiokirkon kuuluisiin freskoihin, arkkitehtuuriin ja historiaan! Oppaana FM Seppo Paavola.

4. Kulttuuritalo Laikku

Avoinna kello 16–21.30

Kulttuuritalo Laikussa nähdään intialaisia tansseja kello 18–21.

Kello 16–16.30 Taiteilijatapaaminen. Kulttuuritalo Laikun taiteilijatapaamisessa Mia Saharla kertoo taiteestaan ja Studio-tilassa esillä olevasta näyttelystään.

Kello 16–21.30 Kulttuurikahvila Laikku. Lautapelejä ja virkkausohjausta.

Kello 17–18 Opastus Sara Hildén -akatemian oppiolastyönäyttelyyn. Esillä Tulevaisuus - teemaan liittyviä teoksia: piirroksia, maalauksia, kolmiulotteisia töitä, valokuvia ja animaatioita. Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta 7-16-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Kello 18 Euroviisu-tietovisa kulttuurikahvila Laikussa.

Kello 18–21 Indian Dance Festival: Euroopan suurin intialaisen tanssin tanssikilpailu. Oletko juuri sinä seuraava Euroopan paras Bollywood -sooloartisti tai -tanssiryhmä? Euroopan suurin intialaisen tanssin tanssikilpailu järjestetään tänä vuonna jo toista kertaa. Tänä vuonna on lisätty myös kategoria lapsille. Ulkomaiset tähtiartistit tulevat tuomaroimaan ja katsojille on takuuvarmasti luvassa henkeäsalpaavia esityksiä.

5. Lastenkulttuurikeskus Rulla

Avoinna kello 18–21

Kello 18–21 Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän Pallo hallussa -näyttely. Näyttelyssä voi pelata maailmanympäryspeliä ja tutustua 4-12-vuotiaiden lasten upeisiin töihin.

Kello 18–21 Minilinnunpönttö-työpaja. Työpajassa rakennetaan pikkuisia linnunpönttöjä Rullan miniulkopuutarhan puihin.

6. Työväenmuseo Werstas

Avoinna kello 18–24

Posetiivarit esiintyvät Finlaysoiilla Väinö Linnan aukiolla kello 18–21.

Kello 18 ja 19 Salaperäiset avaimet– liikkuva satu. Täti Taikakynän kuvitettu satukierros museossa yli neljävuotiaille. Kesto 45 minuuttia, osallistujamäärä 25 hlö/kierros.

Kello 18–21 Työpajoja, pelejä ja leikkejä. Tule askartelemaan oma avaimenperä ja kokeilemaan vanhan ajan pelejä ja leikkejä!

Kello 18–21 Kirja- ja rompekirppis Väinö Linnan aukiolla. Tule tekemään löytöjä pikkurahalla!

Kello 18–21 Posetiivarit Väinö Linnan aukiolla. Vanhan ajan posetiivimusiikkia.

Kello 18–21 Museokirjapaino avoinna. Painokoneet käynnissä, tule tutustumaan perinteisen kirjapainon toimintaan.

Kello 18.30–19 Loruja ja leikkejä. Loru- ja leikkituokio koko perheelle.

Kello 21 ja 23 Höyrykone 120 vuotta! Opastettu kierros höyrykoneelle, jonka jälkeen pääsee pienryhmissä myös jättiläiskoneen alle. Kesto 30 minuuttia. Huom! Koneen alle pääsyä voi joutua jonottamaan.

Kello 22–23 Faarao Pirttikangas ja Kuhmalahden Nubialaiset. Tampereen lähiöteollisuusalueelta maailmaa tarkkailevan mestarillisen tarinankertojan ja monipuolisista musiikillisista vaikutteista ammentavan yhtyeensä hypnoottisen riemullista musiikkia!

7. Grafiikanpaja ­Himmelblau

Avoinna kello 18–22

Kello 16–22 Katumaalausta. Tule osaksi Finlayson Art Areaa. Maalaamme jälleen Finlaysonin kadut uusilla kuvioilla ja yleisö saa osallistua hauskoihin maalaustalkoisiin. Paikalla maalaamassa myös kesän taiteilija Emmi Kallio. Suojavaatteet saa paikanpäältä. Säävaraus. Finlaysonin alue.

Kello 18–22 Samuli Heimosen näyttely Galleria Himmelblaussa.

Kello 18–22 Kirsi Neuvosen grafiikkaa Grafiikanpaja Himmelblaussa. Tule tapaamaan taiteilija Kirsi Neuvosta joka on paikalla klo 18–20.

Kello 18–22 Vedostusnäytöksiä Grafiikanpaja Himmelblaussa.

8. Finlaysonin kirkko

Avoinna kello 18–22

Kello 18–22 Henna Ahrikkala tarinoi tasatunnein kello 18 alkaen Finlaysonin tehtaan koulun opettajan, mamselli Hydenin ajasta. Millainen koulu oli oppilaille, mm. Minna Johansonille (Canth).ja päivystää paikalla koko illan vastaamassa kysymyksiin omasta ajastaan Finlaysonilla. Mukana myös Finlaysonin kirkon opas ja muusikko Juhani Rantanen ­loihtimassa ilmoille keväistä musiikkia.

9. Tallipiha

Avoinna kello 18–22

Go Go Pops esittää euroviisuhittejä.

Kello 18–20 Puuttuuko pinssi rintapielestä tai repusta? Pian ei puutu, voit tulla tekemään oman pinssin ja Tallipiha tarjoaa siihen tarvittavat tarvikkeet!

Kello 18–21 Kalligrafista kaunokirjoitusta. Tule seuraamaan ja kokeilemaan kalligrafiaa. Kalligrafi Maire Haapimaa luo koristeellista kaunokirjoitusta.

Kello 18–21 Suklaanmaistelukisa. Tallipihan Suklaapuoti järjestää leikkimielisen suklaanmaistelukisan. Parhaat maistelijat palkitaan! Osallistumismaksu 5€.

Kello 18–21 Go Go Pops euroviisujen tunnelmissa. Yhtye esittää kolmessa setissään euroviisukappaleita menneiltä vuosilta.

Kello 18–21 Perinteisen puuikkunan kunnostaminen. Vanhojen ikkunoiden korjausta perinteisin menetelmin. Työnäytös jossa Pirkanmaan rakennuskulttuurikeskus Piirun väki ja Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari kunnostavat perinteisiä puuikkunoita.

Kello 18–21 Lasinpuhaltaja työssään. Lasitaiteilija Vesa Välikangas muotoilee ja puhaltaa kierrätyslasia pihalla, voit myös hankkia myynnissä olevasta valikoimasta viemisiä kotiin.

Kello 18–21 Pihakioskeissa vierailevia kädentaitajia.

10. Taidekeskus Mältinranta

Avoinna kello 18–22

Kello 18–22 Valmistuvien ­kuvataideoppilaiden lopputyönäyttely. Koko talon valtaa SAMK kuvataide Kankaanpäästä valmistuvien kuvataiteilijoiden loppunäyttely.

Kello 18–19 Taiteilijat esittelevät teoksiaan.

Kello 19–20 Croquis-piirustus tapahtuma. Sanni Salmela vetää kaikille avoimen croquis- eli elävän mallin piirustus tapahtuman. Mallina 1-2 henkilöä.

Kello 20 Performanssi. Viljami Nissi aloittaa performanssinsa.

Kello 21 Performanssi. Arttu Isotalo viimeistelee Museoiden yön performanssillaan.

11. Olgan kellari

Avoinna kello 18–21

Kello 18–21 Olgan kellari ja Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -toiminta esittäytyvät Näsinpuistossa. Tarjolla on kahvia ja pullaa sekä tarinaa 150-vuotiaan kellarin historiasta ja tulevaisuudesta.

Kiinnostavatko muinaisjäännökset tai vanhat rakennukset? Pirkanmaan maakuntamuseo esittelee Adoptoi monumentti -toimintaa, jossa jokainen voi tehdä jotain konkreettista kulttuuriympäristönsä hyväksi. Adoptoi monumentti toiminta täyttää tänä vuonna 10 vuotta!

12. Museo Milavida

Avoinna kello 18–24

Kello 18 Palatsinrouvan puhe. Olga von Nottbeck avaa Milavidan Museoiden yön juhlijoille.

Kello 18–24 Ikuista juhlatyylisi kuvauspisteellä. Jos kaipaat pukeutumiseesi palatsin vaatimaa arvokkuutta, lainattavissa on juhlavaa rekvisiittaa. Kuvauspiste palvelee koko illan Näsilinnan aulassa. Kuvat saa mukaan heti, mutta ne julkaistaan myös Milavidan Facebook-sivuilla, mistä ne voi tallentaa omaan käyttöön tai jakaa tunnisteilla #museomilavida #museoidenyö #milavidanyö.

Kello 18–24 Iltapalaa Palatsissa. Keväisen yön paras huikopala kauhotaan Näsilinnan kokin padasta: kermainen lohikeitto saaristolaisleivän kera 8€.

Kello 18.15 ja 19.30 Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa. Näsinkallion historialliset rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas kertoo Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Kierroksella vieraillaan myös Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan pääovien edestä ja kestää noin tunnin. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Kello 18.15–20 ja 20.30–22 Ambiente-kuulamaalaustyöpaja (non-stop). Tule kokeilemaan väri-ilottelua Ambiente-näyttelyn hengessä! Non-stop-työpaja sopii kaikenikäisille.

Kello 18.15–21 Dj. Rami S. pyörittää vinyylejä Ambiente-näyttelyssä. Tule nauttimaan Ambienten värien hehkusta ja 1960-luvun musiikista. Tanssiakin saa!

Kello 21–22 Asiantuntijapäivystys Ambiente-näyttelyssä. Kysy tai jaa omat muistosi Ambiente-kankaista! Paikalla tutkijat Mari Lind ja Anne-Mari Lehto.

Kello 22–24 Palatsin väki paikalla. Palatsinrouva Olga von Nottbeck, Milavidan talonmies Onni Jalava ja Nottbeckien lastenhoitaja Aino Sandell tarinoivat kynttilän valossa muistojaan Milavidasta. Lähdöt 10 minuutin välein (max. 30 hlöä/lähtö).

13. Lenin-museo

Avoinna kello 18–24

Kello 18–18.45 Luento: Punakoneen pauloissa – Neuvostokiekko ja kylmä sota globaalina ja henkilökohtaisena kokemuksena. FT Jarmo Peltola johdattaa yleisön Neuvostoliiton lätkähistorian saloihin.

Kello 18–21 Kirjakirppis. Tule tekemään löytöjä pikkurahalla!

Kello 18–23 Mitalityöpaja. Tule askartelemaan prenikka kaikille urheilun- ja penkkiurheilun sankareille omatoimisessa työpajassa!

Kello 18–23 Pöytälätkä. Pistä pystyyn lätkäturnaus omatoimisella pöytälätkäpisteellä.

Kello 19.30 ja 22.45 Draamaopastus. Kulje kisaturistina oppaan johdolla halki Suomen ja Neuvostoliiton kuohuvan historian! Kesto noin 45 minuuttia.

Kello 21–22.30 Jääkiekko-ottelu: Suomi-Neuvostoliitto Calgary 1988. Tänä iltana Suomi voittaa varmasti! Tule seuraamaan legendaarisen Antero Karapalon selostamia kiekkohistorian jännityshetkiä screeniltä.

14. Emil Aaltosen museo

Avoinna kello 18–24

Kello 18.30 ja 19.30 Johnny Gideon & Masa Orpana. Kitaristi-laulaja Johnny Gideon (Jonni Seppälä) ja saksofonisti Masa Orpana ovat tuttuja muusikoita erityisesti juurimusiikin kuten rhythm and bluesin ystäville. He ovat soittaneet muun muassa yhtyeissä Masa Orpana Honk, Groovy Eyes, Anssi Tikanmäki Orchestra, Helge Tallqvist Band, Johnny’s Blues Bonanza, Ismo Haavisto Band, Jazzmuseo ja Rakka. Pyynikinlinnassa esiintyvän duon musiikissa painottuu etenkin bluesohjelmisto. Kesto noin 30 minuuttia.

Kello 21 Raymond Carverin runoja. Runot Auvo Vihro, kitara Jukka Mäkinen. Kesto noin 30 minuuttia.

15. Galleria Saskia

Avoinna kello 18–21

Kello 18 Puskajaska esiintyy. Akustista folkfuusiota Lapista.

Kello 18–21 SAMK Kankaanpään taidekoulun oppilaiden lopputyönäyttely. Opiskelijat ovat paikalla kertomassa teoksistaan.

16. Tampereen taidemuseo

Avoinna kello 18–24

Kello 18–22 Pihakirppis. Taidemuseon ystävät pitävät kirppistä museon pihalla.

Kello 18.30 Pekko Käppi. Pekko Käppi soittaa jouhikkoa suomalaisen kansanmusiikin, bluesin, rockin ja arkaaisen kaaoksen risteyksessä. Käppi esiintyy Taidemuseon pohjakerroksessa syventäen Taru Mäntysen näyttelyn mystistä tunnelmaa.

Kello 21 Taistelevat metsot Tampereella. Museoiden yö tuo Taistelevat Metsot Tampereelle, koska ne puuttuvat von Wrightin veljesten näyttelystä. Metson pariskunta kertoo teosten taustat. Esiintyjät Karoliina Vanne ja Jyrki Mänttäri.

17. Amurin ­työläismuseokortteli

Avoinna kello 18–22

Kello 18 ja 19 Ulkoleikkikierros. Puu-Amurin suojaisilla pihoilla lapsilla on riittänyt leikkikavereita ja tekemistä. Kierroksella leikitään ja opetellaan perinteisiä ulkoleikkejä Amurista ja vähän muualtakin. Kierros on suunnattu 5–12 -vuotiaille, kesto 45 minuuttia. Kierrosta ei järjestetä sateella.

Kello 18–19.30 ja 20–21.30 Virkataan isoäidinneliöitä. Tule kertaamaan virkkaustaitojasi! Materiaalit sisältyvät Museoiden yön pääsymaksuun.

Kello 18–22 Tule tutustumaan uudistettuun Amurin historiaa esittelevään tilaan. Amurin työläismuseokorttelin entiset leikkihuoneet on kunnostettu historiahuoneiksi, jotka tarjoavat tutkimista koko perheelle. Historiahuoneet kertovat Amurin maineikkaan työläiskaupunginosan elosta ja arjesta.

Kello 20–21.15 Black Motor esiintyy. Black Motor soittaa pääosin yhtyeen omia sävellyksiä ja improvisoi tilanteessa. Kokoonpanon soinnin muodostavat erilaiset saksofonit, huilut ja muut puupuhaltimet, kontrabasso, sekä rummut ja erilaiset lyömäsoittimet. Yhtye soittaa kaksi settiä.

Kello 20 ja 21 Opastus Amurin työläismuseokortteliin. Tällä kierroksella saat kattavan kuvan amurilaisesta arjesta ja asumisesta 1880-luvulta aina 1970-luvulle asti. Lisäksi kierroksella poiketaan mm. 30-luvun leipomossa, tunnelmoidaan osuuskaupassa sekä käväistään yhteissaunassa. Kesto 45 minuuttia.

18. Suomen Nyrkkeilymuseo

Avoinna kello 18–22

Kello 18–22 Non-stop-opastuksia suomalaisen nyrkkeilyn historiaan.

Kello 18–22 Suomen nyrkkeilymuseo -video esittelee kohteen historiaa lyhyesti. Video pyörii museossa koko illan.

19. Muumimuseo

Avoinna kello 18–24

Kello 18 Muumiperheen lauluretki. Tule kuuntelemaan Eija Ahvon, Soili Perkiön ja Markus Bäckmanin esittämiä lauluja muumiperheen elämästä: vekkulia menoa, rohkeutta ja rauhan hetkiä perheen pienimmille Muumimuseossa.

Kello 18–20 Piirrä strippi! -sarjakuvatyöpaja (non-stop). Tutustu muumisarjakuvien tarinoihin ja piirrä oma sarjakuvastrippi! Ohjatussa non-stop-työpajassa voit valita valmiin muumisarjakuvapohjan puhekuplineen tai luoda oman sarjakuvan tyhjälle paperille. Muumimuseon Ateljee.

Kello 20 Kuinkas sitten kävikään? -kierros. Opastuksella kerrotaan Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien kahdentoista muumikirjan tarina ja kuljetetaan samalla kertomusta Tovesta, kirjoittamisesta ja kuvittamisesta. Mukaan kierrokselle mahtuu 30 hlöä. Kesto 45 minuuttia. Ilmoittauduthan museoon tullessa henkilökunnalle.

Kello 20.30 What happens next? Guided tour. A guided tour in English in the Moomin Museum. The tour provides in-depth information and expert commentary about Tove Jansson and her beloved Moomin books. Max. 30 persons. Duration 45 minutes. Please come forward to the museum personnel at your arrival.

Kello 21–24 Viskinmaistelua (K-18). Tule nauttimaan Ravintola Tuhton myyntipisteen laadukkaita viskejä! Juomat maksullisia. Muumimuseon Ateljee.

Kello 22 Jazzin kuuntelua: Samanna. Herkullisia sanoituksia, vallatonta meininkiä ja omintakeista jazzia yhtyeeltä Samanna Muumimuseossa.

20. Postimuseo

Kello 16–22 Postimuseon aarrelaari Tampellanpuistossa. Tule penkomaan Postimuseon poistokirjoja, filateelisia tuotteita ja muita löytöjä kaappien kätköistä! Edulliset hinnat! Luvassa yllätyksiä! Tampellanpuisto, Häkiläpolku 3.

21. Mobilia

Avoinna kello 17–22

Museobussin kyytiin pääsee.

Kello 16.30 ja 18.45 Museobussikuljetus Mobiliasta museokeskus Vapriikkiin. Autossa on 35 paikkaa, ei ennakkovarauksia. Kuljetus sisältyy Museoiden yön rannekkeen hintaan, rannekkeita myydään autossa.

Kello 17–19 Liikennepuisto avoinna 4-12-vuotiaille lapsille.

Kello 17–20 Mobilian ravintolan retropäivällinen 70-luvun henkeen. Retropäivällinen tarjoillaan Mobilian ravintolassa osana Museoiden yötä. Päivälliseen kuuluu kiinankaalisalaatti, kananmunapuolikkaat, kinkkupastasalaatti, etikkapunajuuret, porkkanaraaste ananaksella, talon jauhelihapihvit paistetulla sipulilla, keitetyt perunat, sekavihannekset, kotikaljaa. Jälkiruuaksi teetä tai kahvia ja pullavanukasta, hinta 13,90 euroa.

Kello 17–20 Valokuvakeräys. Mobilia kerää omaan kuva-arkistoonsa kävijöiden tuomia ja museolle lahjoittamia valokuvia. Kuvien tulisi liittyä jotenkin autoiluun, moottoripyöräilyyn, polkupyöräilyyn tai liikenteeseen. Mobilian henkilökunta skannaa kuvat, ottaa niistä tiedot talteen ja lahjoittaja saa alkuperäiset kuvat takaisin.

Kello 17–21 Taiteilija Simo Riikonen esittelee ”Simo, autoihin ei saa piirrellä” -näyttelyä.

Kello 17, 18, 19, 20 ja 21 Opastettu kierros Leveillä lahkeilla -näyttelyyn. Näyttelyn keskiössä ovat autot ja liikenne 1970-luvulla. Automatkailu tuli suosituksi vapaa-ajan lisääntymisen myötä, ja teltta pakattiinkin yhä useammin mukaan kattotelineelle. Myös liikenneturvallisuus edistyi: käyttöön tuli 80 km/h kattonopeus ja turvavöiden käyttöpakko. Tule aikamatkalle 70-luvun kotiin ja tanssilavan parkkipaikalle. Kesto noin 30 minuuttia.

Kello 17.30 ja 19.45 Museobussikuljetus museokeskus Vapriikista Mobiliaan. Autossa on 35 paikkaa, ei ennakkovarauksia. Kuljetus sisältyy Museoiden yön rannekkeen hintaan, rannekkeita myydään autossa.

Kello 17.30, 18.30, 19.30, 20.30 ja 21.30 Opastettu kierros Rallimuseoon. Rallimuseo kertoo rallin historiasta 1900-luvun alkupuolelta aina nykypäivään. Matkan varrella nähdään mm. kilpa-autojen kehitys 50-luvulta nykyhetkeen unohtamatta herkkupaloja kuten pahamaineista B-sarjaa. Kesto noin 30 minuuttia.

Kello 18.30 Kokoelmakierros: Opastettu retki museon uumeniin. Tule tutustumaan Mobilian kulissien takaiseen maailmaan. Kierroksella vieraillaan kokoelmahotellin suuresinehalleissa joissa säilytetään satoja ajoneuvoja, polkupyöristä henkilöauto klassikoihin. Enintään. 20 henkilöä, kesto noin 60 minuuttia.

Liput ja bussit

Tapahtumaranneke 10 euroa, kimppalippu 25 euroa enintään 5 henkilä/ryhmä. Alle 7-vuotiaat maksutta.

Tapahtumarannekkeen voi ostaa seuraavista kohteista:

Museokeskus Vapriikki, Juicen kirjasto, Kulttuuritalo Laikku, Työväenmuseo Werstas, Grafiikanpaja Himmelblau, Tallipihan kahvila, Museo Milavida, Lenin-museo, Emil Aaltosen museo, Tampereen taidemuseo, Amurin työläismuseokortteli, Muumimuseo ja Mobilia.

Emil Aaltosen museossa maksu vain käteisellä.

Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja kulkemaan Museoiden yö -busseilla. Museokortilla ei saa lunastettua tapahtumaranneketta.

Tampereen joukkoliikenteen Museoiden yö -linjalla liikennöi kolme bussia kello 18-23.30. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta kello 18, lähdöt n.10 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä.

Kello 18–22.30 Tampereen matkailuoppaat pitävät nonstop-opastuksia Museoiden yö -busseissa. Oppaat kertovat parhaita paloja Tampereen historiasta, nähtävyyksistä ja tietenkin museoista ja kohteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: