Hakusanapalvelu sen todistaa: Tamperelaisilla on yksi iso ongelmahuonekalu –  ”Painavaa esinettä on aika hankala hävittää” - Moro - Aamulehti

Hakusanapalvelu sen todistaa: Tamperelaisilla on yksi iso ongelmahuonekalu –  ”Painavaa esinettä on aika hankala hävittää”

Moro-lehti ja Pirkanmaan Jätehuolto kokosivat listan kierrätykseen liittyvistä epäselvistä tamperelaisista termeistä ja materiaaleista, osallistu nettivisaan jos luulet tuntevasi kierrätysasiat.

Tampereen Juvankadun Ekopisteelle on tuotu jatkuvasti suurtakin tavaraa, joka ei sinne kuulu. Esimerkiksi patjat, nojatuoli ja sohva pitäisi kuljettaa jätekeskukseen Tarastenjärvelle tai Koukkujärvelle tai jollekin 21 jäteasemasta.­

28.4.2020 14:00 | Päivitetty 29.4.2020 10:03

Moro, Jätehuolto

Tamperelaisilla on yksi huonekalu, josta aiheutuu eniten käytännön pulmia. Se on sohva, tuo painava, iso ja hankalasti hävitettävä leposija.

Pirkanmaan Jätehuolto julkaisi viime joulukuussa nettisivuillaan hakupalvelun, jonka avulla voi selvittää omien jätteiden kierrätysmahdollisuuksia. Tähän mennessä sen kautta on tehty peräti 20 000 hakua.

Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen paljastaa, että sohva oli odotettu ja ymmärrettävä ongelma listan kärkipäässä.

– Se uusitaan aika harvoin, eikä vanhaa voi viedä omaan jätepisteeseen. Sohvan kierrätyksestä ei siis ole ajankohtaista tietoa.

Materiaaleista hakusanapalvelun ykkönen oli muovi.

Suomalaisen mukaan sijoitusta selittää muovin monet eri laadut ja vasta muutama vuosi sitten alkanut keräys.

Muitakin epäselvyyksiä

Pirkanmaan Jätehuolto arvelee, että kaupunkilaisilla on monia muitakin kierrätykseen liittyviä termejä, jotka kaipaavat selvennystä.

Sen vuoksi Moro-lehti ja Pirkanmaan Jätehuolto kokosivat kaksiosaisen listan kierrätykseen liittyvistä epäselvistä tamperelaisista termeistä ja materiaaleista. Jutun toinen osa julkaistaan viikon kuluttua.

Termeihin liittyy myös erityisesti koululaisille tehty jätevisa, mutta kyllä kaikki halukkaat voivat testata tietonsa ja osallistua munkkilahjakorttien arvontaan.

Vastausvinkit löytyvät tästä jutusta ja ensi viikolla julkaistavasta jatko-osasta.

Viisi vastaajaa saa palkinnoksi 10 munkkikahvin lahjakortin Pyynikin munkkikahvilaan.

Osallistu vastaajien kesken arvottavien palkintojen arvontaan tästä linkistä.

Superlajittelijan sanasto

Aluejätepiste = Kyläläisten oma yhteinen roskis, jonne voi viedä kodin roskapussit eli sekajätteet. Pisteet on tarkoitettu ainoastaan Pirkanmaan Jätehuollon vuosimaksuasiakkaille.

Bioman-lajitteluseikkailu on Janne Viitaniemen (vas.) ja Antti Kerosuon kouluja kiertävä esitys.­

Arinakattila = Sekajätteet poltetaan Tammervoiman hyötyvoimalan arinakattilassa yli 1000 asteen kuumuudessa. Sekajätteistä tehdään voimalassa lämpöä ja sähköä koteihin. Yhdellä sekajätepussilla (2 kg) suihkuttelee 7 minuuttia ja paistaa pullia tunnin.

Biojäte = Biowaste, bioavfall. Eloperäiset, maatuvat jätteet, kuten ruuantähteet. Nesteet ja liemet eivät sovi joukkoon. Biojätteet tulee pakata sanomalehteen, paperipussiin tai biohajoavaan pussiin - näin jäteastia pysyy siistinä. Biojätteistä tehdään tällä hetkellä biomultaa ja jatkossa myös biokaasua.

Biokaasu = Biojätteistä aletaan tehdä 2020 biokaasua Nokian Koukkujärven jätekeskukseen rakennettavassa biolaitoksessa. Biokaasu on paikallista, vähäpäästöistä, uusiutuvaa energiaa, jota voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Yhdellä 2 kilon biojätepussilla ajaa noin 4 kilometriä henkilöautolla. Jäteautotkin kulkevat jatkossa biokaasulla.

Biokimppa = Naapurusten yhteinen biojäteastia.

Biolaitos = Nokian Koukkujärven jätekeskuksessa käynnistyy 2020 biolaitos, jossa tehdään biojätteistä biokaasua autoihin ja luomuravinteita pelloille.

Bioman = Supersankari joka osaa lajitella biojätteet. On myös musiikkiteatteriesitys alakoululaisille: www.pjhoy.fi/bioman.

Bioni = Minun bioni on merkittävä ympäristöteko, eli kun lajittelet biojätteet, ympäristö kiittää.

Ekopiste = Yleinen keräyspiste pakkausjätteille, metallille, paperille ja tekstiileille. Alueellamme ekopisteistä huolehtii kaksi toimijaa, Suomen Pakkauskierrätys RINKI ja Pirkanmaan Jätehuolto. Lähimmän ekopisteen löydät näppärästi verkosta: www.kierrätys.info.

Hyötyvoimala = Tampereen Tarastenjärvellä on Tammervoiman hyötyvoimala, jossa tehdään sekajätteistä lämpöä ja sähköä koteihin. Biojätteet, metallit, lasit ja muut lajiteltavat jätteet kuuluvat materiaalikierrätykseen, eivätkä polttoon.

Jäteasema = Pirkanmaan Jätehuollolla on 21 jäteasemaa, jonne voi viedä kodin vaaralliset jätteet, lajitellut hyötyjätteet sekä puu- ja sekajätteet, kuten remonttiroinat, huonekalut ja muut isot jätteet. Vuoreksen jäteasemalla voi asioida myös itsenäisesti, kun rekisteröityy verkossa asiakkaaksi: www.jateasemat.fi

Kierrätysmateriaaleista muovi on ongelmallisin, koska muovilaatuja on paljon. Se on hakusanapalvelun ylivoimainen ykkönen.­

Jätebunkkeri = Tammervoiman hyötyvoimalassa 90 jäteautoa päivässä purkaa kuormansa bunkkeriin eli vastaanottotilaan, josta jätteet nostellaan kahmarilla polttoon.

Jätekeskus = Jätekeskukset sijaitsevat Tampereen Tarastenjärvellä ja Nokian Koukkujärvellä. Niihin voi viedä lähes kaikkia jätteitä, niin isolla kuorma-autolla kuin peräkärryllä. Jätteistämme 99 % hyödynnetään nykyisin joko materiaalina tai energiana.

Kaatopaikka = Menneen maailman juttu. Vain 1 % jätteistämme päätyy enää kaatopaikalle. Kaatopaikat maisemoidaan ja niiden ympäristövaikutuksista huolehditaan vielä monen vuosikymmenen ajan.

Kahmari = Suuri metallinen koura, jolla siirrellään sekajätteitä Tammervoiman hyötyvoimalassa.

Kartonki = Kartonkiin kelpaavat kaikki pahvit ja kartongit. Ruskea pahvilaatikko ja maitotölkki sopivat samaan kyytiin, kunhan muistat litistää ne huolella. Ilmaa ei kannata kierrättää.

Kierrätys = Kierrätystä on, kun jätteet hyödynnetään materiaalina. Biojätteistä tehdään ravinteita ja biokaasua, metallista auton tai polkupyörän osia ja paperista uusia sanomalehtiä.

Kiertotalous = Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleista syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita.

Kimppa-astia = Naapurusten yhteinen jäteastia.

Kompostointi = Puutarhajätteet voi kompostoida aumassa tai kehikossa. Ruuantähteiden kompostointiin tarvitaan jyrsijä- ja lämpöeristetty kompostori.

Koostumustutkimus = Pirkanmaan Jätehuolto tutkii välillä sekajätepussien sisältöjä. Tutkimuksen mukaan erityisen hyvin sujuu lasin, metallin ja vaarallisten jätteiden lajittelu. Niitä on hyvin vähän sekajätteen joukossa. Mutta biojätteen lajittelussa riittää vielä paljon petrattavaa. Sekajätteen joukossa on 37 % biojätettä.

Korjaa.se = Tavaroiden ja esineiden huoltaminen ja korjaaminen on fiksua. Korjaa.se -verkkopalvelusta löydät pirkanmaalaisia korjaajia.

Koukkujärvi = Jätekeskus Nokialla. Keskukseen rakennetaan parhaillaan uutta biolaitosta, jossa biojätteet käsitellään biokaasuksi ja luomuravinteiksi.

Kuona = Jätteiden energiahyödyntämisessä syntyy noin 20 % pohjakuonaa eli tuhkaa. Kuonaa hyödynnetään maanrakentamisessa ja betonituotteissa.

Lainaa.se = Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Lainaa.se -verkkopalvelussa pirkanmaalaiset toimijat lainaavat ja vuokraavat tavaroita yksityishenkilöille.

Lajittele.se = Verkkopalvelu, josta voit tarkistaa mihin mikäkin jäte kuuluu.

Lasipakkaukset = Lasinkeräykseen saa laittaa ainoastaa pakkauslasia, purkkeja ja pulloja. Lasiset astiat kuuluvat sekajätteeseen.

LCA = Life-cycle-assessment eli elinkaarianalyysi. Analyysissa tutkitaan tuotteen tai palvelun koko elinkaaren ympäristövaikutuksia raaka-aineen hankinnasta tuotteen hylkäämiseen asti.

Poikkeusaikana jätehuollon palvelut voit tarkistaa www.pjhoy.fi/korona.

Sanaston toinen osa julkaistaan Moro-lehdessä torstaina 7.5.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?